Menu

Ecstasy og MDMA:

Læs om virkning, misbrug og behandling

Få hjælp i dag

Hvad er MDMA og Ecstasy?

MDMA er det stof, der findes i Ecstasy, som også er kendt under navnet Emma eller speed.

MDMA er et stof, der har en voldsom virkning og alvorlige bivirkninger. Stoffet aktiverer kroppens belønningssystem, hvilket betyder, at du oplever høj energi og ekstra selvtillid samt en følelse af at være på toppen. MDMA er et stof der er sammensat af et rent kemikalie.

Ecstasy er den populære betegnelse for det syntetiske stof MDMA (3,4-methylen-dioximetamfetamin Ecstasy er altså betegnelsen for MDMA når det er kemisk ændret og blandet med andre tilsætningsstoffer som anfetamine og coffein.

Er ecstasy det samme som Molly?

MDMA er som nævnt det, der findes i Ecstasy. MDMA er tæt beslægtet med amfetamin og metamfetamin, som er centralstimulerende stoffer.

Derfor vil mange af virkningerne gå igen ved indtag af kokain, amfetamin eller metamfetamin. Mange misbrugere skelner ikke blandt måden stoffet er forarbejdet og betragter både MDMA og Ecstasy som ens stoffer.

Ecstasy er også kendt under navnene Molly, E, Emma, XTC, Mitsubishi og Adam.

Kemisk sammensætning af MDMA

MDMA er et kemisk navn for Ecstasy, der består af en kemisk sammensætning af små molekyler. Det er netop de forskellige molekyler, der går ind og påvirker hjernen, når du indtager det.

Narkotikummet i produktet er det samme som amfetamin og metamfetamin. Fælles for dem er, at de bliver fremstillet af kemikere i laboratorier.

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller overforbrug af alkohol?

Måske du har brug for hjælp til en pårørende?

Kontakt os helt uforpligtende og hør mere om vores tilbud for hjælp og behandling.

ecstasy piller

Hvordan virker ecstasy?

MDMA er et stof, der aktiverer din indre belønningssystem, hvilket betyder, at du oplever høj energi og ekstra selvtillid samt en følelse af at være på toppen.

Når du indtager MDMA aktiveres visse signaler i din hjerne. Det er dem, der giver dig en følelse af at have fået en fornyet portion energi. Mere konkret kan der opstå tilstande som:

 • Eufori
 • Selvtillid
 • Lykke
 • Fuld af energi
 • Kærlighed og harmoni
 • Velbefindende.

MDMA påvirker både kroppen og sindet ved indtagelse. Virkningen kommer cirka efter en halv time, når stoffet er blevet optaget i tarmsystemet.

Pillen eller pulveret virker ved, at de små molekyler, stoffet indeholder, spreder sig til hjernens nerveceller. Herefter vil hjerneceller, hjerne og resten af kroppen blive påvirket af de beskeder fra signalstofferne, der bliver sendt frem og tilbage ved virkningen.

Ecstasy og MDMA “opkvikker”

Ecstasy har en opkvikkende og let hallucinogen virkning. Man bliver ikke træt, og man oplever verden – lys, lyd, stemninger – mere intenst. Samtidig føler man sig åben og mere kærlig over for sine omgivelser.

Udover de psykiske virkninger vil der også være en række fysiske virkninger – for eksempel vil du opleve et nedsat behov for søvn. Det kan være virkninger, der har en effekt for en stund.

Men alt dette varer kun indtil, at bivirkningerne begynder at indtræffe. I værste fald kan indtagelse af MDMA have meget alvorlige konsekvenser, der kan være afhængighedsskabende og livsfarlige på længere sigt.

Ecstasy kan også give en dårlig rus med angst, skræmmende hallucinationer, forvirring og panik. Risikoen øges ved høje doser. Fysisk påvirkes man på flere måder. Man bliver ofte meget tørstig, får udvidede pupiller, spændinger i kæben, kvalme, rystelser, svedeture og hjertebanken.

Hvilke konsekvenser har ecstasy?

Ét af signalerne ved brug af ecstasy, er et stof, der bliver kaldt for dopamin. Dopamin bliver automatisk frigivet, når molekylerne i Ecstasy virker. Det er her, du vil mærke en følelse af velbefindende og ligeledes en form for kærlighed. Det giver nemlig en følelse af tilfredshed, fordi belønningsstoffet i høj grad er blevet forløst i din hjerne.

Belønningsstoffet giver altså en følelse af lykke og rare følelser, der kan vare i helt op til seks timer, og derfor er der tale om en langtidseffekt.

Et andet vigtigt signalstof, der forløses ved indtagelse af MDMA, er noradrenalin. Dette signalstof bliver normalt aktiveret i tilfælde, hvor vi kan være udsat for fare. Når noradrenalin bliver aktiveret, kan det resultere i, at du føler, du skal kæmpe imod – måske flygte. Det er det aktivitetsstof, der gør, at du vil føle et stort energioverskud, når du er på MDMA.

Det trip, du vil mærke, når signalstoffer som dopamin og noradrenalin aktiveres, kan i sidste ende være en risiko for afhængighed og et stofmisbrug. Netop fordi, du vil føle dig meget godt tilpas. Det er desværre bare ecstasy fakta.

Her kan du se en video fra DR som forklarer hvad MDMA er og historien bag

Bivirkninger ved MDMA

Mindre alvorlige MDMA bivirkninger er fx:

 • Sammenbid og skæren af tænder
 • Rastløshed og irritabilitet
 • Angst
 • Tørst og kvalme
 • Impulsivitet og øget puls.

Alvorlige og potentielt dødelige bivirkninger opstår ved en stigning af hjertefrekvens, som resulterer i højere blodtryk og kropstemperatur.

Dette kan ende ud i kardiovaskulær kollaps og voldsom dehydrering.

Advarselstegn på et eventuelt alvorlig reaktion kan være:

 • Overdreven tørst
 • Voldsom svedproduktion
 • Muskelkramper og kuldegysninger
 • Sløret syn og besvimelse.

 

Hvordan ser ecstasy piller ud?

Stoffet MDMA findes som piller, kapsler, pulver i gelatinekapsler eller som piller med forskellige former, farver og logo. Koncentrationen af aktivt indholdsstof i pillerne kan være meget forskelligt. Der kan også være tilsat andre stoffer, som amfetamin,koffein eller hallucinogener, f.eks LSD og svampe i pillerne.

Pillerne findes på det illegale marked, hvor du kan genkende dem som gråbrune og klare krystaller eller som hvide eller farvede tabletter.

Ecstasy behandling er altid nødvendig hvis du vil undgå et ecstasy dødsfald. Og i den lettere ende, er det nødvendigt hvis du vil undgå en ecstasy depression. Mange misbrugere bliver forført af ecstasy virkning og mdma virkning og glemmer helt at overveje ecstasy bivirkninger.

Afhængighedsskabende og risiko for flashbacks

Ecstasy er et afhængighedsskabende stof. Efter længere tids brug skal man have større dosis for at opnå samme virkning. Og desværre er det således, at jo større doser, so større risiko for bivirkninger.

Ecstasy kan som LSD og svampe give ”flashbacks”.

Flashbacks betyder, at en person, der har taget stoffet, måske flere måneder senere pludselig oplever en form for rus igen, som er forbundet med hallucinationer og angst – dog uden at have taget noget stof! Et ganske skræmmende scenarie der desværre er virkeligt for mange.

Ecstasybrug kan desuden medføre depressioner og påvirke hjernen så du får nedsat evne til at huske og lære.

Er ecstasy og MDMA farligt?

Nogle oplever ingen bivirkninger, mens andre i visse tilfælde er langt mere uheldige.

Du kan risikere, at nogle af pillerne med MDMA kan indeholde andre stoffer end dem, der normalt er i den kemiske sammensætning. Det kan resultere i, at du bliver forgiftet. Det er vigtigt at have med i overvejelserne, når du eller en pårørende indtager krystaller. Du kan nemlig ikke være sikker på, hvorvidt der er andre farlige stoffer i. Det kan i værste fald ende med dødsfald.

Indtager du narkotikum hen over en lang periode, kan der være fare for, at der opstår psykiske problemer. Det kan være depressive og lette symptomer, men det kan også ende ud i en psykose. Psykotiske reaktioner er ikke hyppige, men de kan forekomme.

Derudover er der mange, der oplever forstyrrelser på synssansen. Det betyder, at der kan være tendens til forvrængede oplevelser af virkeligheden, hvor du sanser noget, der ikke er virkeligt. Det kan også være følelsen af at være forvirret eller paranoid. Her er der enkelte, der oplever at blive forfulgt, selvom det ikke er virkeligheden. Udover det kan der være bivirkninger som:

 • Uro/rastløshed
 • Skæren tænder
 • Kvalme/manglende appetit
 • Store pupiller.

Et par dage efter, du har været påvirket, vil du opleve at være udmattet og nedtrykt. Det bliver generelt anbefalet, du ikke kombinerer MDMA og alkohol, da de virker modsat hinanden. Derfor er det uforudsigeligt, hvilken rusvirkning du vil opleve.

Hvordan behandles afhængighed af ecstasy?

Bag al misbrug er der en årsag. Og misbrug er ikke at prøve noget en enkelt gang – det er bare et rigtig dårligt valg.
Misbrug er, når man føler et behov eller nødvendighed og ofte også en frustration eller skam. Når man føler man SKAL tage noget for at komme igennem timerne, så er man dybt afhængig og skal have hjælp.

Hos AlfaRehab afruser vi og hjælper misbrugeren til at forstå sig selv og misbruget. Årsagen bag og alle de (ofte skjulte) følelser, sorger og smerter som ligger gemt. Man kan ikke ændre dårlige vaner hvis ikke man forstår hvorfor de fik plads.
Når det er forstået arbejder vi sammen på at finde nyt meningsfuldt indhold i livet så misbrugeren får lagt fundamentet til et liv som der skal værnes om med taknemmelighed og en vilje af jern.

Al stofmisbrug kan og bør behandles. Det er vi eksperter i hos AlfaRehab.

Behandlingsmetoder

Ønsker du hjælp og behandling for misbrug?

I tilfælde af, du selv eller en pårørende har udviklet et misbrug af MDMA / Ecstasy er det en stor hjælp at få den rette behandling, så du kan komme ud af misbruget.

Hos AlfaRehab har vi kompetencerne til at hjælpe dig med at finde den rette behandlingsform. Vi tilbyder særlige behandlinger til stofmisbrugere, som gerne vil vende tilbage til et normalt liv igen. For nærmere information er du meget velkommen til, helt uforpligtende, at give os et kald på telefonen, eller sende os en besked.

Læs også: Artikel fra Videnskab.dk

Ofte stillede spørgsmål om MDMA og Ecstasy:

Hvordan ser Ecstasy piller ud?

Ofte er Ecstasy piller runde, men de kan også have andre former – fx hjerteformet. De findes i mange farver og der kan også være logoer på som dødningehoveder og lignende

Er ecstasy lovligt?

Ecstasy er et hallucinerende kemisk stof, der er ulovligt ligesom andre narkotiske stoffer

Hvilke konsekvenser har Ecstasy?

Ecstasy sløver kroppens naturlige alarmsystem og det kan betyde, du overskrider egne grænser på flere måder. Et eksempel er at man ikke nødvendigvis mærker potentielt livstruende situationer, som når man er dehydreret eller overophedet.

Hvorfor kaldes MDMA for Love Drug?

I nattelivet omtales Molly ofte som ”kærlighedsstoffet” eller ”Love drug”. Det gør det fordi MDMA’en i stoffet giver følelse af nydelse, høj energi og kærlighed.