Menu

Hexalid: Misbrug og behandling

Vi tilbyder professionel behandling af afhængigheder

Få hjælp i dag

Hvad er hexalid?

Hexalid er et beroligende lægemiddel, der tilhører en gruppe af medicin kaldet benzodiazepiner. Hexalid består af det aktive stof diazepam. Stoffet er udgået af markedet i april 2022.

Der findes mange forskellige benzodiazepiner på markedet, bl.a. rohypnol og stesolid. Alle benzodiazepiner har angstdæmpende, beroligende, søvnfremkaldende, muskelafslappende samt krampeforebyggende virkning. De forskellige præparater adskiller sig særligt ved, hvor længe de virker. Nogle midler virker i 6-8 timer, andre i flere dage. Derfor bruges nogle benzodiazepiner som sovemidler og andre mod angst eller epileptiske anfald.

Benzodiazepiner fungerer ved at fremme virkningen af signalstoffet GABA (gamma-amino-smørsyre) i hjernen. En række nerveimpulser, som kan fremkalde angst, søvnløshed og kramper, hæmmes herved, så impulserne mindskes.

Disse præparater bør under normale omstændigheder kun ordineres til korttidsbehandling inden for dage eller få uger. Benzodiazepiner kan nemlig give tilvænning, så virkningen aftager allerede efter få ugers brug, hvilket hurtigt kan føre til afhængighed. Desuden kan der komme abstinenssymptomer i form af angst, uro og søvnbesvær, hvis man pludselig holder op med at tage dem.

Nogle mennesker bruger benzodiazepiner som egentlige rusmidler, og man kan udvikle svær afhængighed med indtagelse af store daglige mængder.

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller overforbrug?

Måske du har brug for hjælp til en pårørende?

Kontakt os helt uforpligtende og hør mere om vores tilbud for hjælp og behandling.

Hexalid

Hvad bruger man hexalid til?

Hexalid blev tidligere brugt som beroligende middel ved angst og uro samt ved abstinenser efter alkoholmisbrug. Desuden kan midlet virke muskelafslappende ved fx spasticitet (tilstande med spændte og stive muskler), som skyldes en lidelse i hjernen.

Benzodiazepiner bruges dog så vidt muligt ikke længere til behandling af angst og spændingslidelser, da der er en risiko for, at man kan udvikle afhængighed af disse midler. I stedet bruger man andre typer af lægemidler.

Kan man blive afhængig af hexalid?

Der er en risiko for at udvikle et misbrug og blive afhængig af al medicin – både receptpligtig og håndkøb.

Da der er en øget risiko for at udvikle misbrug og afhængighed forbundet med brugen af hexalid, er det udgået i april 2022 og kan ikke længere købes på apoteker, hverken i butik eller online.

Alle benzodiazepiner medfører risiko for at udvikle fysisk og psykisk afhængighed, ligesom der er en risiko for tilvænning ift. særligt til den sløvende effekt. Risikoen for afhængighed øges yderligere, når både dosis og behandlingsvarighed øges.

Tegn på misbrug af hexalid

Et misbrug af medicin, rusmidler eller alkohol viser sig ofte ved, at midlet har negativ indflydelse på misbrugerens hverdag, helbred, jobsituation eller sociale relationer.

Det vigtigste tegn på, at du er ved at udvikle et misbrug af medicinen, er, at du overskrider den anbefalede eller lægens anviste dosis. Det kan dels vise sig ved, at du fortsætter med at bruge medicinen efter behandlingsperioden er slut, eller at du ændrer den daglige dosis uden at konsultere din læge.

Ved vedvarende brug af benzodiazepiner er der risiko for tilvænning allerede efter få ugers brug, hvor kroppen altså bliver afhængig af midlet eller den effekt, det har på kroppen. Det betyder, at der på sigt skal indtages en større og større mængde for at opnå samme effekt som tidligere.

Et andet tegn på misbrug og afhængighed er, at du får abstinenser, når du stopper med at indtage medicinen. Disse abstinenser kan komme sig af, at kroppen mangler den effekt, som medicinen giver, og du vil derfor opleve ubehagelige symptomer som f.eks. muskelsmerter, kvalme, angst og diarré.

Tegn på et misbrug af hexalid kan være:

 • At man udvikler en tolerance over for stoffet, hvilket vil sige, at man skal bruge stadig højere doser for at opnå samme virkning
 • At man bruger stoffet længere tid eller mere hyppigt, end der er behov for
 • At man brug stoffet til andre formål, end det er beregnet til

Bivirkninger ved misbrug af hexalid

Der er en lang række bivirkninger ved brug af hexalid bl.a.:

 • sløvhed og træthed
 • abstinenser
 • udfordret motorik
 • forvirring
 • hukommelsestab eller koncentrationsbesvær
 • diarré og forstoppelse

Men diazepam, der er det aktive stof i hexalid, kan også påvirke lunger og vejrtrækning, lever samt hjerte. Det kan resultere i:

 • vejrtrækningsbesvær
 • gulsot
 • hjertesvigt

Har du brug for hjælp?

Udviser du, eller en du kender, et eller flere tegn på misbrug af hexalid, er det vigtigt at søge hjælp hos egen læge eller et behandlingscenter.

Det kan være rigtig svært at komme ud af et misbrug eller slippe af med sin afhængighed.

Behandlingen består delvist af udtrapning og afvænning, men der kan også være behov for medicinsk behandling for at modstå abstinenser og samtaleterapi.

Ofte stillede spørgsmål om hexalin:

Er hexalid farligt?

Hexalid kan være farligt, hvis det misbruges eller bruges til andre formål, end det er beregnet til. Det aktive stof i hexalid, diazepam, kan påvirke lunger og vejrtrækning, lever samt hjerte.

Hvordan bliver man afhængig af hexalid?

Der er en risiko for at udvikle et misbrug og blive afhængig af al medicin. Særligt hexalid er forbundet med en øget risiko for afhængighed og tilvænning allerede efter få ugers brug.

Hvad gør hexalid ved kroppen?

Hexalid virker sløvende på centralnervesystemet og kan derfor bruges til at behandle angst, spændinger eller søvnløshed.

Hvad er abstinenser?

Abstinenser opleves, når man stopper med at bruge rusmidler, alkohol eller medicin, man er afhængig af. De fleste oplever dog ikke abstinenser ved udtrapning af stoffet, men i sjældne tilfælde kan der opstå abstinenser, hvor medicin som metadon eller antabus kan være nødvendigt. Det manifesterer sig typisk ved kvalme, opkast, diarré og rysten eller angst.

Hvem må tage hexalid?

Hexalid må tages af børn, voksne og ældre over 65 år, dog med nedsat daglig dosis for børn og ældre.

Gravide bør ikke anvende hexalid, medmindre lægen vurderer, at det er absolut nødvendigt, fordi hexalid påvirker fostret. Ammende må ikke bruge hexalid, da medicinen går i modermælken.

Personer, der lider af nedsat lever- eller nyrefunktion, hjerteproblemer og svækket vejrtrækning, bør ikke anvende hexalid.

Tal med egen læge, hvis du bruger anden medicin samtidig.

Hvad gør jeg, hvis jeg har taget for meget hexalid?

Det er farligt at tage for meget hexalid, da det kan give alvorlige bivirkninger. Hvis du har taget for meget hexalid, skal du straks søge læge eller ringe til 1813. Du kan også kontakte Giftlinien på tlf. 8212 1212.

Må jeg tage hexalid, når jeg er gravid?

Nej, gravide og kvinder der ammer, bør ikke bruge hexalid. Hexalid påvirker fosteret og går over i modermælken.