Menu

Steroider: Misbrug og behandling

Modtag professionel hjælp og behandling

Få hjælp i dag

Hvad er steroider?

Steroider bruges i daglig tale om anabole androgene steroider. Disse steroider består bl.a. af det mandlige kønshormon testosteron og på den måde med til at øge muskelmasse.

Et steroid kan dog være mange ting og forekommer naturligt i planter, dyr og mennesker. Menneskekroppen består f.eks. af en række steroidhormoner som cholesterol og østrogen.

Steroide hormoner bruges i vid udstrækning i forbindelse med medicinske formål – f.eks. p-pillen. Der er en række lægemidler og medikamenter, der indeholder et steroid eller flere, som bl.a. kan bruges til sygdomsforebyggelse eller -behandling af f.eks. leddegigt. Det kan også bruges til genopbygning af muskler hos patienter, der lider af mindsket muskelmasse grundet sygdom som cancer eller AIDS. Ligeledes bruges steroider også af transkønnede mænd, da det kan fremme mandlige kønstræk.

Medicinsk eller body-building?

Anabole androgene steroider er til gengæld et syntetisk fremstillet middel, som bruges af personer, der styrketræner og ønsker hurtigere fremskridt i øget muskelmasse og præstation.

Steroiderne stimulerer muskelvæksten så længe forbruget forløber. Den største virkning ses i kombination med intensiv styrketræning. Når man afslutter sit forbrug, og effekten af de anabole steroider ophører, vil muskelmassen svinde ind.

Anabole steroider er kædet sammen med en lang række risikofaktorer, og det kan være helbredsskadeligt at bruge stoffet. Derfor er anabole steroider til ikke-medicinsk brug ulovlige at importere, sælge og være i besiddelse af. Stoffet er desuden kategoriseret som et dopingmiddel.

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller overforbrug af steroider?

Måske du har brug for hjælp til en pårørende?

Kontakt os helt uforpligtende og hør mere om vores tilbud for hjælp og behandling.

hvad er steroider

Hvad bruger man steroiderne til?

Steroider kan bruges til en lang række medicinske eller kosmetiske formål, bl.a.:

  • Prævention såsom p-pillen
  • Forebyggelse, behandling eller lindring af sygdomme eller symptomer f.eks. leddegigt og eksem
  • Genopbygning af muskelmasse efter sygdom
  • Fremhævelse af mandlige kønstræk hos transkønnede

Anabole androgene steroider er til gengæld mest kendt som et middel, der bruges af bodybuildere, så de kan få større muskler og se flere fremskridt. Steroiderne er kædet sammen med en lang række risikofaktorer og bivirkninger, og det kan være helbredsskadeligt at bruge stoffet.

Kan man blive afhængig af steroider?

Der er risiko for at udvikle en psykisk afhængighed af steroider, da effekten aftager, når brugen af steroiderne stopper.

Nogle mennesker fristes til at påbegynde eller fortsætte deres brug af steroider, fordi deres selvopfattelse eller identitet er blevet knyttet til brugen. Det kan bl.a. være en tilknytning til kroppens udseende, musklernes størrelse eller præstationer, som de anabole steroider medfører.

Ydermere vil der også være nogen, der oplever at savne eller mangle det rus, de fik, når de trænede på anabole steroider.

Tegn på misbrug af steroider

Et misbrug betegner et gentagende uhensigtsmæssigt og ukontrolleret brug.

Hvis steroiderne har negativ indflydelse på din hverdag, helbred, jobsituation eller sociale relationer, er det en indikation på, at du er ved at udvikle et misbrug.

Det vigtigste tegn på, at du er ved at udvikle et misbrug af steroider, er, at du bruger dem af ikke-medicinske årsager. Det kan være svært at kontrollere indtaget, når der ikke er et medicinsk eller sundhedsfagligt grundlag bag, og dermed er der en øget risiko for at udvikle et misbrug.

Bivirkninger ved misbrug af steroider

Der er en lang række kendte bivirkninger forbundet med brugen af steroider, og uhensigtsmæssigt brug kan føre til kroniske skadevirkninger og kan i værste fald være dødeligt.

Bivirkninger af steroider for både mænd og kvinder:

  • Forhøjet blodtryk
  • Bumser
  • Leverskader
  • Skader på muskler og sener
  • Hjerteanfald

Bivirkninger for mænd:

  • Impotens
  • Mindre testikler
  • Dårligere sædkvalitet
  • Prostataforstørrelse

Bivirkninger for kvinder:

  • Forstyrrelser i menstruationen
  • Humørsvingninger
  • Aggressiv adfærd
  • Psykose, svær depression og paranoia

Derudover viser nyere undersøgelser, at bivirkningerne kan hænge ved i mange år, efter du er holdt op med at bruge steroider. Nogle af de langtidsholdbare bivirkninger er bl.a. impotens, manglende sexlyst og depression.

Har du brug for hjælp?

Udviser du, eller en du kender, et eller flere tegn på misbrug af af rusmidler eller medicin, er det vigtigt at søge hjælp og information hos egen læge eller et behandlingscenter.

Det kan være rigtig svært at komme ud af et misbrug eller slippe af med sin afhængighed.

Behandlingen består delvist af udtrapning og afvænning, men der kan også være behov for medicinsk behandling for at modstå abstinenser og samtaleterapi.

Ofte stillede spørgsmål om steroider:

Hvad er steroider?

Et steroid kan dog være mange ting og forekommer naturligt i planter, dyr og mennesker. Steroider bruges i daglig tale om anabole androgene steroider, der er syntetisk middel, som kan øge muskelmassen. Det bruges især af personer, der styrketræner.

Er steroider farligt?

Anabole steroider er forbundet med en række skadevirkninger, og det kan være livsfarligt ved vedvarende brug.

Kan man blive afhængig af steroider?

Ja, der er risiko for at blive psykisk afhængig af steroidernes effekt på kroppen, fordi ens identitet eller selvopfattelse knytter sig til ens udseende på anabole steroider.

Hvad gør steroider ved kroppen?

Anabole steroider stimulerer muskelvæksten, så længe der er et forbrug. Stopper man med at tage steroiderne, vil muskelmassen svinde ind igen.

Er der bivirkninger forbundet med et misbrug af steroider?

Ja, der er en lang række kendte bivirkninger forbundet med steroider, bl.a. impotens, bumser, depression og hjerteanfald.

Hvad gør jeg, hvis jeg har taget for mange steroider?

Hvis du er bange for, at du har indtaget for mange steroider, skal du straks søge lægehjælp eller ringe til 1813. Du kan også kontakte Giftlinien på tlf. 8212 1212.