Xanax misbrug

Få hjælp til behandling for misbrug af Xanax

Få hjælp i dag

Hvad er Xanax og hvordan er det afhængighedsskabende?

Brugen af Xanax er i USA lige så almindelig som angstlidelsen den ordineres til at behandle for. Men selv når det tages efter anvisningerne, er der en høj risiko for afhængighed og alvorlige konsekvenser for helbredet.

Vi tager et nærmere kig på hvad præcis Xanax er og hvad der gør denne receptpligtige medicin så vanedannende, så der opstår misbrug.

Læs også: Hvad er medicin?

Hvordan skaber Xanax afhængighed?

Xanax misbrug er ved at blive kendt i Danmark. I USA er det så udbredt, det er blevet et typisk eksempel på afhængighed af receptpligtig medicin.

Den bruges ofte til at behandle angst og angstrelateret søvnløshed, men er farligt vanedannende, selv når det tages som ordineret.

Antallet af Xanax og andre benzodiazepine recepter er steget stødt over det seneste årti, med antallet af overdoser der stiger sideløbende.

Her vil vi tage et kig på hvad præcis Xanax er, hvad gør det afhængighedsskabende, risiciene associeret med dets brug og behandlingen der er tilgængelig for dem der kæmper med Xanax afhængighed.

Bliv klogere på afhængighed i denne artikel

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller har du brug for hjælp til en pårørende, så kontakt os helt anonymt.

Vi ringer tilbage til dig og hjælper dig videre i processen.

hvad er xanax

Er xanax lovligt i Danmark?

Selve mærket Xanax sælges ikke lovligt i Danmark, men alligevel er der flere og flere, der bruger Xanax-stoffer i dag. Det bliver brugt som et euforiserende stof, selvom det kan være meget farligt og have fatale konsekvenser.

Læs også: Hvad er dolol?

Kan man dø af xanax?

Xanax kan have alvorlige konsekvenser, selvom man følger anvisningerne. Medicinen er meget vanedannende, og der kan derfor være høj risiko for et overforbrug og dermed et Xanax-misbrug, som kan resultere i langvarige helbredsproblemer.

Hvad er Xanax?

Xanax er et angstdæmpende medicin. Xanax tilhører benzodiazepine-familien, som normalt ordineres til patienter der lider af alvorlig angst, nervøsitet eller panikanfald.

Det bruges også til at behandle søvnløshed der stammer fra angst, da det forårsager sløvhed og afslapning.

Xanax’ virkning opstår hurtigt og varer omkring seks timer, hvilket er hvorfor det er et tiltalende valg for mange der oplever panik eller angstanfald.

Det virksomme stof i Xanax er alprazolam. Det findes også i Tafil og Alprox tabletter, som er mere kendte i Danmark.

Læs også: Hvad er et misbrug?

Hvordan virker Xanax?

Xanax virker ved at påvirke din hjernes dopamin-receptorer. Dopamin er din hjernes lykke-stof, som betyder at når din hjerne modtager mere af det, reducerer det ”kæmp eller flygt”-effekterne ved panik og øger følelsen af behag. Nogle folk finder denne virkning utrolig behagelig og når først de begynder at tage Xanax, ønsker de at tage mere og mere af det for at opleve disse effekter.

Læs også: Hvad er smertestillende?

Bivirkninger ved Xanax

Mange folk bliver afhængige af Xanax efter at have modtaget en recept på det og bruger det i højere doser end anbefalet for at opnå den førnævnte rus.

Mens Xanax kan være afhængighedsskabende selv når det bruges som ordineret, er det især afhængighedsskabende når det misbruges.

Xanax anbefales typisk kun til kortvarig brug, men nogle folk bruger det over længere tidsperioder, og udsætter dem selv for en høj risiko for afhængighed og medicinmisbrug.

Ofte vil dem der løber tør for deres Xanax recept “læge-shoppe”, som betyder at besøge flere læger for at modtage flere recepter.

Xanax bliver i kroppen i op til 24 timer og brugere kan hurtigt begynde at opbygge en tolerance over for det. Når først den fysiske afhængighed for Xanax opstår, er det meget svært at stoppe, og det kan være farligt.

Få professionel hjælp hos AlfaRehab

Oplever du, at din brug af Xanax er blevet til et misbrug? Eller er du pårørende til en person, som bruger Xanax?

Ring uforpligtende til os på telefon +45 35 35 35 81 og få hjælp til at komme ud af dit misbrug  – eller få svar på dine spørgsmål om Xanax og anden medicin.

Tager stoffer over i dit liv?

Risiko for afhængighed af Xanax medicin

Gennem almindeligheden af brugen af Xanax-medicin kan pillerne virke harmløse, og det faktum at det ordineres af lægen, kan det virke sikkert, men sandheden er, at Xanax er et farligt og kraftfuldt stof, der bør bruges med ekstrem forsigtighed, hvis overhovedet.

Benzodiazepin misbrug kan resultere i alvorlige og langvarige mentale og fysiske helbredsproblemer.

Angst og Xanax

Eftersom Xanax typisk ordineres til generaliseret angstlidelse (GAD) og paniklidelse (PD), dens brug i sig selv egner sig til afhængighed, da folk med sådanne psykiske problemer er mere sandsynlige til at række ud efter medicin med stoffer, der letter deres ubehagelige følelser.

Men når brugerne udvikler en afhængighed, bliver problemet forværret – angsten kan øges når de ikke er på Xanax, og de kan opleve et tilbagefald eller en intensivering af det originale problem.

Søvnløshed og Xanax

Folk der tager Xanax mod søvnløshed kan blive afhængige af det for at falde i søvn.

De kan finde det mere besværligt at sove når de ikke er på Xanax.

Læs også: Hvad er Oxabenz?

Alkohol og Xanax

Ved misbrug af Xanax tages det ofte med alkohol eller receptpligtig medicin for at fremme dets afslappende effekt, men denne kombination er ekstrem farlig og kan endda være dødelig. Eftersom alkohol, benzodiazepiner og opioider alle påvirker centralnervesystemet, kan de kan sløve kroppens funktioner så meget at de stopper helt.

Xanax kan også være farligt når det bruges i kombination med andre antidepressiver. En anden almindelig kombination er Xanax og koffein. Mens brugere ofte drikker kaffe til at bekæmpe den sløvhed Xanax forårsager, denne modvirkende praksis kan forårsage dem til at tage mere af stoffet for at føle dets angstreducerende effekter. Kombinationen øger også alprazolam’ets styrke og kan som bivirkning ødelægge hjerneceller.

Overdosis af Xanax

Selvom det ikke er meget almindeligt, er det muligt at overdosere med Xanax. Dette opstår typisk når det blandes med alkohol, opioider eller andre antidepressiver.

Behandling for Xanax afhængighed

Mens misbrug af Xanax uden tvivl har nogle meget skræmmende effekter, er de gode nyheder at med en afvænning under lægeligt opsyn, effektiv rusmiddelbehandling og længerevarende efterbehandling, er det helt muligt at sikkert stoppe brug af Xanax og lære hvordan du håndterer din angst uden at bruge andre skadelige og vanedannende typer af receptpligtig medicin.

Ring til os på tlf. +45 35 35 35 81 og hør, hvordan vi kan hjælpe dig med at trappe ud af din brug af Xanax på en sikker måde.

Abstinenser ved afvænning af Xanax

At tage Xanax hyppigt over en forlænget tidsperiode, kan gøre dig vant til tilstedeværelsen af ingrediensen i din krop. Din krop kommer til at bero på Xanax for ting, som at føle sig rolig og udløser dopamin.

Når du prøver at stoppe, kan der opstå ekstremt ubehagelige abstinenser, såsom svær angst, irritation og søvnløshed. Du kan få hovedpine, opleve rystelser og føle dig emotionelt flygtig eller generelt løsrevet. Du kan endda føle at du har et nervøst sammenbrud.

Abstinenser kommer typisk efter omkring seks timer efter den sidste dosis.

I flere alvorlige tilfælde af Xanax abstinenser, kan brugere have krampeanfald, som kan være fatale. Det er derfor det er vigtigt at afvænning er under lægeligt opsyn og følges op med professionel afhængighedsbehandling.

AlfaRehab tilbyder behandling for Xanax misbrug. Vores psykiater kan hjælpe med afrusning og vores unikke samarbejde med døgninstitutionen Alfa Fredensborg gør at vi kan hjælpe uanset hvor stort, eller lille misbruget er.

Xanax medicinmisbrug

Hvordan kommer man ud af et pillemisbrug?

Kontakt os allerede i dag og hør, hvordan vi kan hjælpe dig ud af et misbrug af afhængighedsskabende medicin.

FÅ HJÆLP NU