Menu

Kokainmisbrug

– Hvad er kokain?

Hos AlfaRehab tilbyder vi skræddersyet hjælp og rådgivning til både dig, der har et kokainmisbrug, og dine pårørende.

Kontakt os døgnet rundt: 35 35 35 81

Landsdækkende behandlinger

Behandling 24/7 alle ugens dage

Vi hjælper flere hundrede personer årligt

Sundhedsfaglige behandlere

Kokain afhængighed

Hvad er kokainmisbrug?

Et kokainmisbrug er en af de afhængigheder hvor man utrolig hurtigt kan gå fra at prøve stoffet til rent faktisk at blive afhængig.

Rigtig mange af dem der er afhængige af kokain har startet med at prøve det til fester. De har oplevet et stor lykkerus og denne har gjort, at de er blevet ved med at tage det.

I det øjeblik man har taget det mere end en gang kan man diskutere om man så allerede er blevet misbruger elle rom man blot er på en meget farlig vej dertil.

“Tidligere har jeg ikke haft nemt ved at bede om hjælp, men jeg er begyndt at få øje på mine mønstre og jeg er langsomt begyndt at turde tro på, at jeg er det hele værd.”

Bjørn – tidligere kokainafhængig

Typiske kendetegn ved brugere af kokain

Der findes flere kendetegn ved brugen af kokain. Vær opmærksom på, om du selv eller en pårørende er ved at udvikle et misbrugsproblem, som kan kræve professionel hjælp.

Tegnene er ikke en direkte diagnose, der fortæller, om man er afhængig, men de kan bruges som en indikation af brugen af kokain og dermed en risiko for at udvikle afhængighed.

  • Hurtig tale
  • Højt humør
  • Opstemthed
  • Søvnløshed
  • Rastløshed
  • Urolig krop – især ben og fødder
  • Fjollet og overgearet
  • Fjern virkelighedsforståelse
  • Urealistisk tro på egne evner (dette kan være meget farligt).
gule stjerner

Taknemmelig!

I dag har jeg ikke længere brug for at tage en streg for at få hverdagen til at fungere.

Jeg er så glad for at coken er væk og for at blive set og hørt!

Tak til Alfa – lifesavers er hvad i er!

gule stjerner

Min datter er tilbage

Min datter var kommet ud på et sidespor og hendes venner var bestemt ikke dem der hjalp- tværtimod.

Efter behandling hos AlfaRehab er hun tilbage til den hun var. Hun spiser, smiler og er bare glad. Jeg er så lykkelig!

gule stjerner

Nu er jeg clean

Jeg var på AlfaRehab og fik en fantastisk hjælp. Personalet er super dygtige, og omsorgsfulde,jeg har nu været clean i 5 et halvt år.

Og uden den mulighed havde jeg ikke været clean, det er et varmt og trygt sted. De gør det så godt!!

Kokain symtomer ved afhængighed

Kokain er et hurtigtvirkende stof der påvirker nervesystemet. Og når det indtages vil blodtrykket stige og man mærker ikke naturlige impulser som søvnbehov og appetit.

Et typisk kendetegn ved kokainmisbrug er en stærk trang og crawing efter rusmidlet og dermed manglende kontrol over forbruget.

Trangen bliver altoverskyggende og alt fornuft forsvinder.

Kokain er et af de stoffer der skaber størst psykisk afhængighed og mange kokainmisbrugere har en utrolig trist historie at fortælle fordi misbruget ofte bliver starten på en personlig deroute.

Men da kokain er et meget stærkt vanedannende stof, er lykkefølelsen som regel hurtig aftaget til fordel for forskellige andre ubehagelige følelser.

Det er typisk ubehagelige følelser som:

  • Anspændthed
  • Angst
  • Stoftrang efter kokain
  • At være kortluntet og irritabel
  • Søvnbesvær
  • Manglende sexlyst og måske manglende erektion.

Sundhedsstyrelsen udtaler:

Dét at prøve illegale stoffer er typisk et ungdomsfænomen, og de fleste fortsætter ikke brugen ud over ungdomsårene.

Det er en mindre del af unge, der faktisk prøver stoffer, og få, der bruger dem jævnligt.

Illegale stoffer medfører store omkostninger i mange dele af samfundet.

Et stofmisbrug kan have store personlige, helbredsmæssige og sociale konsekvenser for den enkelte.

Stofmisbrugsbehandling, behandling af følgesygdomme og bekæmpelse af stofrelateret kriminalitet koster samfundet mange ressourcer hvert år.

Kilde: Sundhedstyrelsen

Vi tilbyder gratis hjælp til pårørende

Er du pårørende til kokainmisbruger?

Vi ved, at det altid er smertefuldt at være pårørende til en misbruger, og det gælder også for kokainmisbrugere.

Ofte er det en pårørende, der har hjulpet med at træffe beslutningen om at søge hjælp. Faktisk har mere end 60% af alle, vi har i behandling, haft en pårørende, der har hjulpet.

AlfaRehab tilbyder gratis hjælp og rådgivning til de pårørende – uanset om misbrugeren er i behandling hos os eller slet ikke er i behandling.

Kokain virkning

Hvordan virker kokain?

Stoffet giver en intens og euforisk rus, der minder om amfetaminens, men er kortere. Når man indtager kokain, virker det stimulerende på centralnervesystemet. Puls og vejrtrækning bliver hurtigere, og både blodtrykket og kropstemperaturen stiger. Man vil opleve en følelse af energi og opstemthed.

Rusen varer normalvis en halv til en hel time, og efterfølgende føler man sig udmattet og irritabel. Nogle indtager herefter stoffet igen for at undgå denne “nedtur”. Dette kan føre til alvorlige forgiftninger.

Kan man blive afhængig af kokain?

Kokain er vanedannende, og man kan udvikle afhængighed af den opkvikkende effekt. Risikoen for afhængighed vokser, hvis man har et hyppigt eller længerevarende indtag af kokain.

Når virkningen til gengæld aftager, vil man i stedet blive sløv og udmattet, og man vil opleve at komme i dårligt humør. Det kan dermed føre til, at man vil tage en ny dosis for at vende oplevelsen.

Hvad er der i kokain?

Kokain er et stimulerende rusmiddel, der udvindes af bladene fra cocaplanten. Det fremstilles med en række forskellige kemikalier. Kokain er et ulovligt rusmiddel, der kommer i mange former – bl.a. “crack” og “shufi”.

Kokain kommer typisk i pulverform, men man kan indtage kokain på forskellige måder. Typisk indtages stoffet gennem snifning, men det kan også sprøjtes direkte ind i en blodåre, eller opløses i vand og drikkes. Kokain findes også i mere koncentrerede former (crack eller freebase), som kan ryges.

Kokain kan være både fysisk og psykisk afhængighedsskabende, men særligt crack og freebase er meget vanedannende og kan være ekstremt farlige for kroppen.

Anonymt

Send besked

Gratis og uforpligtende

Ring 35 35 35 81

Ofte stillede spørgsmål

Vi møder mange spørgsmål – både fra personer, der selv tager kokain og måske er afhængige af det, og fra pårørende, der oplever problemerne helt tæt på i dagligdagen.

Husk at du også kan ringe på tlf. (+45) 35 35 35 81 hele døgnet.

Er kokain farligt?

Kokain kan være farligt, især hvis det ryges eller indsprøjtes. Brug af stoffet kan føre til alvorlige psykiske og fysiske problemer, der i værste tilfælde kan være livstruende.

Hvordan bliver man afhængig af kokain?

Man kan blive afhængig af virkningen, da stoffet har en opløftende effekt på kroppen. Når virkningen aftager, vil man til gengæld blive udmattet og komme i dårligt humør. Det kan medføre, at man indtager stoffet igen.

Hvad gør kokain ved kroppen?

Kokain virker stimulerende på visse signalstoffer i hjernen, så pulsen stiger, og man vil føle sig opløftet, glad og energisk.

Når rusen aftager, vil man derimod komme i dårligt humør, fordi hjernen forsøger at stabilisere balancen af signalstofferne.

Derudover overstimulerer kokain forskellige dele af kroppen, og vedvarende brug kan medføre alvorlige hjerteproblemer, overdosis og hjerneblødning.

Hvordan hjælper man en kokainmisbruger?

Mange misbrugere skammer sig og føler sig alene og har ikke brug for skæld ud, men derimod støtte.

Fortæl dem om Alfa og vores varme og helhedsorienterede tilgang. Hjælp misbrugeren med at ringe til os eller tag med hen og besøg os.

Ved at være en ven, passer du både på misbrugeren og på dig selv.

Hvorfor bliver man misbruger af kokain?

Mennesker er forskellige og vi har alle forskellige bagager med. Både genetisk, socialt og kulturelt.

Derfor kan man ikke sige hvorfor i bred forstand, men forskning viser at nogle “hjerner” har lettere ved at udvikle en afhængighed end andre.

Hvad er abstinenser?

Abstinenser opleves, når man stopper med at bruge rusmidler, alkohol eller medicin, som man er afhængig af.

De fleste oplever dog ikke abstinenser ved nedtrapning af stoffet, men i sjældne tilfælde kan der opstå abstinenser, hvor medicin som metadon eller antabus kan være nødvendig.

Det manifesterer sig typisk ved kvalme, opkast, diarré og rysten eller angst.

Hvad bruger man kokain til?

Kokaplanten kommer oprindeligt fra Sydamerika og blev anvendt til religiøse formål ca. 2.000 år før vores tidsregning blandt de sydamerikanske indianere. Tygning har en svagt euforiserende virkning, og derfor tyggede indianerne også på cocabladene, ligesom man mente, at tygning kunne modvirke bl.a. træthed og højdesyge.

I nyere tid blev kokain udviklet som lægemiddel og anvendt mod alt fra alvorlige smerter til svimmelhed. Kokain blev først isoleret i 1855, og det indgik efterfølgende i mange former for håndkøbsmedicin og drikkevarer; f.eks. Coca Cola, hvor kokainindholdet først blev fjernet i 1906.

I 1884 blev kokain introduceret som et lokalbedøvelsesmiddel, hvilket fik en helt afgørende betydning for kirurgien, specielt øjenkirurgien.

Kokain bruges i dag som et ulovligt stimulerende rusmiddel, og det er et meget populært stof især blandt unge og til fester. Det er typisk brugere, der indtager stoffet i byen for at opleve rusen og en mere intens bytur.

Brugen af kokain har været meget begrænset i Danmark indtil 1990’erne, men siden da har udbredelsen været stigende. Forbruget lå oprindeligt hos overvejende veluddannede i storbyerne, men i takt med at gadeprisen på kokain er faldet, har det bredt sig til et større udsnit af de unge og til de traditionelle misbrugere.