Menu

Stoffer: Misbrug og behandling

Hvad er stoffer Behandling AlfaRehab

Vi hjælper dig af med din afhængighed – og vi hjælper også dig der er pårørende og som oplever problemet helt tæt på.

Hos os får du en effektiv og fleksibel rådgivning samt behandling – vi tilrettelægger altid et forløb som er målrettet netop dig og dit liv.

Professionel behandling i mere end 20 år

Få hjælp på vores behandlingscentre i hele landet

Hjælp til pårørende – i grupper eller individuelt,

Kontakt os allerede i dag på telefon 35 35 35 81

Du kan også vælge at vi ringer dig op, eller du kan sende os en besked.

Er du pårørende har vi også hjælp til dig – Du er ikke alene!

Anmeldelse-Alfa-Kobenhavn

Taknemmelig!

I dag har jeg ikke længere brug for at ryge for at få hverdagen til at fungere.

Jeg er så glad for at hashen er væk og for at blive set og hørt!

Tak til Alfa – lifesavers er hvad i er!

Anmeldelse-Alfa-Kobenhavn

Min datter er tilbage

Min datter var kommet ud på et sidespor og hendes venner var bestemt ikke dem der hjalp- tværtimod.

Efter en god behandling hos AlfaRehab er hun tilbage til den hun var. Hun spiser, smiler og er bare glad. Jeg er så lykkelig!

Anmeldelse-Alfa-Kobenhavn

Nu er jeg clean

Jeg var på AlfaRehab og fik en fantastisk hjælp. Personalet er super dygtige, og omsorgsfulde,jeg har nu været clean i 5 et halvt år.

Og uden den mulighed havde jeg ikke været clean, det er et varmt og trygt sted. De gør det så godt!!

Hvad er stoffer?

Begrebet “stoffer” har flere betydninger, men det bruges oftest som en henvisning til rusmidler. Generelt kaldes det også euforiserende stoffer, på grund af den intense euforiske rus, som stofferne medfører.

Ordet dækker altså typisk over illegale stoffer, men det kan også sagtens henvise til visse former for medicin, hvis disse benyttes for at opnå en rus, for at holde problemer på afstand eller for at ændre ens sindstilstand.

Generelt beror euforiserende stoffers virkning bl.a. på påvirkning af hjernens receptorer og signalstoffer, såsom serotonin og dopamin, der medfører en følelse af eufori, glæde og lykke. Det er altså stoffer, der påvirker brugerens psykiske tilstand eller på anden vis er adfærdsregulerende.

Hvad er stoffer

Ring til os allerede i dag på telefon 35 35 35 81

Du kan også vælge at vi ringer dig op, eller du kan sende os en besked.

Er du pårørende har vi også hjælp til dig – Du er ikke alene!

Euforiserende stoffer inddeles i følgende 3 kategorier:

  • Sløvende: også kaldet “downere”. Disse stoffer har en sløvende effekt på centralnervesystemet, og derfor vil du føle dig afslappet og sløv. Mange oplever en glæde på grund af den bedøvende virkning. Sløvende stoffer er f.eks.: alkohol, cannabis, og opioider som heroin og morfin.
  • Stimulerende: også kaldet “uppere”. Disse stoffer stimulerer centralnervesystemet og sætter det på højtryk. Derfor vil du føle dig fyldt med energi og glad. Stimulerende stoffer er f.eks.: metamfetamin, kokain, medicin som ritalin.
  • Hallucinogene: også kaldet “psykedeliske stoffer”. Disse stoffer påvirker hjernen, så man oplever sanseindtryk, der ikke svarer til de påvirkninger, der kommer udefra. Det kaldes hallucinationer og kan betyde, at man ser og hører ting, der ikke eksisterer i virkeligheden. Hallucinogene stoffer er f.eks.: psykedeliske svampe og LSD.

Fælles for stoffer er, at de i varierende grad kan fremkalde både fysisk og psykisk afhængighed. Det kan bl.a. ske gennem tilvænning eller abstinenssymptomer ved ophør af brugen. Ligeledes kan det skyldes, at man indtager stoffet igen for at modvirke nedturens negative følelser.

Et misbrug af euforiserende stoffer kan have fatale konsekvenser for både ens fysiske og psykiske tilstand, og som misbruger bør man derfor få professionel hjælp til at slippe af med ens afhængighed.

Der kan være forskellig lovgivning fra land til land, hvorvidt visse typer stoffer er lovlige eller ej.

Hvad er stoffer

“Jeg var aldrig kommet ud af mit herionmisbrug hvis ikke jeg havde fået hjælp! Bare tanken om at være alene uden mit stof skræmmer mig stadig”

Hvad er poppers

Hvad bruger man stoffer til?

Stoffer er historisk set blevet brugt af mange kulturer til religiøse, mytiske og medicinske formål.

I dag anvendes stoffer primært til rekreative formål. Det kunne f.eks. være en fast bruger, der anvender et stof til fester såsom ravefester for at få den euforiske rus.

Der kan også være tale om en bruger, der ønsker at eksperimentere med nye stoffer eller få en spirituel oplevelse.

Ved indtagelse af de fleste stoffer vil brugeren opleve en eufori og en glæde, enten ved at sætte centralnervesystemet på højtryk eller sætte det i slowmotion. Når rusen til gengæld aftager, vil brugeren ofte føle sig nedtrykt og trist. Mange vil derfor være tilbøjelige til at indtage stoffet igen for at modvirke nedturens negative følelser.

Der findes til gengæld også visse personer, der bruger stoffer, fordi de er afhængige af midlets effekt på krop eller sind. Disse mennesker har brug for at indtage stoffet for at få hverdagen til at hænge sammen, og de bør få professionel hjælp til at slippe af med deres afhængighed.

Kan man blive afhængig af stoffer?

Der er risiko for at udvikle et misbrug og en afhængighed af alle stoffer – dog er nogle typer stoffer mere vanedannende end andre. Derfor er risikoen for afhængighed af bl.a. opioider som morfin eller heroin øget.

De fleste euforiserende stoffer indeholder kemiske stoffer, der kan være direkte vanedannende, og som kan føre til afhængig ved vedvarende brug.

Dertil kan man også udvikle afhængighed af rusmidlets virkning, hvilket betyder, at man behøver dem for at kunne fungere normalt.

Tegn på misbrug af stoffer

Det vigtigste tegn på, at du er ved at udvikle et misbrug, er, at du har brug for at indtage stoffet for at få din hverdag til at hænge sammen. F.eks. at du ikke føler, at du kan komme gennem dagen uden stoffet.

Ved vedvarende brug af stoffer vil du opleve, at du opbygger en højere tolerance, hvor kroppen vænner sig til mængden, der skal nedbrydes. Det betyder, at der på sigt skal indtages en større og større mængde for at opnå samme effekt som tidligere.

Et andet tegn på misbrug og afhængighed er, at du får abstinenser, når du stopper pludseligt med at indtage stoffet.

Disse abstinenser kan skyldes, at kroppen mangler den effekt, som stoffet medfører. Du kan derfor opleve symptomer som f.eks. muskelsmerter, kvalme, angst og diarré.

Tegn på afhængighed:

$

Stærk trang til at bruge stoffet

$

Mistet kontrol over forbruget – f.eks. at du ikke selv kan stoppe eller nedsætte dit forbrug

$

Fortsat brug på trods af psykiske, fysiske eller sociale problemer

$

Toleransudvikling

$

Fysiske eller psykiske abstinenssymptomer

$

Stoffet bliver dit omdrejningspunkt, og du taber tidligere interesser pga. brug af stoffet.

Bivirkninger ved misbrug af stoffer

Der kan være en lang række alvorlige bivirkninger og voldsomt slid på krop og organer.

Eksempler på fysiske bivirkninger:

  • Tand- og mundsygdomme
  • Ujævn hjerterytme eller hjertestop
  • Leverbetændelse eller leversvigt
  • Overdosis og pludselig død.

Nogle genbruger eller deler fx en kanyle – hvilket kan resultere i overførsel af sygdomme eller blodforgiftning.

Dertil kan man risikere at indtage stoffer, som indeholder farlige genstande eller objekter, såsom knust glas, der kan gøre skade på dine organer.

Ligesom du også kan risikere at indtage en kombination af flere stoffer, hvilket kan øge chancen for alvorlige skader og bivirkninger.

Anmeldelse-AlfaRehab

Jeg er færdig med at ryge

Jeg var et sted i livet, hvor hash var det eneste som betød noget, og havde jeg ikke fået hjælp ville jeg miste samværet med min datter.

Nu ser jeg hende igen og snart også i min lejlighed og ikke kun ude på legepladsen.

Kim – tidligere hashryger

FAQ om stoffer

De oftest stillede spørgsmål om stoffer og rusmidler

Vi har tilbudt professionel misbrugsbehandling i mere end 15 år.

Vi møder mange spørgsmål – fra både personen som selv bruger, men også fra de pårørende som oplever problemerne helt tæt på.

Sidder du selv med spørgsmål?

Hvad er stoffer?

Stoffer er et bredt udtryk, der henviser til euforiserende stoffer. Det er rusmidler, der påvirker brugerens psykiske tilstand eller på anden vis er adfærdsregulerende.

Er stoffer farlige?

Ja, stoffer kan være meget farlige. Særligt, hvis man har et overforbrug af et stof eller har udviklet afhængighed, risikerer man at tage permanent fysisk eller psykisk skade. Det er også muligt at dø af f.eks. en overdosis eller hjertestop.

Er der bivirkninger forbundet med et misbrug af stoffer?

Der kan være en lang række alvorlige eller fatale bivirkninger forbundet med et misbrug, herunder leversvigt og hjertestop.

Hvilke typer stoffer findes der?

Der findes mange forskellige typer euforiserende stoffer, men disse kan inddeles i tre kategorier: 1) stimulerende stoffer, 2) sløvende stoffer, og 3) hallucinogene stoffer.

Hvordan ved jeg, om jeg misbruger et stof?

Et misbrug betegner et gentagende uhensigtsmæssigt og ukontrolleret brug. Ved et misbrug vil du opleve, at stoffet har negativ indvirkning på eller decideret overtaget styringen af din hverdag, helbred, jobsituation eller sociale relationer.

Hvad er abstinenser?

Abstinenser opleves, når man stopper med at bruge rusmidler, alkohol eller medicin, man er afhængig af. De fleste oplever dog ikke abstinenser ved udtrapning af stoffet, men i sjældne tilfælde kan der opstå abstinenser, hvor medicin som metadon eller antabus kan være nødvendigt. Abstinenserne manifesterer sig typisk ved kvalme, opkast, diarré og rysten eller angst.