Menu

Medicin: Misbrug og behandling

Er du blevet afhængig? – så har vi hjælpen

Få hjælp i dag

Hvad er medicin?

Medicin er et bredt udtryk, der dækker over et stort udvalg af lægemidler, der bruges til bl.a. behandling af sygdom hos både dyr og mennesker.

Et lægemiddel er en kemisk forbindelse, som enten kan være naturlig eller kemisk, og det kan både bruges til diagnosticering, forebyggelse, behandling eller lindring af sygdomme og symptomer.

Det meste medicin er receptpligtigt og ordineres af en læge eller tandlæge, men dyrlæger kan også ordinere medicin. Dog findes der også medicin, som kan købes i håndkøb på apoteket, i supermarkedet eller online.

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller har du brug for hjælp til en pårørende, så kontakt os helt anonymt.

Medicintyper

Medicin kan kommer i mange forskellige former, og det betyder også noget for, hvordan den indtages.

De mest typiske typer medicin kan:

 • bruges i munden
 • tages gennem munden
 • bruges i næsen
 • bruges i øjet
 • bruges i øret
 • indåndes (inhaleres)
 • bruges i endetarmen
 • bruges i skeden
 • sprøjtes ind i kroppen
 • smøres på hud, hår eller negle

Typiske bivirkninger

Ved brug af medicin vil der altid være risiko for en eller flere bivirkninger, som man skal være opmærksom på. De fleste bivirkninger er milde og forbigående, men i sjældne tilfælde kan man opleve alvorlige bivirkninger, som kan være livsfarlige.

De mest almindelige bivirkninger er:

 • Hovedpine
 • Svimmelhed
 • Allergiske reaktioner (f.eks. eksem eller udslæt)
 • Øget lysfølsomhed på huden
 • Mavegener (f.eks. diarré eller forstoppelse)
 • Kvalme
 • Træthed

Man bør altid læse indlægssedlen og konsultere egen læge inden brug af medicin.

Hvad bruger man medicin til?

Medicin kan bruges til en række forskellige formål:

 • Diagnosticere sygdomme
 • Forebygge sygdomme
 • Behandle sygdomme
 • Genoprette, ændre eller påvirke fysiologiske funktioner i kroppen
 • Lindre sygdomme eller symptomer

Nogle medicinske tilstande kan kræve livslang behandling med medicin, mens andre kan behandles i en kortere periode.

I nogle tilfælde kan man godt blande flere typer medicin for at få en bedre eller hurtigere effekt. Der findes dog mange lægemidler, som ikke kan kombineres med andre, bl.a. fordi risikoen for slemme bivirkninger bliver forøget.

Kontakt egen læge for information om, hvorvidt du kan blande nogle specifikke præparater.

Kan man blive afhængig af medicin?

Ja, der er risiko for at udvikle et misbrug og en afhængighed af alle lægemidler – både receptpligtig og håndkøb. De fleste lægemidler indeholder stoffer, der kan være vanedannende, som kan føre til afhængig ved vedvarende brug.

Dertil kan man også udvikle afhængighed af medicinens virkning, hvilket betyder, at man behøver dem for at kunne fungere normalt. Eksempelvis kan overforbrug af hovedpinepiller føre til hovedpine, som kræver øget brug, ligesom sovepiller kan risikere, at du ikke kan sove uden pillerne.

Læs også: Medicinmisbrug kan behandles

Liste over afhængighedsskabende medicin

Tegn på misbrug af medicin

Et misbrug viser sig ofte ved, at medicinen eller rusmidlet har negativ indflydelse på misbrugerens hverdag, helbred, jobsituation eller sociale relationer.

Det vigtigste tegn på, at du er ved at udvikle et misbrug af medicin, er, at du overskrider den anbefalede eller anviste dosis. Det kan dels vise sig ved, at du fortsætter med at bruge medicinen efter behandlingsperioden er slut, eller at du ændrer den daglige dosis uden at konsultere din læge.

Ved vedvarende brug af både medicin eller rusmidler vil man opleve, at man opbygger en højere tolerance overfor midlet – toleranceudvikling – hvor kroppen vænner sig til mængden, der skal nedbrydes. Det betyder, at der på sigt skal indtages en større og større mængde for at opnå samme effekt som tidligere.

Et andet tegn på misbrug og afhængighed er, at du får abstinenser, når du stopper med at indtage medicinen. Disse abstinenser kan komme sig af, at kroppen mangler den effekt, som medicinen giver, og du vil derfor opleve ubehagelige symptomer som f.eks. muskelsmerter, kvalme, angst og diarré.

Bivirkninger ved misbrug af medicin

Der kan være en lang række bivirkninger forbundet med et misbrug af medicin afhængigt af den kemiske forbindelse i lægemidlet.

Et misbrug af medicin slider voldsomt på din krop og dine organer, og det kan resultere i:

 • Mavesår
 • Leverbetændelse eller leversvigt
 • Nyresvigt
 • Anafylaktisk chok

Har du brug for hjælp?

Udviser du, eller en du kender, et eller flere tegn på misbrug af medicin, er det vigtigt at søge hjælp og information hos egen læge eller et behandlingscenter.

Det kan være rigtig svært at komme ud af et misbrug eller slippe af med sin afhængighed, særligt fordi noget medicin er lettilgængeligt.

Behandlingen består delvist af udtrapning og afvænning, men der kan også være behov for medicinsk behandling for at modstå abstinenser og samtaleterapi.

Ofte stillede spørgsmål om medicin:

Hvad er medicin?

Medicin er en bred betegnelse for lægemidler, der bruges det formål at diagnosticere, forebygge og behandle sygdomme.

Hvordan virker medicin?

Medicin virker ved at påvirke kroppens fysiologiske funktioner på forskellige måder. Nogle typer medicin kan for eksempel stimulere kroppen til at producere flere af et bestemt stof, mens andre kan hæmme produktionen af et stof.

Hvilke typer medicin findes der?

Der findes mange forskellige typer medicin, herunder antibiotika, smertestillende medicin, antidepressiva og sovepiller.

Kan man blive afhængig af medicin?

Ja, der er risiko for at udvikle et misbrug og en afhængighed af alle lægemidler – både receptpligtig og håndkøb.

Hvordan ved jeg, om jeg misbruger medicin?

Det vigtigste tegn på, at du er ved at udvikle et misbrug af medicin, er, at du overskrider den anbefalede eller anviste dosis.

Et misbrug vil som regel også vise sig ved, at forbruget af medicinen påvirker din hverdag, helbred, jobsituation eller sociale relationer.

Er der bivirkninger forbundet med et misbrug af medicin?

Der kan være en lang række bivirkninger forbundet med et misbrug af medicin, herunder mavesår, leversvigt og nyresvigt.

Hvad er abstinenser?

Abstinenser opleves, når man stopper med at bruge rusmidler, alkohol eller medicin, man er afhængig af. De fleste oplever dog ikke abstinenser ved udtrapning af stoffet, men i sjældne tilfælde kan der opstå abstinenser, hvor medicin som metadon eller antabus kan være nødvendigt. Det manifesterer sig typisk ved kvalme, opkast, diarré og rysten eller angst.

Hvem må tage medicin?

Det meste håndkøbsmedicin kan bruges af sunde og raske voksne mennesker til at lindre forbigående ubehag eller smerter.

Personer med f.eks. nyre- eller leversygdomme eller hjerteproblemer, gravide og børn under 15 år bør ikke tage medicin uden at have konsulteret egen læge.

Læs altid indlægssedlen grundigt, inden du anvender lægemidler.

Hvad gør jeg, hvis jeg har taget for meget medicin?

Hvis du har taget for meget medicin, skal du straks søge læge eller ringe til 1813. Du kan også kontakte Giftlinien på tlf. 8212 1212.

Hvor køber man medicin?

Noget medicin kan købes i håndkøb på apoteket, i supermarkeder eller online. Du skal være fyldt 18 år for at købe håndkøbsmedicin. Din læge eller tandlæge kan også ordinere receptpligtig medicin til dig, som du skal hente på apoteket.