Hvad er misbrug?
10 facts om misbrug af alkohol, stoffer og medicin
Få hjælp i dag
Hvad er misbrug af alkohol, stoffer og medicin?
-og hvad er forskellen mellem et brug og et misbrug? Et misbrug kan dække over mange forskellige ting. Det kan derfor være svært præcis at vide, hvad der menes med et decideret misbrug.
Du bliver her i artiklen præsenteret for 10 facts om: Hvad der kendetegner et misbrug. Definition på misbrug, og hvordan man kan få hjælp. Hvad enten man er misbruger selv eller er pårørende til en misbruger.
Hvad er misbrug?
Man har et misbrug, når brugen af enten alkohol, stoffer eller medicin har en forstyrrende indvirkning på de funktioner eller opgaver, man skal varetage i sin hverdag.
Et andet tegn på misbrug er, når de menneskelige og følelsesmæssige bånd bliver forstyrret eller belastet på grund af, at man indtager enten alkohol, stoffer eller medicin.
Når man skal vurdere, om der er tale om et brug eller misbrug, skal man altså kigge på de problemer, som forbruget skaber.
Er man ikke længere i stand til at passe sit arbejde, sin skole eller sine børn. Netop fordi man indtager alkohol og stoffer eller andre rusmidler, er det tegn på et misbrug.
Hvis forbruget har en negativ indflydelse på helbredet, eller det resulterer i nogle psykiske problemer, er det også tegn på misbrug.
Lad os hjælpe
Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller overforbrug af alkohol eller stoffer?
Måske du har brug for hjælp til en pårørende?
Kontakt os helt uforpligtende og hør mere om vores tilbud for hjælp og behandling.
Hvad er forskellen på brug og misbrug?
Overgangen fra brug til misbrug er ofte glidende. Som regel begynder det med, at man begynder mere og mere på at eksperimentere med forskellige måder at indtage alkohol og stoffer på.
Med tiden udvikler forbruget sig, så det sker mere regelmæssigt, og det bliver derfor mere og mere problematisk. Dette kan ende i afhængighed og et decideret misbrug.
Se også: Hvad gør stoffer ved kroppen?
Så hvad betyder misbrug helt konkret?
En definition på misbrug er, at det er adfærd, som er kendetegnet ved, at man har et brugsmønster af et lægemiddel eller et rusmiddel. Et brugsmønster der fører til social, psykisk eller fysisk skade.
Kan du nikke genkendende til ovenstående definition på et misbrug, er det en god idé at søge professionel hjælp øjeblikkeligt!
Hos AlfaRehab tilbyder vi professionel behandling i hele landet, og du kan kontakte os på mail sikkerpost@alfakbh.dk eller ringe til os på telefon 35 35 35 81.
Du kan også kontakte os, hvis du er pårørende til en, der har et misbrug. Det gælder uanset, om det er et misbrug af alkohol, stoffer eller medicin.
Hos Alfa står vi altid klar til at hjælpe.
Hvad er afhængighed?
Afhængighed er, når man udvikler en dominerende og kraftig trang til rusmidler på en måde, så et hyppigt indtag er nødvendigt for, at man kommer igennem sin dagligdag.
Afhængighed kan både være en psykisk afhængighed og en fysisk afhængighed.
Den fysiske afhængighed
– er når man udvikler enten en kraftig trang til det pågældende stof eller får abstinenssymptomer, hvis man ikke indtager eller indtager for lidt af stoffet.
Abstinenssymptomer kan være feber, kramper, hovedpine, kvalme og koldsved. Det vil altså med andre ord sige, at man er afhængighed af den rus, som stoffet giver.
Den psykiske afhængighed
– er, når man opnår følelsen af velvære, glæde eller tilfredsstillelse, når man indtager et rusmiddel. Det betyder samtidig, at man bliver deprimeret eller trist uden det rus, man er blevet vant til at få.
Misbrug og afhængighed minder altså på flere måder om hinanden.
Mens afhængighed handler om et adfærdsmønster, som yder negativ indflydelse på ens relationer og generelle liv, handler misbrug om at være afhængig af enten medicin, alkohol eller stoffer – og det er på trods af, at man godt ved, at det kan have seriøse konsekvenser for ens helbred.
Hvorfor bliver man misbruger?
Der kan være mange grunde til, at man bliver afhængig og udvikler et decideret misbrug.
For mange handler det om at flygte fra nogle vanskeligheder og problemer i ens liv. Det kan være, at man er stresset eller lider af en psykisk sygdom såsom angst eller skizofreni.
I så fald er der mange, der dulmer dette ved at indtage rusmidler såsom hash eller alkohol, som kan føre til et misbrug.
Er du misbruger, hvad enten det er af alkohol, stoffer eller medicin, tilbyder vi hos AlfaRehab professionel hjælp og behandling.
Det kan også være, at du er pårørende til misbruger. I så fald kan vi ligeledes være behjælpelige.
Hos Alfa tilbyder vi en sammenhængende indsats, der omfatter ambulant alkohol- og misbrugsbehandling, stabilisering, afrusning eller afgiftning, samtidig med du får terapeutisk behandling.
Hvilke konsekvenser er der ved misbrug?
Et misbrug kan føre til sociale problemer. Det kan være brudte relationer til familie og venner, mangel på uddannelse og bolig samt en manglende tilknytning til arbejdsmarkedet.
Et misbrug kan også føre til psykiske problemer såsom varige psykotiske symptomer.
Ofte optræder et regelmæssigt brugt af stoffer sammen med psykisk sygdom eller psykiske problemer såsom personlighedsforstyrrelse, angst eller depression.
Læs også: Stoffer i Danmark – få styr på 10 facts
Hvor mange har et misbrug af alkohol og stoffer i Danmark?
Misbrug af alkohol og stoffer er mest udbredt blandt socialt udsatte.
I 2019 skønnede Sundhedsstyrelsen, at 84.430 mennesker havde et forbrug af stoffer, som man vurderede som ”højrisiko”.
I 2018 var 17.583 i alkoholbehandling, mens 16.961 var i stofmisbrugsbehandling.
Medicinmisbrug – læs om det og forstå definitionen her
Er nogle mennesker mere udsatte for at udvikle et misbrug?
Man er mere udsat for at udvikle et misbrug, såfremt ens egne forældre er misbrugere. Det gælder især, når der er tale om alkohol.
Befinder man sig i et miljø med familie, venner eller kollegaer, der har den holdning, at det er normalt at drikke meget, kan det også lettere føre til, at man udvikler et decideret misbrug.
Adgangen til alkohol spiller altså også en rolle i forhold til, hvor udsat man er for at udvikle et misbrug.
Unge med misbrug udgør en stor andel
Man estimerer, at mellem 16.000-20.000 unge i alderen mellem 15 og 25 år indtager illegale rusmidler, og to procent af de 15-25-årige svarer, at de har enten har et dagligt eller næsten dagligt forbrug af hash.
Det er desuden unge mellem 18 til 25 år, der udgør den største andel af den gruppe, som bliver indskrevet til behandling af stofmisbrug.
Læs også: Hvad er stoffer?
Ludomani – spilleafhængig
Afhængighed handler ikke kun om alkohol, stoffer og medicin. Man kan også være afhængig af pengespil, hvilket hedder ludomani.
Ludomani opstår ofte, når man er i pengemangel, og derfor er af den opfattelse, at den eneste vej ud er ved at vinde penge.
Dog er der mange, der taber penge i stedet, når de spiller, hvilket øger den økonomiske desperation.
Man kan også udvikle ludomani, hvis man har tendens til at spille nogle mere risikable spil for at opnå den spænding og gevinst, der er ved at tage nogle store chancer i livet.
Derfor er det mere vejen til gevinsten, der er spændende, frem for den egentlige præmie.
Misbrugsbehandling – hvordan kommer man ud af et misbrug?
Man kommer ud af et misbrug ved hjælp af professionel misbrugsbehandling.
Her vil man i samarbejde med et team bestående af behandlere opnår indsigt i, hvorfor man indtager alkohol og stoffer.
Herudover får man hjælp til, hvordan man kan løse en række af de bagvedliggende problemer.
På den måde kan man lære forskellige strategier i forhold til, hvordan man skal forholde sig til sit misbrug på en sund og reflekteret måde.
Men hvordan kommer man i misbrugsbehandling? Hos Alfa tilbyder vi professionel hjælp og behandling i forbindelse med stofmisbrug og hashmisbrug.
Derfor opfordrer vi til, hvis du er misbruger, at du kontakter os med det samme, så vi kan begynde processen hurtigst muligt.
Er du pårørende til en person med et misbrug, skal du også være mere end velkommen til at tage kontakt til os.