Du er her: Forside » Afhængighed » Hvad er afhængighed?

hvad er afheangighed

Hvad er afhængighed?

Bliv klogere på begrebet at være afhængig

Afhængighed skaber i vores hjerne en stærk trang til at få opfyldt et behov.

Den destruktive form for fysisk afhængighed er kendetegnet ved at der er en umiddelbar tilfredsstillelse, med en efterfølgende langvarig smerte.

Dette er den bagvedliggende mekanisme bag alle former for afhængighed.

Former for afhængighed

Alle mennesker er afhængige. Gennem hele vores liv er vi afhængige af at spise, trække vejret, sociale interaktioner og sex.

Problemer med afhængighed er særligt svære at løse, når de falder inden for et af disse områder.

Det handler her om den skadelige form for afhængighed. Kemisk afhængighed, ludomani og overforbrug (shopaholic) gør stor skade, men det er ofte den, der er lettest at helbrede.

Processafhængighed som sexaddiction, bulimi og anorexi er ofte meget mere besværlige at helbrede, da de er endnu mere integreret i livsnødvendige aktiviteter.

Hjernen ændrer sig under afhængighed. Hjernens inderste center (amygdala) har “optaget” en afhængighedsadfærd som værende meget berigende, og den er derfor blevet indekseret i hjernen som en livsvigtig begivenhed.

Og på grund af dette vil amygdala sende en besked til resten af hjernen om at det er den bedste idé i verden at indtage flere rusmidler eller spille mere.

Se også: Hvad gør stoffer ved kroppen?

afhaengighed stoffer

Kronisk afhængighed

Amygdala og Hippocampus er to centrale spillere i kronisk afhængighed

Da vi levede som jæger/samler-folk for 40.000 år siden, var disse to funktioner i hjernen det, som sikrede os at kunne genkende gode bær fra dårlige.

Hvis vi fandt en god busk, blev det registreret i vores amygdala og hippocampus. Når vi så senere så en busk, der var den samme eller lignede den med de gode bær, ville vi få en kraftig respons, der nærmest føltes instinktiv.

Derefter skulle vores sunde fornuft filtrere denne information. Hvis impulsen var meget stærk ville det være svært for fornuften at modsætte sig denne trang.

I dag kan det også være svært for fornuften af modsætte sig trangen, hvilket du mærker, hvis du vil stoppe med at ryge eller er afhængig af alkohol eller andre rusmidler.

Har du brug for hjælp til dit misbrug og afhængighed?

Har du et misbrug af alkohol, rusmidler som heroin, kokain eller andre stoffer? Få professionel hjælp til at komme i behandling for din afhængighed.

Kontakt AlfaRehab i dag – helt uforpligtende, og vi vil rådgive dig med at finde præcis den hjælp du har behov for.

Kontakt os her

Har du brug for hjælp til dig selv, eller en som står der nær?

Telefonen er åben hele døgnet og du kan altid skrive til os her.