Misbrug af stoffer
Bruger du stoffer, og ønsker du effektiv hjælp?

Bruger du stoffer som et krydderi på hverdagen, fordi den er kedelig?
Stoffer kan øge følelsen af glæde og gøre, at du bliver mere udadvendt i sociale situationer. Eller måske bliver du mere energisk og præsterer bedre til eksamen eller på jobbet, når du tager stoffer?
Men ved du også at det ikke er en holdbar løsning, og ønsker du hjælp til at komme ud af dit forbrug?
Du er altid velkommen til at kontakte os – helt fortroligt og uforpligtende.

Ring til os allerede i dag på telefon 35 35 35 81
Du kan også vælge at vi ringer dig op, eller du kan sende os en besked.
Er du pårørende har vi også hjælp til dig – Du er ikke alene!
Få hjælp på vores behandlingscentre i hele landet
Hjælp til pårørende – i grupper eller individuelt,

Taknemmelig!

Min datter er tilbage

Nu er jeg clean!
Stofmisbrug: Når stoffer bruges som krydderi på tilværelsen
Det være at du tager stoffer som en hjælp til at slappe af eller for ikke at bekymre dig så meget? Stofferne kan nemlig, mens du er påvirket, måske hjælpe dig med at glemme dine problemer eller kan dulme følelser som angst, vrede eller sorg, der kan være svære at håndtere.
De fleste mennesker har det, som kaldes et rekreativt forbrug af stoffer. Det omtales ofte som et misbrug af stoffer, fordi stoffer (med mindre de er udskrevet som receptmedicin til dig af din læge) er ulovlige i Danmark. Derfor kategoriseres alle former for indtag af stoffer som et stofmisbrug.
Brug af stoffer, kan være et symptom på underliggende problemer
Hos Alfa ser vi stofmisbruget som et symptom på underliggende årsager. Når de disse årsager bliver fundet og bearbejdet, kan du langt lettere begynde at fravælge stoffet som “løsning”.
Du kan kort sagt få et liv og en tilværelse hvor du ikke har behov for “stimulanser” for at være glad og opnå hvad du egentlig drømmer om.

Få hjælp til stofmisbrug på telefon 35 35 35 81
Du kan også vælge at vi ringer dig op, eller du kan sende os en besked.
Er du pårørende har vi også hjælp til dig – Du er ikke alene!
Er du pårørende til en der tager stoffer?
Vi tilbyder gratis hjælp til pårørende
Problemerne berører alle omkring den der har et misbrug eller en afhængighed af stoffer, og særligt som ægtefælle eller barn berøres man i høj grad af misbruget.
Misbrug og alkohol forårsager ofte skilsmisser, vold, stress og generelt utrygge miljøer.
Forskning peger desuden på, at misbrugsbehandling er mere effektiv, hvis behandlingen er orienteret mod hele familien. Derfor er der de senere år kommet større fokus på den familieorienterede støtte, behandling og terapi.
Du står ikke alene – vi har både støtte og gode råd til dig
Vi tilbyder både familiesamtaler, ligesom vi også har gratis pårørendegrupper, hvor du møder andre i lignende situation som din og desuden tilbyder vi gratis pårørendeterapi.
Over 60% får hjælp gennem en pårørende
Hos AlfaRehab har vi også fokus på, hvordan din familie kan lære at håndtere og arbejde med dit stofmisbrug, så I kan styrke jeres relationer og finde nye måder at kommunikere og leve på.
Vi oplever at mere end 60% af alle vi har i behandling, har fået hjælp til opstart fra en pårørende.
Hvad kendetegner en person med misbrugsproblemer?
Der kan være stor forskel på, hvordan et stofmisbrug kan se ud fra person til person.
Til gengæld er der 5 typiske kendetegn for en afhængig, som du bør være opmærksom på:

Kontroltab
Har du misbrugsproblemer kan du oftest ikke stoppe med at tage stoffet, efter du har indtaget blot små mængder.

Tilvænning
Er du stofafhængig vil du opleve, at et hyppigt forbrug fører til, at der skal mere til for at opnå den ønskede virkning

Abstinenser
Får kroppen ikke stoffet, vil du opleve en række symptomer, som fx kvalme, opkast, rysten og uro.

Reparationstrang
Når du har et stort forbrug af stoffer, vil du ofte have brug for at tage det om morgenen for at undgå abistinenser.

Stof fokus
Stoffet bliver hele dit omdrejningspunkt, og du har ofte brug for at have stoffet i nærheden.
Ofte stillede spørgsmål om stofmisbrug
Når du er afhængig af stoffer kan det have en stor negativ indflydelse på din tilværelse. Det er ikke kun dig selv som er negativt påvirket af din afhængighed. Dine omgivelser som fx familien, dine børn og din arbejdsplads er også påvirket.
Får stoffer mig til at slappe af?
Stofferne kan, mens du er påvirket, måske hjælpe dig med at glemme dine problemer eller kan dulme følelser som angst, vrede eller sorg, der kan være svære at håndtere.
Hvorfor bliver man stofmisbruger?
Der er ofte flere faktorer, der ligger til grund for udviklingen af et misbrug bl.a. biologiske, psykologiske og sociale faktorer som fx alder, opvækst og hvilket stof du misbruger.
Hvor hurtigt bliver man afhængig af stoffer?
Mængden af stoffer du indtager, bliver større med tiden, fordi du udvikler tolerans og skal have mere og mere for at opnå en effekt.
Hvad er konsekvenser af stofmisbrug?
I takt med at afhængigheden tager til, kan det være svært at overholde aftaler eller påtage sig forpligtelser. Det kan være, at du har problemer med at passe din uddannelse, dit arbejde eller din familie og dine børn.

Når stofmisbruget eskalerer – Misbrug af flere stoffer
Mængden af stoffer du indtager, bliver større med tiden, fordi du udvikler tolerans og skal have mere og mere for at opnå en effekt.
Du begynder måske at indtage stoffet på en anden måde? Hvor du i starten måske sniffede eller røg stoffet, så begynder du måske i stedet at spise eller injicere, så stoffet via blodbanen hurtigere rammer hjernen og udløser den effekt, du stræber efter.
Du begynder måske at tage andre stoffer end det stof, du startede med at tage? Det kan være, at dit foretrukne stof ikke længere giver den ønskede virkning.
Derfor supplerer du med andre stoffer for – igen – at opnå den eftertragtede effekt. Men det kan også være, du tager andre stoffer for at dæmpe negative konsekvenser af dit foretrukne stof. Måske ryger du hash for at falde ned efter at have taget kokain?
Hvorfor bliver man stofmisbruger?
Hos AlfaRehab antager vi, at det giver god mening at tage stoffer for dig, som er på vej ud i et misbrug eller har et stofmisbrug.
Stofferne giver nemlig – i hvert fald i en periode – den effekt, som du stræber efter. Det kan være nydelse, selvforglemmelse eller selvoptimering. Derfor handler Alfas misbrugsbehandling ikke primært om stoffer, men mere om de bagvedliggende årsager til stofmisbruget.
I vores misbrugsbehandling er der fokus på at lære dig at leve på en ny måde. Du vil lære andre strategier til at løse de bagvedliggende problemer, så du ikke længere har brug for at tage stoffer.
For mange mennesker afløses det lejlighedsvise stofmisbrug med tiden af et eskalerende misbrug af medicin eller stoffer. Gradvist bliver pauserne mellem stofindtag kortere og kortere.
Måske tager du stoffer hver dag – eller med kun få timers eller minutters mellemrum? Jo mere, du udsætter din krop for stoffer, jo større er risikoen for at udvikle en fysisk afhængighed af stoffer.
Uhensigtsmæssig adfærd
Den risikovillige og impulsstyrede adfærd, der ofte hænger sammen med stofmisbrug, kan beskrives som en form for overdreven, uhensigtsmæssig adfærd. Det kan fx være tilfældig sex under påvirkning af stoffer eller det kan være berigelseskriminalitet.
Denne adfærd kan udløse en reaktion i hjernen, som i sig selv også er vanedannende ligesom stofmisbruget.
Hos Alfa mener vi, at der er tale om en kemisk afhængighed.
Risiko ved afhængighed af stoffer
Er du afhængig af, og misbruger du stoffer er der flere, både alvorlige og livstruende, konsekvenser du kan opleve.

Manglende dømmekraft

Alvorlige lidelser og dødsfald
Tager du stoffer er der risiko for at blive ramt af livstruende fysiske tilstande.
Såsom hjerneblødning, blodprop i hjertet og delirium med voldsomt forøget kropstemperatur.

Depression og psykose
Stofmisbrug kan udløse depression og paranoid psykose med hallucinationer.
Tilstande som i sig selv er meget alvorlige, og som der kan være forbundet med selvmordsfare.
Der er store konsekvenser ved stofmisbrug
Efter i en periode jævnligt at have taget stoffer, bruger du efterhånden meget tid på at tænke på stoffer og at tage stoffer.
I takt med at afhængigheden tager til, kan det være svært at overholde aftaler eller påtage sig forpligtelser. Det kan være, at du har problemer med at passe din uddannelse, dit arbejde eller din familie og dine børn?
Skaffe penge til stoffer – skaber det en ny afhængighed?
Du bruger flere og flere penge til stoffer. Du har konflikter med familie, venner og andre mennesker du omgås. Konflikterne handler måske om stoffer eller din adfærd, som knytter sig til dit forbrug af stoffer.
For at skaffe penge til dit forbrug, kan der også opstå andre problemer som er relateret til økonomi. Gæld, videresalg af stoffer og berigelseskriminalitet kan være måder at forsøge at løse dine økonomiske problemer på.
For nogle mennesker udvikler stofmisbruget sig til en afhængighed, der medfører, at der skal skaffes penge til stoffer. Det kan indebære kriminalitet, prostitution og hasardspil, som udover muligheden for ”hurtige penge” kan medføre yderligere problemer.
Denne spændingssøgende og uhensigtsmæssige adfærd kan give et yderlige kick, og denne adfærd kan også udvikle sig til en anden form for afhængighed fx ludomani.
Fysiske konsekvenser ved stofmisbrug
Stofmisbrug indebærer risiko for forskellige helbredsproblemer som hukommelsesproblemer og psykiske problemer. I værste tilfælde kan konsekvensen af stofmisbrug medføre dødsfald som følge af fx en overdosis.
Desuden kan misbrugsproblemer være knyttet til kroppen. Det kan være stofmisbruget har ført til, at du ikke spiser regelmæssigt eller spiser for meget?
Det kan også være, at der med stofmisbruget følger en ændret seksualitet eller seksuel adfærd, der involverer tilfældige seksuelle relationer eller måske prostitution.
AlfaRehabs tilgang til stofmisbrugsbehandling
I alle Alfas behandlingstilbud tager vi udgangspunkt i, hvad dit primære stofmisbrug består af, men vi har samtidig fokus på, at misbruget ikke flytter sig til et andet rusmiddel eller en anden uhensigtsmæssig adfærd. Vi har også fokus på eventuelle psykiatriske problematikker.
Det kan være, at du lider af en psykisk sygdom, der sammen med stofmisbruget har udviklet sig til det man kalder en dobbeltdiagnose. Ifølge Socialstyrelsen viser videnskabelige undersøgelser, at op mod 75 % af mennesker, der misbruger stoffer, har psykiske lidelser.
En dobbeltdiagnose kan gøre det særligt udfordrende at få løst dit misbrugsproblem, fordi den psykiatriske diagnose fx kan gøre det vanskeligt at koncentrere sig eller styre sine impulser.
Mennesker med dobbeltdiagnoser har ofte brug for et behandlingsforløb, der både involverer behandling af misbrug og psykiatrisk behandling.
Send os en besked
Skriv til os i vores kontaktformular, og vi svarer hurtigst muligt (gerne inden for 12 timer).
Kan du ikke vente på svar, er du altid velkommen til at ringe til os døgnet rundt på telefon 35 35 35 81.
Ring mig op
Udfyld blot dit telefonnummer, og vi ringer dig op – oftest i tidsrummet kl. 08.00 til kl. 17.00.
Du kan også vælge et særligt tidspunkt hvor det er bedst for dig at vi ringer, eller du kan skrive en besked til os.