Menu

Du er her: Forside » Blog om alkohol » Hvornår drikker du for meget? Hvor mange genstande om ugen?

Hvornår drikker du for meget

Hvornår drikker du for meget? Hvor mange genstande om ugen?

Hvornår drikker du for meget alkohol? Det er der formentlig mange danskere, der spørger sig selv om fra tid til anden.

Der hersker ikke tvivl om, at vi danskere er glade for at drikke, og det gælder især unge mennesker. Alkoholisme har store konsekvenser for misbrugeren selv, men også for de pårørende, f.eks. kæreste, ægtefælle, forældre og børn. Heldigvis kan du få hjælp, hvis du ønsker at stoppe med at drikke. Du kan her få svar på, hvornår du drikker for meget, og hvad du som pårørende kan gøre for en, der har et for højt indtag af alkohol.

Unge drikker for meget alkohol

Dansk drukkultur er sin egen, og danskere er som sagt meget glade for at drikke alkohol. Især de unge. Det er nemlig de færreste unge mennesker, der aldrig har prøvet at drikke før. Alkohol er bare en naturlig del af det at være ung, og det fylder meget både i folkeskolen og i de unge menneskers videre uddannelsesforløb.

Flere undersøgelser viser, at danske unge drikker for meget og indtager for mange genstande i forhold til, hvad der anbefales og er sundt. Det er ikke kun unge og alkohol, der er et problem i det danske samfund. Det er alle mennesker – unge såvel som gamle – der kan udvikle et massivt alkoholforbrug.

Drikker jeg for meget?

Hvis du ofte tænker over, om du drikker for meget, kan du med fordel tage en test, hvor du kan få svar på: Er jeg alkoholiker?

I testen kan du hurtigt få svar på, om dit alkoholindtag er så højt, at du har behov for behandling. Her er det naturligvis vigtigt, at du svarer på spørgsmålene så ærligt som muligt.

Hvor mange genstande må du drikke?

Sundhedsstyrelsen fraråder, at kvinder drikker mere end 14 genstande om ugen, og at mænd drikker mere end 21 genstande om ugen. Det skal desuden nævnes, at denne grænse ikke er det sunde forbrug. I stedet er der tale om et maksimalt forbrug, og mindre vil derfor altid være bedre. Dog er der alligevel mange danskere, der drikker for meget. Især unge og alkohol er et massivt problem.

En genstand i Danmark, når man taler om alkohol, bliver betegnet som 12 gram ren alkohol. En genstand er en enhed, der altså er fast defineret, og man bruger den som regel til at sammenligne, hvor påvirket man potentielt kan blive af at drikke en alkoholisk genstand. Hvad end der er tale om drinks, vin, shots eller øl.

Hvornår ved du, at du drikker du meget?

Du ved, at du drikker for meget, og at der er formentlig er tale om alkoholisme, hvis du opfylder mindst tre af følgende kriterier:

  • Toleranceudvikling – du tåler en større mængde alkohol end normalt.
  • En sygelig trang til at drikke – du bruger en stor del af dine vågne timer på at drikke alkohol, tænke på alkohol eller anskaffe alkohol.
  • Tab af kontrol – du har svært ved at stoppe med at drikke.
  • Udvikling af abstinenser – du oplever fysiske symptomer, hvor kroppen kræver, at du indtager alkohol.
  • Mindre interesse i den sociale omverden – du deltager i mindre grad i praktiske forpligtelser og sociale relationer.
  • Fortsat alkoholindtag trods kendskab til konsekvenserne af det.

Hvis du drikker for meget, kan du kontakte AlfaRehab og få behandling.

Vi tilbyder både behandling til dig, der har et for højt alkoholindtag, og til pårørende, der har et familiemedlem, en ven eller kæreste med et alkoholmisbrug.

Hvor mange genstande skal du drikke for at blive fuld?

Det er svært at svare på, hvor meget du skal drikke for at blive fuld. Det er naturligvis forskelligt fra person til person. At være fuld afhænger af den promille, du har i blodet. Som hovedregel kan du beregne din promille på følgende måde:

  • Mænd: antal alkoholiske genstande x 12: (kropsvægt i kilo x 0,68) = promille.
  • Kvinder: antal alkoholiske genstande x 12: (kropsvægt i kilo x 0,55) = promille.

Det vil sige, at en mand, der vejer 70 kilo, har en promille på 0,50 efter to genstande. En kvinde, der vejer 65 kilo, har en promille på 0,67 efter to genstande. Når du har en promille på 0,50 eller derover, vil du opleve, at din evne til at udføre præcise bevægelser og opfatte situationer bliver forringet væsentligt, ligesom din synsvinkel bliver mindre.

Hvor meget skal du drikke for at være alkoholiker?

Det er ikke muligt at angive, hvor meget du skal drikke for at være alkoholiker.

Det handler i stedet om at se på dit alkoholforbrug. Der er formentlig tale om alkoholisme, hvis du opfylder mindst tre af kriterierne i ovenstående afsnit. Gør du det, vil der altså være tale om alkoholproblemer, som du bør få behandling for.

Hvornår har jeg et alkoholmisbrug?

Du har et alkoholmisbrug, når dit indtag af alkohol volder problemer for dig selv eller din pårørende.

Ved du ikke, om du har et alkoholmisbrug, kan du tage alkoholtesten her i artiklen eller undersøge, om du opfylder nogle af de seks kriterier, vi har nævnt.

Vil du gerne stoppe med at drikke, er første skridt at erkende, at du har et problem, så du kan få hjælp.

Det kan også være, at du tænker: ”Min kæreste drikker for meget,” eller at der er alkoholproblemer i familien.

Også her er det muligt at få professionel hjælp. AlfaRehab tilbyder alkoholbehandling til personer med et alkoholmisbrug eller hjælp til pårørende.

Kontakt os her

Har du brug for hjælp til dig selv, eller en som står der nær? Kontakt os helt uforpligtende og lad os få en fortrolig snak.

Telefonen er åben hele døgnet og du kan altid skrive til os her.