Menu

Amfetamin

Hvad er amfetamin og hvad gør det ved kroppen?

Få hjælp i dag

Hvad er amfetamin? Få en introduktion her

Amfetamin er et centralstimulerende stof, der tilhører phenethylamingruppen.
Det er et kunstigt fremstillet stof, der ved indtagelse giver et øget fokus, årvågenhed og mere energi. Det er et lægemiddel, der også bliver anvendt som misbrugsstof, og det er især kendt under navnet ”speed”.

Hvornår anvendes amfetamin?

Amfetamin kan anvendes i lave doser som lægemiddel til behandling af ADHD og narkolepsi. Men amfetamin er nok mest kendt som misbrugsstof, hvor stoffet også kaldes speed, amf eller base.

Som lægemiddel bliver amfetamin typisk indtaget som tabletter eller kapsler, mens det ved misbrug ofte indtages ved snifning eller brug af injektionssprøjte. At sniffe amfetamin er den mest udbredte metode blandt misbrugere.

Der findes forskellige former for amfetamin, hvor metamfetamin er et endnu kraftigere og mere vanedannende stof. Virkningerne ved metamfetamin minder om effekten af amfetamin, bare meget stærkere. Amfetamin er også beslægtet med kokain, hvor virkningen er nogenlunde den samme.

Hvordan virker amfetamin?

Amfetamin øger aktiviteten i hjernen, og på den måde giver stoffet en følelse af at være mere årvågen. Man bliver meget aktiv og er ”på”, og man er ikke bleg for at tale meget og udvise selvtillid. Med andre ord kan man blive i stand til udføre ting i timevis uden at blive træt, da amfetamin samtidig undertrykker kroppens naturlige signaler som træthed, sult og tørst.

Blodtryk, puls og varme øges, og man kan have svært ved at styre sine bevægelser. En følelse af rastløshed opstår, og man kan hurtigt blive aggressiv og irritabel. Når rusen er ovre, kommer der typisk en nedtur, hvor man får en følelse af tristhed, modløshed og træthed.

Amfetamin har især været udbredt blandt sportsfolk og studerende, da stoffet har den effekt, at brugeren kan ignorere kroppens naturlige behov for hvile. På den måde bliver det muligt at holde sig vågen i længere tid eller være mere udholdende ved sport. Stoffet er også blevet brugt som slankemiddel, da følelsen af sult forsvinder.

Og som med alle andre euforiserende stoffer kan du også blive afhængig af amfetamin.

Læs også: Få hjælp til behandling af stofmisbrug

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere afhængighed af amfetamin eller har du brug for hjælp til en pårørende?

Kontakt os helt uforpligtende. Vi hjælper dig videre i processen.

hvad er amfetamin

Hvor lang tid er amfetamin i kroppen?

Amfetamin i blodet er til stede i op til fire til otte timer med en halveringstid på tre til fire timer.

Selve virkningen af stoffet kommer hurtigt og kan indtræde allerede efter få minutter, hvis man sniffer det eller bruger en injektionssprøjte. Der er derfor i disse tilfælde større risiko for amfetamin-afhængighed, da lykkerusen kommer hurtigt.

Hvis man derimod spiser amfetamin, tager det lidt længere tid, før virkningen indtræder, ofte mellem tyve minutter og tre timer. Her er det derfor svært at vide, hvornår den fulde virkning af stoffet indtræder.

Hvordan påvirker stoffet hjernen og kroppen?

Amfetamin virker ved at blodtrykket og kropstemperaturen stiger. Man får mere energi, sexlyst og bliver speeded. Det betyder øget risiko for hjerneblødninger og krampeanfald.

Hvad er symptomerne på et amfetaminmisbrug?

Som med alle andre misbrug viser amfetaminmisbrug sig især ved at trangen prioriteres over alt andet i misbrugerens liv.

Hvilke bivirkninger er der?

De mest almindelige bivirkninger er blandt andet:

 • rastløshed
 • grove og gentagne bevægelser
 • udvidede pupiller
 • vrede og irritation.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Hvis kroppen vænner sig til stoffet, skal der mere og mere til for at få den samme effekt. Det betyder, at man hurtigt kan udvikle abstinenser og blive afhængig af amfetamin, og risikoen for overdosis øges.

Abstinenserne viser sig blandt andet ved sløvhed og et øget behov for søvn, og så fortsætter man som regel med at tage stoffet for at få mere energi. På sigt kan det være så farligt, at det skader hjernen og resulterer i en psykose, depression og/eller angst.

Risikoen for en overdosis bliver samtidig øget, hvis man tager amfetamin sammen med alkohol eller medicin. Det kan give en effekt, der er helt ude af kontrol, og i værste tilfælde kan det ende med et dødsfald.

Kan amfetamin give forgiftning?

Amfetamin kan give en forgiftning ved en overdosis. Symptomerne er ofte:

 • ophidselse
 • forvirring
 • hovedpine
 • brystsmerter
 • voldsom rødmen
 • uregelmæssig hjertebanken
 • høj feber
 • kramper
 • chok.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Hvis der er mistanke om forgiftning, er det vigtigt, at der straks bliver søgt hjælp hos nærmeste skadestue.

Hvad koster amfetamin?

Amfetamin koster som regel 100 kroner for 0,2-0,5 gram, men prisen varierer, alt efter hvor man køber stoffet henne. Kilde: Justitsministeriet.

Da amfetamin er et ulovligt stof, så er det svært at finde frem til de eksakte priser. Ikke medicinsk brug samt salg og produktion af amfetamin er ulovligt.

Hvordan laver man amfetamin?

Man laver amfetamin i ulovlige laboratorier. Det bliver fremstillet af det aktive stof pseudoefedrin, som derefter blandes med andre ingredienser. Det består af flere hundrede forbindelser og bliver kemisk fremstillet.

Er amfetamin farligt?

Amfetamin er farligt, fordi man let bliver afhængig af det. Man oplever typisk en intens lykkefølelse, og den kan være afhængighedsskabende, selvom der kommer en nedtur efterfølgende.

Da amfetamin også kan have den effekt, at man bliver meget vred og aggressiv, så er der en øget risiko for vold. På den måde kan det være farligt for andre mennesker, der er i nærheden af den person, der bruger amfetamin.

Hvis man er påvirket af amfetamin, kan man også være til fare i trafikken. Både for sig selv, men også for andre bilister. Man har meget energi og vil gerne have fart på, og det kan vise sig ved, at man kører alt for stærkt og uhensigtsmæssigt.

Hvordan behandler man et amfetaminmisbrug?

Man behandler et amfetaminmisbrug ved at komme i misbrugsbehandling, hvor man kan få hjælp til afrusning og afvænning af amfetamin.

Derudover kan man modtage terapeutisk behandling for at få den rette vejledning og hjælp til at komme på rette spor igen.

Vi tilbyder hjælp

Kontakt AlfaRehab, hvis du oplever, at du eller en af dine nærmeste er afhængig af amfetamin.

Vi hjælper med rådgivning og behandling, så den ramte kan komme ud af sin afhængighed. Ring til os på telefonen, eller send os en besked.

Amfetamin

Kontakt os for at få hjælp til amfetaminbehandling

Har du selv brug for hjælp til amfetaminbehandling? Eller har du en pårørende, der har brug for hjælp til abstinensbehandling? Så kontakt AlfaRehab helt anonymt, og vi hjælper dig videre i processen.

Læs også artiklen: Er du pårørende til en misbruger?

Afhængigheden af amfetamin kan især vise sig ved stoftrang, manglende kontrol over forbruget og tilsidesættelse af andre aktiviteter.
Du kan altid ringe eller skrive til os.

Familie-rasdgivning-Alfa-KBH