Menu

Ritalin: Misbrug og behandling

Få hjælp i dag

Hvad er ritalin?

Ritalin er et lægemiddel, der især bruges til behandling af ADHD, men medicinen bruges også til behandling af den sjældne sygdom narkolepsi. Ritalin består af aktive stof methylphenidat. Præparatet er receptpligtigt og findes i pilleform.

Methylphenidat virker stimulerende i nervesystemet, og det øger mængden af visse signalstoffer i hjernen, herunder dopamin, som giver en opkvikkende effekt hos brugeren.

Effekten kan dog ved misbrug minde om kokain, hvorfor nogle bruger præparatet som rusmiddel. Pillerne kan knuses til pulver, der kan sniffes eller opløses med væske og sprøjtes i blodet, hvilket gør det nemt at indtage rusmidlet.

Medicinen indgår desuden på dopinglisten og kategoriseres derfor som et dopingmiddel.

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller overforbrug?

Måske du har brug for hjælp til en pårørende?

Kontakt os helt uforpligtende og hør mere om vores tilbud for hjælp og behandling.

Hvad bruger man ritalin til?

Ritalin bruges særligt som behandlingsmiddel hos børn, der lider af forstyrrelser i opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet, som også kaldes ADHD. Medicinen bør kun bruges i tilfælde af at andre behandlingsmetoder, såsom adfærdsterapi, ikke virker tilstrækkeligt.

Derudover ordineres præparatet som udgangspunkt ikke til børn under 6 år eller voksne over 18 år, da man ikke ved, om medicinen gavner disse.

Personer, der lider den neurologiske sygdom narkolepsi, som særligt påvirker søvntrang og -mønstre, kan også få ordineret ritalin som behandlingsmetode, da det stimulerer produktionen af signalstoffer i hjernen.

Stoffet er også kendt som et “study drug”, da mange unge mennesker bruger midlet i forbindelse med eksamener osv., fordi det netop øger koncentrationsevnen.

Da ritalin kan være afhængighedsskabende, bør man ikke overskride den anbefalede dosis eller lægens anvisninger. For ADHD er den generelle begyndelsesdosis 5 mg 1-2 gange dagligt, mens den generelle vedligeholdsdosis afhænger af brugerens vægt. For narkolepsi gælder 2-3 tabletter 2-3 gange i døgnet.

Kan man blive afhængig af ritalin?

Der er en risiko for at udvikle et misbrug og blive afhængig af al medicin – både receptpligtig og håndkøb.

Ritalin er vanedannende, og man kan udvikle afhængighed af det, fordi effekten minder om kokain.

Midlet har en opløftende effekt på kroppen, men når virkningen aftager, vil man i stedet blive sløv og udmattet, og man vil opleve at komme i dårligt humør. Det kan dermed føre til, at man vil tage en ny dosis for at vende oplevelsen. Der findes også nogle personer, der udelukkende bruger ritalin som et rusmiddel.

Det er farligt at bruge medicin på anden måde, end lægen har foreskrevet. Det kan f.eks. være farligt at ændre den anviste dosis af præparat eller at indtage det uden sundhedsfaglig bevæggrund.

 

Tegn på misbrug af ritalin

Et misbrug af medicin, rusmidler eller alkohol viser sig ofte ved, at midlet har negativ indflydelse på misbrugerens hverdag, helbred, jobsituation eller sociale relationer.

Det vigtigste tegn på, at du er ved at udvikle et misbrug af ritalin, er, at du ændrer din daglige dosis uden at have konsulteret din læge, eller at du bruge midlet uden recept.

Ved overforbrug af ritalin kan du også udvikle psykoser med paranoide reaktioner, angst samt depression eller selvmordstanker.

Et andet tegn på misbrug og afhængighed er, at du får abstinenser, når du stopper med at indtage medicinen. Disse abstinenser kan komme sig af, at kroppen mangler den effekt, som medicinen giver, og du vil derfor opleve ubehagelige symptomer som f.eks. muskelsmerter, kvalme, angst og diarré.

Bivirkninger ved misbrug af ritalin

Ved vedvarende brug af ritalin er der risiko for psykiske og fysiske følgevirkninger, fordi kroppen bliver overstimuleret.

Særligt hjertet bliver påvirket, og det er ikke unormalt at opleve en ujævn hjerterytme ved brug af stoffet.

Det kan i nogle tilfælde udvikle sig til hjerteanfald og pludselig død.

Har du brug for hjælp?

Udviser du, eller en du kender, et eller flere tegn på misbrug af ritalin, er det vigtigt at søge hjælp hos egen læge eller et behandlingscenter.

Det kan være rigtig svært at komme ud af et misbrug eller slippe af med sin afhængighed.

Behandlingen består delvist af udtrapning og afvænning, men der kan også være behov for medicinsk behandling for at modstå abstinenser og samtaleterapi.

Ofte stillede spørgsmål om ritalin:

Er ritalin farligt?

Ritalin kan være farligt, hvis det misbruges eller bruges til andre formål, end det er beregnet til.

Hvordan bliver man afhængig af ritalin?

Man kan blive afhængig af virkningen, da stoffet har en opløftende effekt på kroppen. Når virkningen aftager, vil man til gengæld blive udmattet og komme i dårligt humør. Det kan medføre, at man indtager stoffet igen.

Hvad gør ritalin ved kroppen?

Ritalin virker stimulerende på visse signalstoffer i hjernen, som dermed aktiverer områder, der har været understimulerede. Det kan bl.a. øge koncentrationsevnen.

Til gengæld overstimulerer ritalin også andre dele af kroppen, og vedvarende brug kan medføre alvorlige hjerteproblemer.

Hvad er abstinenser?

Abstinenser opleves, når man stopper med at bruge rusmidler, alkohol eller medicin, man er afhængig af. De fleste oplever dog ikke abstinenser ved udtrapning af stoffet, men i sjældne tilfælde kan der opstå abstinenser, hvor medicin som metadon eller antabus kan være nødvendigt. Det manifesterer sig typisk ved kvalme, opkast, diarré og rysten eller angst.

Hvem må tage ritalin?

Ritalin må tages af børn og unge mellem 6 og 18 år, der lider af ADHD.

Børn og voksne bør ikke bruge præparatet, da bivirkningerne er ukendt.

Gravide og ammende bør kun bruge ritalin, hvis lægen vurderer, at det er absolut nødvendigt.

Personer skal udvise forsigtighed ved brug af ritalin, hvis de har forhøjet risiko for blodpropper i hjernen eller lider af hjerte-kar-sygdomme, eller hvis nogen i deres nærmeste familie lider af hjerte-kar-sygdomme.

Tal med egen læge, hvis du bruger anden medicin samtidig.

Hvad gør jeg, hvis jeg har taget for meget ritalin?

Det kan være farligt at tage for meget ritalin, da det kan give alvorlige bivirkninger. Søg straks læge eller skadestue eller ring til 1813. Du kan også kontakte Giftlinien på tlf. 8212 1212.

Må jeg tage ritalin, når jeg er gravid?

Gravide og ammende bør generelt ikke tage ritalin, da det påvirker fosteret og går over i modermælken. Hvis din læge finder det nødvendigt, kan både gravide og ammende godt tage ritalin. Kontakt egen læge, hvis du er i tvivl.