Heroin og afhængighed: Hvad du skal vide
Hos AlfaRehab kan du få gode råd og effektiv heroin behandling som er tilpasset netop dig.
Er du pårørende til en heroinmisbruger, tilbyder vi også hjælp og støtte til dig – helt gratis.
Kontakt os hele døgnet på: (45) 35 35 35 81

Landsdækkende behandlinger
Rådgivning og hjælp 24/7 alle ugens dage
Vi hjælper flere hundrede personer årligt
Sundhedsfaglige behandlere
Hvad er heroin?
Heroin er et opioid, der tilhører en gruppe stoffer med smertelindrende og bedøvende egenskaber.
Som et ulovligt rusmiddel indeholder heroin det aktive stof diacetylmorfin og klassificeres som et sløvende stof.
Når heroin indtages, påvirker det centralnervesystemet og skaber en øjeblikkelig rus. Du vil opleve en tilstand af eufori, efterfulgt af afslapning og sløvhed.
Mange føler også en intens lykkefølelse, da heroinens bedøvende virkning gør problemerne tilsyneladende ligegyldige.
Opioider fremstilles generelt fra opiumsvalmuens frø, den stærkeste del af planten.
Heroin, en form for opioid, produceres dog gennem kemiske processer, enten fra saften af opiumsvalmuen eller fra morfin.
På grund af denne manipulation optages heroin hurtigere i kroppen og har en stærkere virkning end andre opioider, hvilket kan føre til større skadevirkninger.
Heroin er ofte forurenet med andre stoffer for at øge effekten og reducere produktionsomkostningerne. Disse urenheder medfører en betydelig risiko for bivirkninger og følgesygdomme.
Indtagelse af urene stoffer kan være livsfarligt, da du ikke kan være sikker på stoffernes indhold og fremstillingsmetode.
Hvordan tager man heroin?
Heroin kan både sniffes, ryges eller opløses i væske og sprøjtes ind i blodet (injektion). Heroin findes i hvid eller brunligt pulver.
Hvid heroin kan enten sniffes eller injiceres i blodet. Brun heroin kan ryges og kaldes også rygeheroin.
Typisk vil man ryge eller sniffe stoffet, da man ikke ønsker at blive sidestillet med folk, der “fixer”.
Fejlagtigt er der også nogen, der tror, at det er mindre skadeligt at ryge eller sniffe heroinen, men uanset hvordan stoffet indtages kan det være farligt.
Opioider er meget vanedannende og kan føre til både fysisk og psykisk afhængighed, som vil kræve professionel hjælp at behandle.
Har du eller en pårørende et misbrug? AlfaRehab tilbyder hjælp, støtte, sparring og behandling. Kontakt os uforpligtende for mere information. Ring trygt på (45) 35 35 35 81.
Hvad bruger man heroin til?
Heroin anvendes ofte på grund af afhængighed af dets sløvende effekt. Når stoffet indtages, oplever brugeren en kortvarig eufori og glæde, der varer et par minutter.
Herefter sættes centralnervesystemet i slowmotion, og den sløvende effekt varer typisk 4-6 timer.
Mange brugere oplever også, at bekymringer føles mindre betydningsfulde eller ligegyldige på grund af denne effekt.
Nogle mennesker bruger stoffer, fordi de er afhængige af den effekt, det har på krop og sind.
Disse personer har behov for stoffet for at få hverdagen til at fungere, og det er afgørende, at de søger professionel hjælp for at overvinde deres afhængighed.
Kan man blive afhængig af heroin?
Det er let at udvikle en afhængighed af heroin. Opioider er generelt vanedannende, hvilket øger risikoen for at blive fysisk eller psykisk afhængig af stofferne.
Allerede efter få dages brug af stoffet, som er et potent opioid, kan man udvikle afhængighed af heroin. Det sker, fordi kroppen vænner sig til stoffet forholdsvis hurtigt, og man opbygger en tolerance.
Man vil derfor have brug for fortsat større mængder af stoffet for at opnå den samme virkning som tidligere.
Heroinmisbrugere vil være nødt til at indtage stoffet jævnligt og i nogle tilfælde flere gange om dagen for at undgå abstinenser. Er du afhængig?
Man vil opleve abstinenser, fordi kroppen mangler den effekt, som stoffet har på kroppen, og det medfører typisk symptomer som kvalme, opkaste eller diarré samt rysten, uro eller angst.
Hvordan føles heroin abstinenser?
Abstinenser fra heroin kan være ekstremt ubehagelige og svære at håndtere. Du vil opleve en intens trang til stoffet, hvilket kan føre til betydelig angst og depression.
Læs også: Hvad er abstinenser og hvordan føles de?
Fysiske abstinenser kan omfatte:
- Kvalme og opkast: Disse symptomer er almindelige og kan føre til dehydrering.
- Muskel- og ledsmerter: Din krop kan føles øm som følge af fraværet af de smertestillende opioider.
- Svedtendens og kuldegysninger: Du kan opleve perioder med intens sveden, efterfulgt af en følelse af kulde.
- Søvnproblemer: Vanskeligheder med at falde i søvn eller at have urolig søvn er udbredt blandt dem, der oplever abstinenser.
- Rysten: Denne ufrivillige muskelbevægelse kan være svær at kontrollere og er ofte et tydeligt tegn på abstinenser.
- Rastløshed: Du kan føle dig konstant rastløs og ude af stand til at finde ro.
- Forhøjet puls og blodtryk: Dette kan føre til hjertebanken og yderligere forværre din ubehagelige tilstand.
Psykiske abstinenser
Når du gennemgår abstinenser fra heroin, vil du ikke kun opleve fysiske symptomer. De psykiske abstinenser kan være lige så udfordrende og kræve lige så meget opmærksomhed og styrke.
- Intens angst og uro: Du kan opleve en overvældende følelse af panik og konstant nervøsitet. Dette kan gøre det svært at fokusere på daglige opgaver.
- Depression: En dyb følelse af håbløshed og sorg kan fylde dit sind. Det er vigtigt at vide, at der er lys for enden af tunnelen, og med den rette hjælp kan du overvinde disse følelser.
- Irritabilitet: Små ting, der normalt ikke ville genere dig, kan fremstå som uoverkommelige udfordringer, hvilket kan påvirke dit forhold til nære og kære.
- Manglende motivation: Du kan opleve en følelse af apati, hvor selv simple opgaver virker uoverkommelige. Men husk, små skridt i den rigtige retning vil føre til store resultater over tid.
- Svigtende selvværd: Negative tanker kan få dig til at tvivle på dig selv og dine evner. Det er vigtigt at opbygge din selvtillid igen ved at søge støtte og finde opmuntrende aktiviteter.
Tegn på misbrug af heroin
Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man reagerer på et misbrug. Dog er der nogle klare signaler, som man bør være opmærksom på. Disse signaler er blandt andet:
- At personen med et heroinmisbrug ofte ændrer adfærd
- At personen har svært ved at klare sig igennem en hel dag uden at indtage stoffet
Heroinmisbrugere er til tider hemmelighedsfulde og gode til at bortforklare og komme med undskyldninger for deres adfærd og handlinger.
Det er en stor indikator for, at man er ude i et heroinmisbrug hvis man får abstinenser som irritation, rastløshed, diarré eller opkastninger, når man ikke indtager stoffet.
Måske du er interesseret i artiklen: Hvad er Fentanyl?
Andre tegn på et heroinmisbrug kan være:
- Udvikling af tolerance, hvilket betyder, at du har brug for stadig større doser for at opnå den samme effekt.
- En stærk og vedvarende trang til at bruge heroin.
- Manglende kontrol over forbruget, hvor du ikke kan stoppe eller reducere brugen, selvom du ønsker det.
- Fortsat brug af heroin på trods af alvorlige psykiske, fysiske eller sociale problemer.
- Heroin bliver vigtigere end andre aktiviteter, og du mister interesse for tidligere hobbyer og interesser på grund af stoffets dominans i dit liv.
Heroinbrug medfører alvorlige bivirkninger:
- Toleranceudvikling: Kræver større doser for samme effekt, hvilket øger risikoen for overdosis.
- Afhængighed: Intens eufori og lykke gør det let at blive afhængig.
- Abstinenser: Symptomer som opkastninger, feber, udvidede pupiller, manglende appetit, diarré og søvnløshed opstår hurtigt uden stoffet.
- Depression: Langvarigt misbrug hæmmer hjernens evne til at udskille glædeshormoner.
- Infektionsrisiko: Deling af nåle kan føre til HIV og blodforgiftning.
- Livstruende: Kan resultere i koma eller pludselig død..
Har du brug for hjælp?
At bryde fri fra et heroinmisbrug kan være en udfordrende rejse, da afhængigheden ofte overtager både sind, krop og hverdag.
Heroin kan hurtigt blive centrum i dit liv, hvilket er grunden til, at afhængighed ofte betragtes som en sygdom.
Vores stofmisbrug behandling fokuserer på en helhedsorienteret tilgang, der inkluderer gradvis udtrapning og afvænning.
Vi tilbyder også medicinsk behandling for at lindre abstinenser samt samtaleterapi for at støtte dig i din proces mod et liv uden afhængighed.
Har du eller en pårørende et misbrug? AlfaRehab tilbyder hjælp, støtte, sparring og behandling. Kontakt os uforpligtende for mere information. Ring trygt på (45) 35 35 35 81.
Ofte stillede spørgsmål om heroin og tegn på heroinmisbrug:
Er heroin farligt?
Heroin kan være farligt, da det ofte er forurenet. Det kan være livstruende at indtage urene stoffer, fordi det er sværere at dosere.
Hvordan bliver man afhængig af heroin?
Der er en stor risiko for at blive afhængig af heroin pga. den beroligende effekt. Det øger risikoen for at udvikle fysisk eller psykisk afhængighed. I mange tilfælde vil man udvikle afhængighed af stoffets virkning, så man har brug for midlet for at kunne fungere normalt – f.eks. at man har brug for midlet for at komme gennem dagen.
Hvad gør heroin?
Heroin og morfin har en hæmmende effekt på centralnervesystemet som andre opioider, hvilket gør, at man opnår en sløvhed og en følelse af lykke i kroppen, når man indtager stoffet. Virkningen varer som regel tre til fire timer.
Hvordan opdager man et heroinmisbrug?
De tydeligste tegn på et misbrug er, at du har udviklet en tolerance over for stoffet, så du er nødt til at øge den indtagne dosis. Et andet tegn er, at du udviser abstinenssymptomer som kvalme eller angst, hvis du ikke indtager stoffet.
Derudover vil en heroinmisbruger tit ændre personlighed og adfærd, hvor de bliver hemmelighedsfulde og isolerer sig. Nogle vil også få nye bekendtskaber forbundet til misbrugsmiljøet.
Hvor udbredt er heroinmisbrug i Danmark?
I Danmark er heroinmisbrug relativt udbredt, især i større byer. Selv om præcise tal kan variere, estimeres det, at der findes flere tusinde heroinbrugere, hvilket gør det til et betydeligt sundhedsproblem.
Hvornår bruges heroin som smertestillende?
Heroin anvendes ikke medicinsk i Danmark på grund af dens høje afhængighedspotentiale og risikable bivirkninger. Fokus ligger på sikrere alternativer til smertebehandling.
Send os en besked
Skriv til os i vores kontaktformular, og vi svarer hurtigst muligt (gerne inden for 12 timer).
Kan du ikke vente på svar, er du altid velkommen til at ringe til os døgnet rundt på telefon 35 35 35 81.