Menu

Pårørende til misbruger

Få professionel hjælp og rådgivning hos AlfaRehab

Få hjælp i dag

Gratis hjælp til pårørende

AlfaRehab tilbyder gratis behandling i hele landet til pårørende til misbrugere fra hele landet.

Vi tilbyder også familiebehandling til pårørende til de klienter, der er indskrevet i et af vores behandlingstilbud. Vi ønsker at understøtte forståelsen for misbrugerens proces i hele familien og samtidig yde støtte til pårørende til misbrugere.

Du er ikke alene med dit problem

Det kan være, du føler dig magtesløs, fordi den person, som du er knyttet til ikke – i hvert fald lige nu – er parat til at stoppe sit misbrug eller gå i misbrugsbehandling. I pårørendegruppen har du mulighed for at dele dine oplevelser med andre mennesker i en lignende situation. Du er ikke alene.

Læs også: Ambulant alkoholbehandling i hele landet

Typiske adfærdsmønstre i familier med misbrug

Ubevidst vælger pårørende til en misbruger ofte at ignorere misbrugsproblemerne eller lader som om, at de ikke er så alvorlige, som de faktisk er. Andre typiske forsvarsmekanismer kan være at undertrykke vrede overfor misbrugeren. I pårørendegruppen og familiebehandlingen lærer du, som pårørende, at håndtere og udtrykke din vrede på nye måder. Desuden får du i løbet af de terapeutiske samtaler mulighed for at arbejde med grænser.

Du får som pårørende nogle redskaber til, hvordan du kan begynde at sætte grænser – eller slippe kontrollen – for at passe på dig selv og bevare din egen integritet. Det vil både gavne din egen livskvalitet samt misbrugerens bedringsproces.

Læs også: Gratis misbrugsbehandling

Alvorlige konsekvenser forbundet med at være pårørende til en misbruger

Det kan have alvorlige konsekvenser at være mor, far, barn eller anden pårørende til en misbruger. Måske har relationen til den person, der misbruger stoffer eller alkohol, påvirket dig negativt. Måske har du ligefrem udviklet stress, angst eller depression. Hvis du vælger at deltage i AlfaRehabs pårørendegruppe, kan det være første skridt til, at du fremadrettet kan tage bedre vare på dig selv og få en hensigtsmæssig relation til misbrugeren.

Hos AlfaRehab betragter vi misbrug af alkohol eller stoffer som et forsøg på at løse underliggende problemer. Misbruget kan traumatisere både misbrugeren og de pårørende i familien.

Pårørende kan være mere socialt belastet end misbrugeren

Nyere forskning peger på, at et enkelt menneskes alkoholmisbrug kan gøre hele familien fortræd, give økonomiske problemer, nedsætte livskvalitet og frembringe frygt og skade. Effekten på de pårørende, der omgås et menneske med et alkoholmisbrug, kan være dobbelt så belastende rent socialt, som de skader, alkoholmisbrugeren påfører sig selv. I Alfa antager vi, at det også gælder pårørende til stofmisbrugere.

På Center for Rusmiddelforsknings hjemmeside kan du læse mere om forskning i alkoholmisbrug og skade på andre.

Pårørende til en misbruger
Pårørende til en misbruger

Få hjælp og rådgivning som pårørende til misbruger hos AlfaRehab

Har du brug for hjælp eller rådgivning som pårørende? Ring til os eller send en mail på sikkerpost@alfakbh.dk.

Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Læs også: Er du pårørende til en alkoholiker?

Læs også: Hvad er misbrug?

FÅ HJÆLP NU