Menu

Kodimagnyl: Misbrug og behandling

Vi tilbyder professionel behandling af afhængigheder

Få hjælp i dag

Hvad er kodimagnyl?

Kodimagnyl er et lægemiddel, som bruges til at lindre svage til moderate smerter. Det er ikke receptpligtig medicin og kan derfor købes i håndkøb. Det findes som filmovertrukne tabletter.

Medicinen er et kombinationspræparat, som indeholder acetylsalicylsyre, codein og magnesiumoxid. Både acetylsalicylsyre og codein tilhører en gruppe medicin, der virker smertestillende ved at blokere for smertesignaler i hjernen. Dette gør præparatet effektivt til at lindre smerter, men det kan også have en virkning på andre dele af centralnervesystemet.

Stoffet codein bliver i kroppen omdannet til en lille mængde morfin, som fungerer smertelindrende. Til gengæld er det også meget vanedannende, og ved længere tids forbrug risikerer man at komme ud i et misbrug, som kan have alvorlige konsekvenser for ens livskvalitet.

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller overforbrug?

Måske du har brug for hjælp til en pårørende?

Kontakt os helt uforpligtende og hør mere om vores tilbud for hjælp og behandling.

Hvad bruger man kodimagnyl til?

Kodimagnyl er kendt for at være et smertestillende middel, der anvendes til behandling eller forebyggelse af milde til moderate former for smerte, som ikke kan lindres af paracetamol eller ibuprofen.

Det kan være:

  • Hovedpine
  • Muskel- og ledsmerter
  • Tandpine
  • Menstruationssmerter

Da kodimagnyl kan være afhængighedsskabende, bør man ikke overskride den anbefalede dosis eller lægens anvisninger. For voksne er den anbefalede dosis 1-2 tabletter højst 4 gange om dagen, og bør ikke tages i mere end 3 dage.

Kontakt egen læge, hvis smerterne fortsætter. Du bør ikke øge indtaget uden at konsultere din læge, da det kan have alvorlige følgevirkninger for dit helbred og din sundhed.

Kan man blive afhængig?

Der er en risiko for at udvikle et misbrug og blive afhængig af alle lægemidler og medicin – både receptpligtig og håndkøb.

Kodimagnyl er et lettilgængeligt produkt, som mange anvender til at håndtere smerter i hverdagen, f.eks. hovedpine eller menstruationssmerter. Det betyder, at man har rig mulighed for at udvikle og understøtte et problematisk forbrug præparatet.

Samtidig indeholder kodimagnyl et opioid, som dermed yderligere øger risikoen for at blive afhængig.

Tegn på misbrug af kodimagnyl

Det vigtigste tegn på, at du er ved at udvikle et misbrug, er, at du overskrider den anbefalede dosis, fordi smertelindringen ikke er tilstrækkelig.

Ved vedvarende brug af medicin eller rusmidler vil man opleve, at man opbygger en højere tolerance overfor midlet, hvor kroppen vænner sig til mængden, som skal nedbrydes. Det betyder, at der på sigt skal indtages en større og større mængde for at opnå samme effekt som tidligere.

Ved længere tids forbrug af medicinen risikerer du at udvikle afhængighed af særligt codein grundet den smertelindrende effekt, og nogle personer kan tage helt op til 20 piller dagligt.

Et andet tegn på misbrug og afhængighed er, at du får abstinenser, når du stopper med at indtage medicinen. Disse abstinenser kan komme sig af, at kroppen mangler den smertestillende effekt, som medicinen giver, og du vil derfor opleve ubehagelige symptomer som f.eks. muskelsmerter, kvalme, angst og diarré.

Et misbrug viser sig ofte ved, at medicinen eller rusmidlet har indflydelse på misbrugerens hverdag, helbred, jobsituation eller sociale relationer.

Bivirkninger ved misbrug

Kodimagnyl indeholder acetylsalicylsyre, der er blodfortyndende og dermed forhindrer blodet i at størkne.

Et overforbrug kan have flere alvorlige bivirkninger:

  • Sår og blødning i mave-tarm-kanalen
  • Mavesår
  • Blod i afføring eller opkast

På grund af den blodfortyndende effekt kan personer med et overforbrug af kodimagnyl også opleve, at de har lettere ved at få blå mærker, ligesom de vil have mørkere eller sorte rande under øjnene.

Et overforbrug kan ydermere påvirke din lever alvorligt, og et misbrug vil ødelægge leveren. Det kan føre til leverbetændelse eller leversvigt, som i sidste ende kan være dødeligt.

Har du brug for hjælp?

Udviser du, eller en du kender, et eller flere tegn på misbrug af kodimagnyl, er det vigtigt at søge hjælp og information hos egen læge eller et behandlingscenter.

Det kan være rigtig svært at komme ud af et misbrug eller slippe af med sin afhængighed, særligt fordi det er så lettilgængeligt.

Behandlingen består delvist af udtrapning og afvænning, men der kan også være behov for medicinsk behandling for at modstå abstinenser og samtaleterapi.

Ofte stillede spørgsmål:

Er kodimagnyl farligt?

Nej, kodimagnyl er ikke farligt, hvis det bruges som anvist. Men som al anden medicin kan det være vanedannende, og et misbrug kan være farligt.

Hvordan bliver man afhængig af kodimagnyl?

Det er ikke helt sikkert, hvordan man bliver afhængig af kodimagnyl, men det er en kombination af arvelige faktorer og miljøfaktorer.

Man kan blive afhængig af selve stoffet eller af den effekt, det har på ens humør eller følelser.

Ved vedvarende brug vil kroppen vænne sig til stoffet – toleranceudvikling – så indtaget skal øges for at opnå samme effekt som tidligere. Et misbrug kan gøre kroppen afhængig af den smertestillende effekt.

Hvad gør kodimagnyl ved kroppen?

Kodimagnyl indeholder et stof, der omdannes til morfin, når det nedbrydes i leveren, og derfor har præparatet en smertestillende effekt. Kodimagnyl indeholder til gengæld også et blodfortyndende stof, der kan forårsage indre blødninger, og et misbrug kan føre til leversvigt.

Hvad er abstinenser?

Abstinenser opleves, når man stopper med at bruge rusmidler, alkohol eller medicin, man er afhængig af. De fleste oplever dog ikke abstinenser ved udtrapning af stoffet, men i sjældne tilfælde kan der opstå abstinenser, hvor medicin som metadon eller antabus kan være nødvendigt. Det manifesterer sig typisk ved kvalme, opkast, diarré og rysten eller angst.

Hvordan tager man kodimagnyl?

Kodimagnyl findes som filmovertrukne tabletter, der tages oralt. Du kan købe produktet i håndkøb på apoteket og online. Doseringen afhænger af bl.a. din alder, og hvor ofte du tager smertestillende. Tal altid med egen læge eller apoteket om dosering af medicin.

Den anbefalede dosis for voksne er 1-2 tabletter højst 4 gange om dagen.

Børn under 15 år bør ikke anvende produktet.

Hvem må tage kodimagnyl?

Kodimagnyl er et præparat for voksne og børn over 15 år. Du skal være fyldt 18 år for at købe det i håndkøb.

Personer med astma og personer, som lider af mavesår eller mavesmerter, hjerteproblemer, nedsat leverfunktion eller nedsat nyrefunktion, samt gravide bør kun efter lægelig anvisning tage acetylsalicylsyre.

Børn under 15 år bør ikke tage acetylsalicylsyre, som findes i kodimagnyl, pga. risiko for bivirkninger.

Læs indlægssedlen eller kontakt egen læge, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du må anvende kodimagnyl.

Hvad gør jeg, hvis jeg har taget for meget kodimagnyl?

Hvis du har taget for meget kodimagnyl, skal du straks søge læge eller ringe til 1813. Du kan også kontakte Giftlinien på tlf. 8212 1212.

Hvor køber man kodimagnyl?

Kodimagnyl kan købes i håndkøb på apoteket eller online. Du skal være fyldt 18 år for at købe håndkøbsmedicin. Læs altid indlægssedlen grundigt, inden du anvender lægemidler.

Må jeg tage kodimagnyl med panodil?

Du kan godt tage kodimagnyl og panodil samtidig. Kodimagnyl indeholder acetylsalicylsyre, som er et antiinflammatorisk stof (NSAID), der godt kan kombineres med paracetamol (Panodil og Pamol).

Det bør ikke blandes med andre NSAID-stoffer som ibuprofen (Ipren og Ibumax).

Må jeg tage kodimagnyl med ipren?

Nej, du bør ikke kombinere kodimagnyl og ipren, da de begge lægemidler er antiinflammatoriske (NSAID). Risikoen for bivirkninger og overdoseringssymptomer øges ved at blande præparaterne.

Du kan godt anvende acetylsalicylsyre (kodimagnyl og Treo) sammen med paracetamol (Panodil og Pamol).

Må jeg tage kodimagnyl, når jeg er gravid?

Nej, du må ikke tage kodimagnyl, når du er gravid. Midlet indeholder acetylsalicylsyre, som kan give bivirkninger til fosteret. Tal med egen læge om anden smertestillende medicin.