Hash: Misbrug og behandling

Få hjælp i dag

Hvad er hash?

Hash stammer fra hampplanten Cannabis Sativa. Planten bruges til at producere en lang række cannabisprodukter, hvoraf de fleste er rusmidler. Heriblandt er hash den mest kendte form.

Hash er harpiks, som er presset sammen ved hjælp af bindemiddel og plantedele. Det findes enten som plader eller klumper, og farven på hash kan både være grøn, rød, brun og sort. Normalvis indeholder hash 10-40 % THC, som er det mest psykoaktive stof i hampplanten.

Læs mere om cannabis her.

De forskellige dele af hampplanten kan spises, ryges, drikkes eller indtages på anden vis, men rygning er den mest udbredte måde at indtage rusmidlet på.

Cannabis er et af de mest udbredte rusmidler, som kun er overgået af alkohol og nikotin. Det anslås, at omkring halvdelen af danskerne har prøvet hash eller pot mindst én gang.

Det er ulovligt at bruge og besidde cannabis i store dele af verden, herunder også Danmark. Igennem en længere årrække har det dog været muligt for læger at ordinere cannabisbaseret medicin. Siden 2018 har der været en forsøgsordning med medicinsk cannabis, som læger kan at ordinere til f.eks. cancer- og sclerosepatienter.

Det diskuteres løbende, om hash skal være lovligt, da nogle undersøgelser peger på, at cannabis er mindre skadeligt end nogle lovlige rusmidler; bl.a. nikotin og alkohol.

I flere europæiske lande, amerikanske stater samt Israel og Canada er medicinsk cannabis lovligt, dog underlagt forskellige restriktioner. Samtidig er cannabis generelt lovligt til eget brug i bl.a. Uruguay, Chile, Colombia og Tjekkiet, ligesom euforiserende stoffer er komplet afkriminaliseret i Portugal.

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller overforbrug af hash?

Måske du har brug for hjælp til en pårørende?

Kontakt os helt uforpligtende og hør mere om vores tilbud for hjælp og behandling.

Hvad er hash

Hvad bruger man hash til?

Cannabisplanter har i årtusinder været brugt af medicinske og rekreationelle årsager i Centralasien. I løbet af 1900-tallet det blev til gengæld populært at bruge som rusmiddel i vesten.

I dag kan hash bruges til en række medicinske og rekreationelle formål, fordi den sløvende og beroligende effekt kan gavne smertepatienter. Det aktive stof THC kan have positive effekter på appetitten, ligesom det kan nedsætte kvalme og opkast, hvorfor det er et effektivt middel hos patienter i kemoterapi.

Der er også mange, der tager stoffet med formålet om at blive skæve, fordi de bare godt kan lide følelsen af ro.

Effekten af hash påvirker psykomotoriske funktioner og de kognitive funktioner, og det betyder bl.a. at ens balance og hukommelse kan svækkes. Mange vil også opleve påvirkning af evnen til at lære nyt samt evnen til at styre kroppens motorik og muskler.

Hvis man ryger eller drikker stoffet, vil rusen indtræde hurtigt og vare et par timer. Hvis man i stedet spiser cannabis, indtræder rusen først nogle timer efter indtagelse.

Ved store doser virker stoffet også hallucinogent.

Desuden er der rigtig mange, der oplever, at de bliver psykisk afhængige af at ryge hash, hvorfor deres forbrug fortsætter. Det skyldes tilvænning, hvor kroppen vænner sig til stoffet og derfor har behov for mere hash for at opnå samme rus som tidligere.

Kan man blive afhængig af cannabis?

Cannabis er generelt afhængighedsskabende, og regelmæssig brug af hash vil allerede efter kort tid give tilvænning, så man må øge indtaget for at få samme effekt. Dermed er der en risiko for at udvikle afhængighed af stoffet, hvilket kan føre til abstinenser.

Selv et kort, men hyppigt forbrug – f.eks dagligt brug i en uge – vil give tilvænning, så man får brug for mere af stoffet for at opnå samme virkning.

Man kan udvikle fysisk afhængighed allerede efter 1 måneds hyppigt brug, og man vil få abstinenser, hvis man stopper med rusmidlet. Abstinenserne opstår, fordi kroppen mangler stoffet eller dets virkning på kroppen. Typisk vil abstinenser vise sig ved rysten, kvalme, opkast og angst.

Tegn på misbrug af cannabis

Et misbrug betegner et gentagende uhensigtsmæssigt og ukontrolleret brug.

Det vigtigste tegn på, at du er ved at udvikle et misbrug, er, at du har brug for at ryge, drikke, spise eller på anden vis indtage hash for at få din hverdag til at hænge sammen.

Det kan f.eks. være, at du ikke føler, at du kan udføre dit job uden hash, eller at du har brug for hash, når du indgår i sociale relationer.

Ved hyppigt brug af cannabis vil du opleve, at du opbygger en højere tolerance overfor stoffet, hvor kroppen vænner sig til mængden, der skal nedbrydes. Det betyder, at der på sigt skal indtages en større og større mængde for at opnå samme effekt som tidligere.

Andre tegn på misbrug og afhængighed:

 • Stærk trang til at bruge cannabis
 • Mistet kontrol over forbruget – f.eks. at du ikke kan stoppe eller nedsætte forbruget
 • Fortsat brug på trods af psykiske, fysiske eller sociale problemer
 • Toleransudvikling
 • Fysiske eller psykiske abstinenssymptomer
 • Cannabis bliver vigtigere end andre former for aktiviteter, og du taber tidligere interesser pga. brug af stoffet

Bivirkninger ved misbrug af cannabis

Der er ikke forsket i bivirkninger ved brug af cannabis, men der findes mange erfaringer med forskellige bivirkninger eller skadevirkninger.

Når man ryger hash, vil de første symptomer på påvirkning være:

 • Hjertebanken
 • Tørhed i øjne eller mund
 • Svimmelhed

Vedvarende brug af cannabis kan bl.a. føre til:

 • Kroniske lungesygdomme
 • Forringelse af sædkvalitet
 • Afhængighed
 • Fysiske og intellektuelle funktioner bliver nedsat eller hæmmet
 • Forringelse af hukommelse og koncentration
 • Udvikling af psykoser og psykisk sygdom
 • Udviklingen særligt hos unge bliver hæmmet

Hvordan stopper jeg med at ryge hash?

Vil man stoppe med at ryge hash, er det en god idé at få professionel behandling og hjælp. Hos AlfaRehab tilbyder vi hjælp i forbindelse med afhængighed af cannabis, herunder marihuana og hash.

Det er ikke sikkert, at du endnu har udviklet en decideret afhængighed, men hvis du kan nikke genkendende til, at dit misbrug af hash skaber problemer i dit liv, er det uden tvivl en god idé at komme i behandling.

 

Har du brug for hjælp?

Det kan være rigtig svært at komme ud af et misbrug eller slippe af med sin afhængighed – særligt fordi cannabis er et stof, der er relativt nemt at få fat.

Behandlingen består delvist af udtrapning og afvænning, men der kan også være behov for medicinsk behandling for at modstå abstinenser og samtaleterapi.

Bliv stoffri med anonym misbrugsbehandling

Er du bekymret for dig selv eller en, du holder af? Så står vi klar med professionelle råd og vejledning samt mulighed for fleksibel og anonym misbrugsbehandling. Du skal blot tage det første skridt og række ud.

Så tager vi en uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe!

FAQ om hash og cannabis:

Hvad er hash?

Hash stammer fra hampplanten Cannabis Sativa. Hash er harpiks, som er presset sammen ved hjælp af bindemiddel og plantedele. Det har en sløvende effekt på krop og sind.

Andre rusmidler fra cannabisplanten er skunk, marihuana/pot og cannabisolie. Præparaterne kan ryges, drikkes, spises eller indtages på anden vis.

Hvad er en hashpsykose?

En hashpsykose er en psykose, som enten begynder under en rus eller i løbet af to uger efter, at man har røget hash. Den kan vare op til seks måneder, og der er cirka 250 tilfælde årligt af hashpsykoser i Danmark.

Symptomerne på en hashpsykose er bl.a. hallucinationer, hvilket vil sige, at man hører stemmer, ligesom nogle oplever vrangforestillinger. Det kan for eksempel være, at man er overbevist om, at man bliver forfulgt.

Hvor lang tid varer en hashrus?

En hashrus varer normalvis mellem 3-4 timer. Dog oplever de fleste, at de har sværere ved problemløsning og indlæring i op til et døgn efter, at de har røget hash.

Selve rusen afhænger af styrke, og hvor stor en mængde hash, man indtager. Rusen afhænger desuden af, hvordan ens erfaringer er med at ryge hash, ligesom ens situation, personlighed og humør spiller en rolle.

Det skal desuden nævnes, at det er muligt at spore hash i en urinprøve op til to til fire uger efter en hashrus. 

Er cannabis farligt?

Cannabis kan være farligt, da der er risiko for at få en hashpsykose ved store doser, fordi stoffet også virker hallucinogent.

Derudover er hash især farligt for dine luftveje og lunger. Ryger du både cigaretter og hash, er der en dobbelt så stor chance for, at du får luftvejssygdomme såsom rygerlunger. Der er dog også andre bivirkninger og risici ved et jævnligt forbrug af hash, såsom 

Et hashmisbrug har derfor en række bivirkninger, som man er nødt til at tage alvorligt.

Kan man blive afhængig af cannabis?

Cannabis er vanedannende, og allerede efter kort tids brug vil give tilvænning, så man skal indtage mere af stoffet for at få samme effekt. Man skal blot bruge stoffet i en 1 måneds tid for at udvikle fysisk afhængighed, som vil føre til abstinenser, hvis man stopper brugen.

Hvad gør cannabis ved kroppen?

Det mest psykoaktive stof i hampeplanten, THC, påvirker bl.a. psykomotoriske og kognitive funktioner i hjernen, så bl.a. reaktionstid, hukommelse og balance bliver påvirket. Det påvirker også det center, der har en direkte indflydelse på dit følelsesliv, samt din evne til at lære nyt og til at styre motorik og muskler.

THC er endvidere et fedtopløseligt stof, og det betyder, at det nemt optages og deponeres ind i fedtvævet i kroppen. THC binder sig særligt nemt til hjernen og fedtvæv i forbindelse med enten leveren, lungerne eller æggestokkene hos kvinderne og testiklerne hos mændene.

Desuden virker det aktive stof CBD muskelafslappende, og derfor kan det være gavnligt for smertepatienter at bruge cannabis.

Hvad er abstinenser?

Abstinenser opleves, når man stopper med at bruge rusmidler, alkohol eller medicin, man er afhængig af. De fleste oplever dog ikke abstinenser ved udtrapning af stoffet, men i sjældne tilfælde kan der opstå abstinenser, hvor medicin som metadon eller antabus kan være nødvendigt. Det manifesterer sig typisk ved kvalme, opkast, diarré og rysten eller angst.

Er det ulovligt at ryge hash?

Det er ulovligt både at ryge, købe, dyrke, sælge og besidde hash. Siden 1961 har forskellige former for cannabis været ulovligt i Danmark. Disse er blandt andet hash, pot, skunk og marihuana. Det betyder, at hvis du har hash på dig, kan du få en bøde, og det kan ende med en fængselsdom, hvis du handler med hash.

Læs mere om loven om euforiserende stoffer her og forstå narkotikalovgivningen.

Må jeg blande hash med andre stoffer?

Du bør ikke blande nogen cannabisprodukter med andre stoffer eller alkohol. Den sløvhed, der kommer ved brug af cannabis, bliver forstærket, hvis man samtidig blander det med andre sløvende midler, og det øger risikoen for ulykker.

Mange af de unge, der eksperimenterer med stoffer, er som regel berusede, samtidig med at de ryger hash. Det gør det svært at vurdere og regulere effekterne af alkohol og hash i kombination, hvilket øger risikoen for, at man indtager en for stor dosis. Dette vil også øge den hallucinogene virkning og gøre den endnu mere uforudsigelig, som giver yderligere større risiko for psykiske skader eller farlige handlinger.

Er der bivirkninger forbundet med et misbrug af hash?

Der er ikke forsket i bivirkninger ved brug af cannabis, men der findes mange erfaringer med forskellige bivirkninger eller skadevirkninger.

Vedvarende brug af cannabis kan bl.a. føre til afhængighed, kroniske lungesygdomme, forringelse af sædkvalitet og udvikling af psykoser og psykisk sygdom.

Mit barn ryger hash – hvad gør jeg?

Hvis dit barn ryger hash, er det bedste, du kan gøre, at indlede en god dialog. I stedet for at blive vred er det bedre at tale stille og roligt om dit barns situation og generelle trivsel.

Det er normalt, at unge prøver at ryge hash på et tidspunkt, og det behøver ikke nødvendigvis resultere i nogle alvorlige problemer.

Er der dog tale om en ung person, som er tynget af problemer f.eks. i form af angst, usikkerhed, problemer i skolen eller ensomhed, er der en øget risiko for, at det kan udvikle sig til et problem, og du bør søge professionel hjælp.