Menu

Crystal meth: Misbrug og behandling

Få hjælp i dag

Hvad er crystal meth?

Crystal meth er en forkortelse for crystal metamfetamin, der er én af mange typer amfetamin. Rusmidlet har en opkvikkende og stimulerende effekt, og derfor kaldes det også “speed”. Det kan også kaldes “meth”, “crank”, “ice” eller “glass”, men findes mange slangudtryk for meth.

Stoffet er generelt meget stærkere end almindelig amfetamin, og rusen varer derfor også længere. Virkningen fra stoffet varer normalt op til 8 timer, men i nogle tilfælde vil rusen vare op til et døgn efter indtagelse. Rusen medfører en følelse af eufori og velvære – en oplevelse af selvtillid og energi. Mange oplever også nedsat appetit.

Crystal meth har fået sit navn af, at det er et hvidt, krystallignede stof. Det regnes for at være en af de reneste former for amfetamin på markedet. Stoffet kan indtages på måder; bl.a. snifning, rygning eller ved at sprøjte det ind i blodet med en kanyle. På den måde adskiller det sig fra almindelig amfetamin, der sniffes.

Stoffet er ekstremt afhængighedsskabende bl.a. på grund af den opløftende effekt. Derfor vil brugere hurtigt udvikle en stærk trang efter stoffet.

Meth er et kraftigt kemisk stof og et farligt rusmiddel, der ligesom andre stoffet fungerer som gift. I første omgang virker stoffet som en stimulans, men over tid vil giften systematisk nedbryde kroppen. Derfor er crystal meth også forbundet med alvorlig sundhedsfare, som bl.a. kan medføre hukommelsestab, aggression, psykotisk opførsel samt skader på hjerte eller hjerne.

Det er et meget uforudsigeligt og usikkert rusmiddel. Nogle gange vil rusen forløbe godt, når man indtager en stor dosis af stoffet, men andre gange kan selv små doser føre til alvorlige forgiftninger.

Crystal meth er et ulovligt rusmiddel.

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller overforbrug af stoffer?

Måske du har brug for hjælp til en pårørende?

Kontakt os helt uforpligtende og hør mere om vores tilbud for hjælp og behandling.

Hvad bruger man crystal meth til?

Crystal meth bruges mest som et ”club drug”, typisk mens man fester eller til raves. Meth og amfetamin har samme effekt, men meth er stærkere, og dermed er effekten også voldsommere.

På kort sigt øges brugerens velvære, og der vil indtræde en følelse af lykke eller eufori, ligesom der vil være fysiske virkninger såsom temperaturstigning og forhøjet puls. Virkningen aftager normalvis efter 8 timer, men rusens længde varierer meget. Rusen efterfølges af en “nedtur”, hvor brugeren i stedet vil føle sig trist, sløv og udmattet, og mange vil opleve at komme i dårligt humør.

Metamfetamin er yderst vanedannende, og derfor vil misbrugere ofte indtage stoffet på alle tidspunkter af døgnet for at modvirke nedturen eller få deres “fix”.

Kan man blive afhængig af crystal meth?

Der er en stor risiko for at udvikle psykisk afhængighed af metamfetamin allerede efter første gang, man indtager stoffet.

Det skyldes bl.a. den intense rus, som hjernen ikke kan efterligne eller reproducere. Når virkningen aftager, vil mange derfor være tilbøjelige til at indtage stoffet igen for at gentage oplevelsen.

Ved et gentagende brug af meth vil det til gengæld blive sværere for kroppen selv at udskille glædeshormoner, så man derved ikke kan opnå glæde uden rusmidlet. På sigt betyder det også, at stoffet skader den naturlige produktion af dopamin og serotonin, hvilket kan føre til svær depression, simpelthen fordi følelsen af glæde mindskes permanent.

Tegn på misbrug af crystal meth

De fleste brugere oplever afhængighed første gang, de prøver metamfetamin. Derfor vil man opleve et gentagende uhensigtsmæssigt og ukontrolleret brug, som netop betegner et misbrug.

Det vigtigste tegn på, at du er ved at udvikle et misbrug af meth, er, at du har brug for at indtage rusmidlet for at få din hverdag til at hænge sammen. Det kan f.eks. være, at du ikke kan passe dit arbejde uden, at du har brug for stoffet i sociale relationer, eller at du udviser abstinenssymptomer, hvis du ikke indtager stoffet.

Ved gentagende brug af metamfetamin vil du opleve, at du opbygger en højere tolerance overfor stoffet, hvor kroppen vænner sig til mængden, der skal nedbrydes. Det betyder, at der på sigt skal indtages en større og større mængde for at opnå samme effekt som tidligere.

Andre tegn på misbrug og afhængighed:

 • Stærk trang til at bruge meth
 • Mistet kontrol over forbruget – f.eks. at du ikke er i stand til at stoppe eller nedsætte forbruget
 • Fortsat brug på trods af psykiske, fysiske eller sociale problemer
 • Toleransudvikling
 • Fysiske eller psykiske abstinenssymptomer
 • Metamfetamin bliver vigtigere end andre former for aktiviteter, og du taber tidligere interesser pga. brug af stoffet – f.eks. at du ikke kan passe dit arbejde eller mister kontakt til venner

Bivirkninger ved misbrug af crystal meth

Metamfetamin er et potentielt meget skadeligt stof, fordi det er så vanedannende, og der er mange skadevirkninger forbundet med brugen af stoffet. Dertil er der mange, som dør af deres misbrug, da stoffet tærer på kroppen og organerne.

Bivirkningerne ved brug af meth inkluderer bl.a.:

 • Reduceret immunforsvar
 • Leverskader
 • Risiko for hjerneskader
 • Dødelige nyre- og lungesygdomme
 • Permanente psykiske problemer
 • Hjerteanfald
 • Overdosis/forgiftning med potentiel dødelig udgang

Har du brug for hjælp?

Udviser du, eller en du kender, et eller flere tegn på misbrug af af rusmidler eller medicin, er det vigtigt at søge hjælp og information hos egen læge eller et behandlingscenter.

Det kan være rigtig svært at komme ud af et misbrug eller slippe af med sin afhængighed.

Behandlingen består delvist af udtrapning og afvænning, men der kan også være behov for medicinsk behandling for at modstå abstinenser og samtaleterapi.

Ofte stillede spørgsmål om crystal meth:

Hvad er crystal meth?

Crystal meth er en forkortelse for crystal metamfetamin, der er én af mange typer amfetamin. Rusmidlet har en opkvikkende og stimulerende effekt, og derfor kaldes det også “speed”. Crystal meth har fået sit navn ved, at det er et hvidt, krystallignede stof.

Er crystal meth farligt?

Ja, crystal meth er et farligt rusmiddel, der systematisk nedbryder kroppen. Derfor er crystal meth også forbundet med alvorlig sundhedsfare, som bl.a. kan medføre hukommelsestab, aggression, psykotisk opførsel samt skader på hjerte eller hjerne.

Stoffet er desuden ekstremt afhængighedsskabende bl.a. på grund af den opløftende effekt. Derfor vil brugere hurtigt udvikle en stærk trang efter stoffet.

Kan man blive afhængig af crystal meth?

Ja, der er en stor risiko for at udvikle psykisk afhængighed af metamfetamin allerede efter første gang, man indtager stoffet, pga. den intense rus, som hjernen ikke kan efterligne eller reproducere. Når virkningen aftager, vil mange derfor være tilbøjelige til at indtage stoffet igen for at gentage oplevelsen.

På sigt skader stoffet produktionen af dopamin og serotonin, hvilket kan føre til svær depression, fordi følelsen af glæde mindskes permanent.

Hvad gør crystal meth ved kroppen?

Meth fungerer ved at stimulere hjernen, så man oplever en glædesrus efter indtagelse. På kort sigt øges brugerens velvære. Virkningen aftager normalvis efter 8 timer. Rusen efterfølges af en “nedtur”, hvor brugeren i stedet vil føle sig trist, sløv og udmattet, og mange vil opleve at komme i dårligt humør.

Metamfetamin er et potentielt meget skadeligt stof, fordi det er meget vanedannende, og der er mange skadevirkninger forbundet med brugen af stoffet: f.eks. hjerneskader, dødelige nyre- og leverskader, hjerteanfald og overdosis.

Dertil er der mange, som dør af deres misbrug, da stoffet tærer på kroppen og organerne.

Er der bivirkninger forbundet med et misbrug af crystal meth?

Metamfetamin er et potentielt meget skadeligt stof, fordi det er meget vanedannende, og der er mange skadevirkninger forbundet med brugen af stoffet – ofte med dødelig udgang. Det kan f.eks. være hjerneskader, dødelige nyre- og leverskader, hjerteanfald og overdosis.