Kokainbehandling

Professionel hjælp og behandling af kokainmisbrug

Få hjælp i dag

Hvad er kokain?

Kokain er et stimulerende rusmiddel, der udvindes af bladene fra cocaplanten. Det fremstilles med en række forskellige kemikalier. Kokain er et ulovligt rusmiddel, der kommer i mange former – bl.a. “crack” og “shufi”.

Stoffet giver en intens og euforisk rus, der minder om amfetaminens, men er kortere. Når man indtager kokain, virker det stimulerende på centralnervesystemet. Puls og vejrtrækning bliver hurtigere, og både blodtrykket og kropstemperaturen stiger. Man vil opleve en følelse af energi og opstemthed.

Rusen varer normalvis en halv til en hel time, og efterfølgende føler man sig udmattet og irritabel. Nogle indtager herefter stoffet igen for at undgå denne “nedtur”. Dette kan føre til alvorlige forgiftninger.

Kokain kommer typisk i pulverform, men man kan indtage kokain på forskellige måder. Typisk indtages stoffet gennem snifning, men det kan også sprøjtes direkte ind i en blodåre, eller opløses i vand og drikkes. Kokain findes også i mere koncentrerede former (crack eller freebase), som kan ryges.

Kokain kan være både fysisk og psykisk afhængighedsskabende, men særligt crack og freebase er meget vanedannende og kan være ekstremt farlige for kroppen.

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller har du brug for hjælp til en pårørende?

Kontakt AlfaRehab helt uforpligtende og anonymt.

kokain-misbrug-i-starten

Hvad bruger man kokain til?

Kokaplanten kommer oprindeligt fra Sydamerika og blev anvendt til religiøse formål ca. 2.000 år før vores tidsregning blandt de sydamerikanske indianere. Tygning har en svagt euforiserende virkning, og derfor tyggede indianerne også på cocabladene, ligesom man mente, at tygning kunne modvirke bl.a. træthed og højdesyge.

I nyere tid blev kokain udviklet som lægemiddel og anvendt mod alt fra alvorlige smerter til svimmelhed. Kokain blev først isoleret i 1855, og det indgik efterfølgende i mange former for håndkøbsmedicin og drikkevarer; f.eks. Coca Cola, hvor kokainindholdet først blev fjernet i 1906.

I 1884 blev kokain introduceret som et lokalbedøvelsesmiddel, hvilket fik en helt afgørende betydning for kirurgien, specielt øjenkirurgien.

Kokain bruges i dag som et ulovligt stimulerende rusmiddel, og det er et meget populært stof især blandt unge og til fester. Det er typisk brugere, der indtager stoffet i byen for at opleve rusen og en mere intens bytur.

Brugen af kokain har været meget begrænset i Danmark indtil 1990’erne, men siden da har udbredelsen været stigende. Forbruget lå oprindeligt hos overvejende veluddannede i storbyerne, men i takt med at gadeprisen på kokain er faldet, har det bredt sig til et større udsnit af de unge og til de traditionelle misbrugere.

Kan man blive afhængig af kokain?

Kokain er vanedannende, og man kan udvikle afhængighed af den opkvikkende effekt. Risikoen for afhængighed vokser, hvis man har et hyppigt eller længerevarende indtag af kokain.

Når virkningen til gengæld aftager, vil man i stedet blive sløv og udmattet, og man vil opleve at komme i dårligt humør. Det kan dermed føre til, at man vil tage en ny dosis for at vende oplevelsen.

Tegn på misbrug af kokain

Der kan være flere tegn på, at du er ved at udvikle misbrug og afhængighed af kokain.

Det tydeligste tegn på et kokainmisbrug er, at du har brug for at indtage stoffet for at få din hverdag sammen. F.eks. at du ikke føler, at du kan komme gennem dagen uden stoffet.

Andre tegn på misbrug og afhængighed:

  • At du har trang til at bruge kokain
  • At du har mistet kontrollen over forbruget – f.eks. at du ikke selv kan stoppe eller nedsætte dit forbrug
  • At du fortsætter brugen på trods af psykiske, fysiske eller sociale problemer
  • At du oplever fysiske eller psykiske abstinenssymptomer
  • At stoffet bliver dit omdrejningspunkt, og du taber tidligere interesser pga. brug af stoffet

Ved vedvarende brug af stoffer vil du opleve, at du opbygger en højere tolerance, hvor kroppen vænner sig til mængden, der skal nedbrydes. Det betyder, at der på sigt skal indtages en større og større mængde for at opnå samme effekt som tidligere.

Et andet tydeligt tegn på afhængighed er, at du får abstinenser, når du stopper med at indtage stoffet – f.eks. når du prøver at stoppe, men det kan også ske, hvis der går for længe mellem doser.

Abstinenserne skyldes, at kroppen mangler stoffets virkning på kroppen. De typiske symptomer er bl.a. muskelsmerter, kvalme, angst og diarré.

Bivirkninger ved misbrug af kokain

De værste skader sker ved injektion og rygning af f.eks. crack, fordi kokainen øjeblikkeligt trænger op i hjernen. Der er en større risiko for en farlig og destruktiv adfærd, så man kan skade sig selv.

Herudover er der en risiko for infektioner og sygdomme ved at bruge sprøjter, fordi der bliver delt nåle med andre. Det kan føre til blandt andet hiv eller hepatitis C.

Andre bivirkninger ved misbrug af kokain:

  • Ødelagte slimhinder og ætset næseskillevæg (kaldes også “kokainnæse”)
  • Psykose, vrangforestillinger og paranoia
  • Søvn- og spiseforstyrrelser
  • Forstyrret hjerterytme eller blodpropper i hjertet
  • Hjerneblødning
  • Overdosis

Læs også: Kokain bivirkninger

Har du brug for hjælp?

Udviser du, eller en du kender, et eller flere tegn på misbrug af kokain, er det vigtigt at søge hjælp hos egen læge eller et behandlingscenter.

Det kan være rigtig svært at komme ud af et misbrug eller slippe af med sin afhængighed.

Behandlingen består delvist af udtrapning og afvænning, men der kan også være behov for medicinsk behandling for at modstå abstinenser og samtaleterapi.

Læs også: AlfaRehab tilbyder døgnbehandling til unge