Morfin og alkohol
Vi tilbyder professionel hjælp og behandling
Få hjælp i dag
Morfin og alkohol: 3 grunde til at det er farligt
Det er farligt at anvende morfin og drikke alkohol, fordi det kan forårsage alvorlige skadevirkninger på kroppen eller have fatale konsekvenser. Derfor har vi samlet 3 grunde til, at man ikke bør kombinere alkohol og medicin.
Alkohol og medicin er en farlig cocktail
Det kan være farligt at drikke alkohol, mens man tager medicin. Alkohol kan nemlig ændre virkningen af medicinen, som både kan være sundhedsskadeligt og i værste tilfælde kan det være livsfarligt.
Både håndkøbsmedicin, medicin købt på recept og naturlægemidler kan have alvorlige bivirkninger, hvis de tages sammen med alkohol, men særligt stærk smertestillende medicin som morfin er meget farligt at blande med alkohol.
Lad os hjælpe
Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller overforbrug af alkohol eller stoffer?
Måske du har brug for hjælp til en pårørende?
Kontakt os helt uforpligtende og hør mere om vores tilbud for hjælp og behandling.
3 grunde til at det er farligt at blande morfin og alkohol
Hvis man tager morfin og drikker alkohol, kan det føre til alvorlige bivirkninger og i værste tilfælde kan det være livsfarligt. Her er 5 grunde til at det er farligt at blande alkohol og morfin.
1) Det kan føre til en forstærket sløvende effekt
Alkohol og morfin er begge sløvende stoffer, og hvis de tages sammen, vil den sløvende effekt blive forstærket. I værste fald kan det være dødeligt at kombinere midlerne, da man risikerer kvælning eller hjertestop, fordi organerne bliver bedøvet af blandingen.
2) Det kan føre til besvimelse
Kombinerer du visse typer medicin med alkohol, risikerer du at nedsætte dit blodtryk så meget, at du kan besvime, fordi du ikke får nok blod til hjernen. Det kan især være farligt, hvis du allerede lider af lavt blodtryk, eller hvis du er ældre.
3) Det kan føre til alkoholforgiftning
Rigtig meget medicin påvirker leverens evne til at nedbryde alkohol. Det medfører en øget koncentration af stoffet acetaldehyd i kroppen, som giver symptomer på alkoholforgiftning. Det kan være symptomer som kvalme, hovedpine og generelt ubehag. Det kan i værste tilfælde føre til en reel alkoholforgiftning, der medfører kramper, koma og i yderste konsekvens døden.
Drikkevarer kan påvirke medicinens virkning
Det er ikke kun alkohol, der kan påvirke virkningen af medicin, også almindelige fødevarer og drikkevarer, kan have indvirkning på effekten af medicin. Det kan skyldes, at én eller flere af ingredienserne i fødevaren interagerer med medicinen og påvirker dens virkning.
Det gælder f.eks.:
-
Grapefrugt og grapefrugtjuice:
Grapefrugt og grapefrugtjuice kan påvirke virkningen af en lang række forskellige typer medicin. Grapefrugt hæmmer kroppens naturlige enzymsystem, der er afgørende for omdannelsen og nedbrydningen af mange forskellige lægemidler. Det betyder, at medicinen ikke nedbrydes lige så hurtigt som normalt, og dermed kan koncentrationen af medicin i kroppen blive forhøjet. Det kan give bivirkninger eller i værste tilfælde forgiftning.
-
Mejeriprodukter og mælk:
Mælkeprodukter og lægemidler kan også være en problematisk kombination. Der er generelt et højt indhold af kalk i mejeri, og det hæmmer optagelsen af visse lægemidler.
-
Tranebær:
Tranebær og saften fra bærret anvendes af mange som et forebyggende middel mod urinvejsinfektioner og blærebetændelse. Men det hæmmer et enzym, der er ansvarlig for omdannelsen af stoffet warfarin, som blandt andet findes i noget blodfortyndende medicin. Det kan give risiko for blødninger, som i værste fald kan være livstruende.
-
Grønne grøntsager og avokado:
Grønne grøntsager som kål, broccoli og avokado hæmmer det enzym, der er ansvarlig for omdannelsen af stoffet warfarin. Det findes blandt andet i noget blodfortyndende medicin, og kombinationen kan give risiko for blødninger, som i værste fald kan være livstruende.
-
Kaffe og te:
Føde- og drikkevarer samt kosttilskud der indeholder jern, calcium, magnesium, aluminium og zink kan påvirke virkningen af tetracyclin, som findes i antibiotika. Selv i kaffe og te er mængderne store nok til at hæmme effekten af tetracyclin væsentligt.
Du bør altid tale med egen læge, om der er særlige forholdsregler forbundet med brugen af en bestemt type medicin. På apoteket kan du også altid få information om skadelige eller farlige kombinationer og forholdsregler.
3 ofte stillede spørgsmål om alkohol og medicin:
Må jeg blande alkohol og smertestillende?
Det kan have alvorlige konsekvenser at blande alkohol med smertestillende medicin – uanset om det findes i håndkøb eller er receptpligtigt.
Man kan købe tre typer smertestillende medicin i håndkøb: Paracetamol (Panodil og Pamol), ibuprofen (Ipren og Ibumax) og acetylsalicylsyre (Kodimagnyl og Treo).
Acetylsalicylsyre virker bl.a. blodfortyndende og påvirker blodets evne til at størkne. Det kan medføre blødning i mave eller tarm, som kan være meget farligt.
Paracetamol og ibuprofen kan give permanente skader på nyrerne, og risikoen bliver forværret, hvis stofferne kombineres med alkohol. Det kan i værste tilfælde føre til nyresvigt.
Er det farligt at blande smertestillende medicin?
Det kan være meget farligt at blande smertestillende. Stærkere smertestillende som morfin og tramadol bør ikke kombineres med andre smertestillende, fordi kombinationen øger risikoen for alvorlige bivirkninger eller overdosering.
I nogle tilfælde kan man godt blande flere typer smertestillende medicin for at få en bedre eller hurtigere effekt. Du kan f.eks. godt kombinere Panodil med enten Ipren eller Kodimagnyl for at få en hurtigere og mere effektiv smertestillende virkning.
Til gengæld må Ipren og Kodimagnyl ikke blandes, da begge er antiinflammatoriske lægemidler, og en kombination øger risikoen for bivirkninger og overdoseringssymptomer.
Hvor lang tid efter smertestillende må jeg drikke alkohol?
Du bør ikke drikke alkohol, så længe du har smertestillende medicin i kroppen, fordi kombinationen øger risikoen for alvorlige bivirkninger eller overdosering.
Det er forskelligt, hvor længe forskellige stoffer virker, og derfor kan det være svært at vide, hvornår alkohol ikke længere vil forstyrre effekten af medicinen.
Det betyder i praksis, at du skal undlade at drikke alkohol, så længe du er i behandling, og at du bør vente i 24 timer efter sidste smertestillende dosis til at drikke alkohol.
Almindelige hovedpinepiller virker dog i omkring 3-4 timer, hvilket betyder, at mængden af stoffet i kroppen efterfølgende vil være så lille, at der ikke længere er nogen smertelindrende effekt. Indtager du alkohol efter pillens virkning er aftaget, bør du udvise forsigtighed, fordi der stadig vil være spor af det smertestillende middel i kroppen, som kan påvirke bl.a. lever og nyrer, hvis du indtager alkohol.
Kan man dø af morfin?
Ved anvendelse af morfin er der en risiko for, at man kan dø. Morfin er et opioid, der virker ved at bedøve centralnervesystemet og derfor virker smertestillende. Det kan være ekstremt farligt at overdosere morfin, da det kan give åndedrætsstop, hjertestop eller død.
Har du brug for hjælp?
Udviser du, eller en du kender, et eller flere tegn på misbrug af rusmidler eller medicin, er det vigtigt at søge hjælp og information hos sundhedsfaglige eller et behandlingscenter.
Behandlingen består delvist af udtrapning og afvænning, men der kan også være behov for medicinsk behandling for at modstå abstinenser og samtaleterapi.