Menu

Hvad er hash?

AlfaRehab tilbyder hjælp og rådgivning til både dig, der oplever udfordringer med brug af for meget hash, og dine pårørende.

Kontakt os døgnet rundt: 35 35 35 81

Landsdækkende behandlinger

Behandling 24/7 alle ugens dage

Vi hjælper flere hundrede personer årligt

Sundhedsfaglige behandlere

Hash afhængighed

Hvad er hash og cannabisprodukter?

Hash stammer fra hampplanten Cannabis Sativa. Planten bruges til at producere en bred vifte af cannabisprodukter, hvoraf de fleste er rusmidler. Hash er den mest kendte form af disse produkter.

Hash er harpiks, der er presset sammen ved hjælp af bindemiddel og plantedele. Det findes enten som plader eller klumper, og farven på hash kan være grøn, rød, brun eller sort. Normalt indeholder hash 10-40 % THC, som er den mest psykoaktive forbindelse i hampplanten.

>> Læs mere om Cannabis her.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor lang tid er man skæv af hash?

En hashrus varer normalt mellem 3-4 timer. Dog oplever de fleste, at de har sværere ved problemløsning og indlæring i op til et døgn efter at have røget hash.

Selve rusen afhænger af styrken og mængden af hash, man indtager. Rusen afhænger også af ens erfaring med at ryge hash, samt ens situation, personlighed og humør.

Det skal desuden nævnes, at det er muligt at spore hash i en urinprøve op til to til fire uger efter en hashrus.

Er det lovligt at ryge hash?

Det er ulovligt at ryge, købe, dyrke, sælge og besidde hash. Siden 1961 har forskellige former for cannabis været ulovlige i Danmark. Disse inkluderer blandt andet hash, pot, skunk og marihuana.

Det betyder, at hvis du har hash på dig, kan du få en bøde, og det kan ende med en fængselsdom, hvis du handler med hash.

Læs mere om narkotikalovgivningen her

Hvad er en hashpsykose?

En hashpsykose er en psykose, der enten begynder under en rus eller inden for to uger efter at have røget hash. Den kan vare op til seks måneder, og der er cirka 250 tilfælde af hashpsykoser årligt i Danmark.

Symptomerne på en hashpsykose inkluderer hallucinationer, hvor man hører stemmer, samt vrangforestillinger. Det kan for eksempel være, at man er overbevist om, at man bliver forfulgt.

Læs mere om hashpsykose her.

Er hash lovligt i Danmark?

Det er ulovligt at bruge og besidde cannabis i store dele af verden, herunder også i Danmark. Igennem en længere årrække har det dog været muligt for læger at ordinere cannabisbaseret medicin. Siden 2018 har der været en forsøgsordning med medicinsk cannabis, som læger kan ordinere til f.eks. cancer- og sclerosepatienter.

Det diskuteres løbende, om hash skal være lovligt, da nogle undersøgelser peger på, at cannabis er mindre skadeligt end nogle lovlige rusmidler, herunder nikotin og alkohol.

I flere europæiske lande, amerikanske stater samt Israel og Canada er medicinsk cannabis lovligt, dog underlagt forskellige restriktioner. Samtidig er cannabis generelt lovligt til eget brug i bl.a. Uruguay, Chile, Colombia og Tjekkiet, ligesom euforiserende stoffer er komplet afkriminaliseret i Portugal.

Kan man spise hash?

De forskellige dele af hampplanten kan spises, ryges, drikkes eller indtages på andre måder, men rygning er den mest udbredte måde at indtage rusmidlet på.

Cannabis er et af de mest udbredte rusmidler, kun overgået af alkohol og nikotin. Det anslås, at omkring halvdelen af danskerne har prøvet hash eller pot mindst én gang.

gule stjerner

Taknemmelig!

I dag har jeg ikke længere brug for at ryge en joint for at få hverdagen til at fungere.

Jeg er så glad for at hashen er væk og for at blive set og hørt!

Tak til Alfa – lifesavers er hvad i er!

gule stjerner

Min datter er tilbage

Min datter var kommet ud på et sidespor og hendes venner var bestemt ikke dem der hjalp- tværtimod.

Efter behandling hos AlfaRehab er hun tilbage til den hun var. Hun spiser, smiler og er bare glad. Jeg er så lykkelig!

gule stjerner

Nu er jeg clean

Jeg var på AlfaRehab og fik en fantastisk hjælp. Personalet er super dygtige, og omsorgsfulde,jeg har nu været clean i 5 et halvt år.

Og uden den mulighed havde jeg ikke været clean, det er et varmt og trygt sted. De gør det så godt!!

Hvad bruger man hash til?

Cannabisplanter har i årtusinder været brugt af medicinske og rekreative årsager i Centralasien. I løbet af det 20. århundrede blev det imidlertid populært som et rusmiddel i Vesten.

I dag kan hash bruges til en række medicinske og rekreative formål, da dets sløvende og beroligende effekt kan være gavnlig for smertepatienter. Det aktive stof THC kan have positive virkninger på appetitten og kan også reducere kvalme og opkastning, hvilket gør det til et effektivt middel til patienter i kemoterapi.

Der er også mange, der ryger hash for at blive skæve, fordi de simpelthen kan lide følelsen af ro.

Læs også: Hvor længe er hash i blodet?

Hvad gør hash ved hjernen og kroppen?

Effekten af hash påvirker psykomotoriske funktioner og kognitive funktioner, hvilket betyder, at ens balance og hukommelse kan svækkes. Mange vil også, ved at ryge hash, opleve påvirkning af evnen til at lære nyt samt evnen til at styre kroppens motorik og muskler.

Hvis man ryger eller drikker hash, vil rusen indtræde hurtigt og vare et par timer. Hvis man derimod spiser cannabisprodukter, indtræder rusen først nogle timer efter indtagelse.

Ved store doser virker stoffet også hallucinogent.

Derudover er der mange, der oplever at blive psykisk afhængige af at ryge hash, hvilket fører til fortsat forbrug. Dette skyldes tilvænning, hvor kroppen vænner sig til stoffet og derfor har behov for mere hash for at opnå samme rus som tidligere.

Kan man blive afhængig af hash og cannabis?

Cannabis er generelt afhængighedsskabende, og regelmæssig brug af hash vil allerede efter kort tid føre til tilvænning, så man må øge indtaget for at opnå samme effekt. Dermed er der en risiko for at udvikle hash afhængighed, hvilket kan føre til abstinenser.

Selv et kortvarigt, men hyppigt forbrug – f.eks. daglig brug i en uge – vil føre til tilvænning, så man får brug for mere af stoffet for at opnå samme virkning.

Man kan udvikle fysisk afhængighed allerede efter 1 måneds hyppigt brug, og man vil opleve abstinenser, hvis man stopper med at bruge rusmidlet. Hash abstinenser opstår, fordi kroppen mangler stoffet eller dets virkning på kroppen. Typiske abstinenssymptomer inkluderer rysten, kvalme, opkastning og angst.

Vi tilbyder gratis hjælp til pårørende

Er du pårørende til en der ryger hash?

Vi ved, at det altid er smertefuldt at være pårørende til en misbruger, og det gælder også for pårørende til hashafhængige.

Ofte er det en pårørende, der har hjulpet med at tage beslutningen om at søge hjælp. Faktisk har mere end 60% af alle, vi har i behandling, haft en pårørende, der har hjulpet.

AlfaRehab tilbyder gratis hjælp og rådgivning til de pårørende – uanset om misbrugeren er i behandling hos os eller slet ikke er i behandling.

Behandling af hashmisbrug

Find hjælp her

Anonymt

Send besked

Gratis og uforpligtende

Ring 35 35 35 81

Er hash farligt?

Hvad er hash bivirkninger?

Der er ikke forsket i bivirkninger ved brug af hash og cannabis, men der findes mange erfaringer med forskellige bivirkninger eller skadevirkninger.

Ved hash rygning, vil de første symptomer på påvirkning være:

  • Hjertebanken
  • Tørhed i øjne (hashøjne) eller mund
  • Svimmelhed.

Vedvarende brug af cannabisprodukter kan bl.a. føre til:

  • Kroniske lungesygdomme
  • Forringelse af sædkvalitet
  • At blive afhængig af hash
  • Fysiske og intellektuelle funktioner bliver nedsat eller hæmmet
  • Forringelse af hukommelse og koncentration
  • Tegn på hash psykose og udvikling af psykisk sygdom
  • Udviklingen særligt hos unge bliver hæmmet.

 

Tegn på hash misbrug og afhængighed:

Et misbrug betegner gentagen, uhensigtsmæssig og ukontrolleret brug af et stof.

Det vigtigste tegn på, at du er ved at udvikle et misbrug, er, at du har behov for at ryge, drikke, spise eller på anden måde indtage hash for at få din hverdag til at fungere.

Det kan for eksempel være, at du føler, at du ikke kan udføre dit arbejde uden hash, eller at du har brug for hash, når du er i sociale sammenhænge.

Ved hyppig brug af cannabis vil du opleve, at du udvikler en højere tolerance over for stoffet, hvor kroppen vænner sig til den mængde, der skal nedbrydes. Det betyder, at du på sigt skal indtage en større og større mængde for at opnå samme effekt som tidligere.