Medicinmisbrug

Hvad er et misbrug af medicin?

Få hjælp i dag

Hvad er medicinmisbrug?

Har du et medicinmisbrug, som du gerne vil ud af, eller er du pårørende til en person med et misbrug?

I så fald er du havnet det helt rette sted. Der er flere mennesker, der udvikler et misbrug af medicin, og det kan være svært at stoppe igen. Heldigvis er der masser af hjælp at hente.

Du kan her i artiklen læse alt om medicinmisbrug. Fx hvordan det starter, udvikler sig, hvilken medicin der ofte misbruges, og hvordan du kommer ud af et medicinforbrug.

Der er 100.000 danskere, som i dag har et medicinmisbrug. Begrebet dækker over misbrug af mange forskellige typer af medicin og piller.

Som medicinmisbruger får man som regel ordineret sin medicin hos egen læge. Der er dog nogle misbrugere, som supplerer deres medicinbrug med piller, de har købt på det sorte marked.

Symptomer på medicinmisbrug

Det er ikke alle, der er er klar over, at de har et medicinmisbrug. Et medicinmisbrug betyder, at man tager medicin for at få sine problemer på afstand eller for at opnå en rusvirkning.

Symptomer på misbrug af medicin kan komme til udtryk ved, at du har en meget stærk trang til at indtage medicin. Det resulterer i, at du er villig til at tilsidesætte andre behov i din hverdag for at kunne indtage stoffet. Det er typisk det, man kalder for en psykisk afhængighed.

Andre symptomer på medicinmisbrug er abstinenssymptomer. Det kan for eksempel være, at du oplever mavesmerter, du begynder at svede, eller du har uro i kroppen. I takt med at medicinforbruget udvikler sig, tager man en større og større mængde af det pågældende stof for at opnå samme virkning og rus.

De mest typiske symptomer på medicinmisbrug er:

Du har udviklet et medicinmisbrug, hvis du har haft tre eller flere af ovenstående symptomer, og det skal være samtidig i minimum en måned eller flere gange i løbet af det sidste år.

 • Tolerans – du skal have en større dosis for at få samme virkning
 • At du fortsætter med at indtage medicin, selvom det skader dit helbred
 • Abstinenssymptomer, når du ikke tager din medicin – det kan være indre uro, hjertebanken, svedeture og rysten
 • Tab af kontrol – du er ikke i stand til at holde op eller trappe ned på dit indtag af medicin
 • Voldsom trang til at indtage medicin.

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller har du brug for hjælp til en pårørende, så kontakt os helt anonymt.

Medicinmisbrug

Få professionel hjælp til medicinmisbrug

Kan du genkende ovenstående symptomer på medicinmisbrug, eller har du en pårørende, som agerer på denne måde, kan du kontakte AlfaRehab.

Når man har et pillemisbrug, har man nemlig brug for professionel behandling for at få bugt med sit misbrug. Vi tilbyder professionel behandling af medicinmisbrug og har mange års erfaring med det.

Erfaring viser, at det nærmest er umuligt at komme ud af et misbrug på egen hånd. Derfor er det afgørende, at du formår at række ud og få den helt rigtige hjælp.

Det betyder også, at pårørende spiller en vigtig rolle for de personer, der har et medicinmisbrug.

Har du en i din nærmeste familie, eller har du en ven eller kæreste, der har et voldsomt indtag af medicin, er du også meget velkommen til at kontakte os. – Ring helt uforpligtende på telefon +45 35 35 35 81

De mest almindelige typer af misbrugsmedicin

De mest almindelige typer af misbrugsmedicin er:

 • Morfinpræparater, f.eks. smertestillende medicin
 • Benzodiazepiner, f.eks. sove- og angstmedicin.

Det skyldes, at disse stoffer er i stand til at påvirke nogle helt bestemte signalstoffer i din hjerne. På den måde kan de fremkalde nogle psykiske ændringer, som på flere måder ligner den rusvirkning, du får, når du indtager alkohol. Du kan læse mere om misbrug af Xanax og misbrug af fentanyl.

Alle mennesker kan blive afhængige, når de indtager store mængder medicin, og de gør det regelmæssigt. Der er dog også andre ting, der kan udvikle et misbrug af medicin. Det kan for eksempel være belastende livsvilkår og psykiske lidelser.

Vanedannende medicin

Vanedannende medicin, som kan føre til afhængighed, er blandt andet beroligende medicin, sovemedicin og smertestillende medicin. Læger forsøger altid at tidsbegrænse brugen af denne type medicin og motivere til udtrapning.

Vanedannende medicin er f.eks:

 • Opioider, f.eks. morfin
 • Sovemedicin
 • Beroligende medicin
 • ADHD-medicin, f.eks. atomoxetin.

Har du et misbrug af vanedannende medicin, tilbyder Alfa professionel behandling. Hos Alfa kan du både få ambulant behandling, dagbehandling, behandling i og uden for eget hjem.

Ved misbrugsbehandling vil du sammen med Alfas erfarne og kompetente team af behandlere få større indsigt i, hvorfor du har et misbrug af medicin.

Du vil samtidig få hjælp til at løse de problemer, der ligger bag dit misbrug, så du kan forholde dig til dem på en mere reflekteret måde gennem nye og anvendelige strategier

Medicinafhængighed kan føre til medicinmisbrug

Medicinafhængighed kan hurtigt føre til medicinmisbrug. Tager du ofte medicin, skal du derfor være særligt opmærksom. Det kan meget hurtigt føre til et reelt misbrug, der både har store konsekvenser for dig selv og dine pårørende.

Få hjælp hos Alfa, der tilbyder professionel misbrugsbehandling. Det kan f.eks. være hjælp til dig, der har et misbrug af ADHD-medicin.

Vores kompetente og dygtige team har stor erfaring, når det kommer til behandling af misbrug og afhængighed, hvorfor de ved, hvad der skal til for at behandle et medicinmisbrug.

Læs også: Hvad er medicin?

Afhængighed af smertestillende medicin

Når man har stærke smerter, kan det sommetider være nødvendigt at indtage smertestillende medicin i nogle perioder. Der er dog nogle mennesker, som opbygger et pillemisbrug og en afhængighed af medicin, selvom smerterne forsvinder med tiden. Det er ofte her, at der er stor risiko for, at man udvikler et medicinmisbrug, som kræver behandling. 

Smertestillende medicin dækker f.eks. over morfin og morfinlignende præparater samt kombinationspræparater, der indeholder kodein.

Afhængighed er en svær størrelse og i denne artikel kan du læse om hvordan afhængighed kidnapper hjernen

Lad os hjælpe dig med effektiv behandling

Har du selv brug for hjælp til at håndtere et medicinmisbrug eller har du brug for hjælp til at få hjælp til en pårørende?

Kontakt os helt uforpligtende og vi hjælper dig videre i processen.