Du er her: Forside » Misbrug » Hashpsykose fakta og behandling

Hashpsykose

Fakta om hashpsykose, og hvordan man behandler den

Få hjælp i dag

Om hashpsykose

Søger du information om hashpsykose? Det kan være, at du selv har oplevet det, eller du er pårørende til en, der har – Uanset hvad er du kommet til det rigtige sted.

Her vil du nemlig blive præsenteret for fakta om hashpsykose, herunder behandling af hashpsykose, ligesom du får gode råd, hvis du har en hashpsykose eller er pårørende til en misbruger.

(En hashpsykose er en psykose, som allerede begynder under rusen i forbindelse med, at man ryger hash.)

Hvad er en hashpsykose?

En hashpsykose er en psykose, som allerede begynder under rusen i forbindelse med, at man ryger hash. En hashpsykose kan dog også starte i løbet af to uger efter indtaget.

Man kan få en hashpsykose, hvad enten man ryger hash, skunk eller pot, eller ved anden indtagelse af cannabis. Det kan for eksempel være ved indtagelse af cannabis som olie.

Læs også: Hvad er hash?

Hvordan får man hashpsykose?

Det er ikke muligt at svare på, hvordan man får en hashpsykose. En hashpsykose kan ramme alle de personer, der ryger hash, og det gælder uanset, om man ryger hash hver eneste dag og tilmed har gjort det i adskillige år, om man kun har røget et par få gange, eller om man ryger meget sjældent. Det hænger heller ikke sammen med, om man ryger en stor mængde hash, eller hvordan man ryger.

Førende fagfolk inden for området er tilmed i tvivl, om det overhovedet er på grund af indtaget af hash, at man får en psykose, eller om psykosen ville være kommet alligevel, og hashen derfor blot har fået den til at komme tidligere.

Derfor er det vigtigt, at man ved, at når man ryger hash, er man altid i risiko for at få en hashpsykose. Derfor er det vigtigt, når man ryger, at man er opmærksom på, hvordan man får det, og det samme gælder for de personer, man er sammen med – og at man naturligvis reagerer øjeblikkeligt, hvis man er i tvivl eller bliver bekymret.

Varighed af hashpsykose

En hashpsykoses varighed kan være op til et halvt år, mens den for andre kun varer i nogle timer. Dette er altså meget forskelligt afhængig af, hvem man er, og man ved endnu ikke præcist hvad der bestemmer, hvor lang tid en hashpsykose varer.

Uanset hvad er der ingen tvivl om, at en hashpsykose er en yderst kritisk og meget ubehagelig tilstand at befinde sig i.

Derfor skal det tages alvorligt, og hvis du enten er pårørende til én, der udviser tegn på hashpsykose, eller hvis du selv gør, skal du øjeblikkeligt søge professionel hjælp.

Det kan du blandt andet få her hos AlfaRehab, hvor vi tilbyder professionel hjælp og behandling i forbindelse med et misbrug af cannabis.

Typer af hashpsykoser

De toksiske psykoser

Psykosen der opstår i løbet af den akutte rus, og rygere kalder det ”at få noia på”.

Den toksiske psykose kan resultere i en bestemt sindstilstand med en forstyrret forståelse og opfattelse, ligesom man oplever erindringsforstyrrelser.

Psykosen kan også resultere i en meget alvorlig forvirringstilstand, hvor man har problemer med at orientere sig og er ude af sig selv. Dette vil dog gå over, så snart hashen er ude at kroppen igen.

Der er også nogle variationer af de toksiske psykoser, der kan vare op til flere uger. Udvikler man denne variation, vil man føle sig desorienteret i forhold til rum og tid, ligesom man har vrangforestillinger.

Aggressivitet er desuden meget almindeligt, ligesom der kan forekomme hallucinationer.

Man estimerer, at cirka 10 procent af alle dem, der ryger cannabis, bliver ramt af en af toksisk psykose.

De funktionelle psykoser

De funktionelle psykoser optræder både i kort og lang tid efter, at man har indtaget cannabis.

Nogle gange kan psykosen vare i flere år.

Psykosen påvirker den måde, hjernen fungerer på, og man vil opleve vrangforestillinger, forvredne tanker samt få paranoide idéer.

Typisk optræder man indadvendt, når man udvikler de funktionelle psykoser, ligesom man kan være udadreagerende eller opleve svær angst.

Symptomer på en hashpsykose

 • Symptomer på hashpsykose er først og fremmest vrangforestillinger.
 • Det vil sige, at man går rundt med nogle tanker og ideer i hovedet, som ikke passer.
 • Det kan være, at man er overbevist om, at man bliver forfulgt, eller at man bliver overvåget.
 • Der er også nogle mennesker med hashpsykose, der er i en tilstand, hvor de tror, at der er overvågningsudstyr i deres hjem. Det gør, at de ikke tør bruge deres telefon eller computer længere.
 • Hvis man lider af en hashpsykose, kan man også føle, at ens familiemedlemmer og venner vil gøre én ondt, eller at tilfældige mennesker på gaden kigger efter én og taler om én.
 • Andre symptomer på hashpsykose kan være hallucinationer, der som regel kommer til udtryk ved, at man begynder at høre stemmer eller lyde inde i sit hoved.
 • Det kan være, at man er overbevist om, at nogen taler til én, selvom man er alene i et rum, eller man hører støj såsom underlige kliklyde. Der er også nogen, der ser ting, som ikke andre ser.
 • Nogen oplever, at ansigter på mennesker bliver uhyggelige eller truende, mens andre ser skygger eller oplever, at genstande skifter farve, form eller udseende.

Behandling af en hashpsykose

Behandling af hashpsykose foregår som regel ved, at man modtager psykiatrisk behandling, som bliver efterfulgt af misbrugsbehandling. Hvis det er en akut hashpsykose, der er tale om, er det en god idé at få behandling på en psykiatrisk skadestue, hvor man modtager medicin, der dæmper symptomerne.

Denne procedure gør sig altid gældende, uanset hvilken type psykose der er tale om.

Er du pårørende til én, der er i et hashmisbrug, eller er du bekymret for et familiemedlem eller en ven, som har misbrug af hash eller er afhængige af andre typer af stoffer, tilbyder vi hos AlfaRehab behandling af hashmisbrug i hele landet.

Vi har mange års erfaring, når det kommer til at behandle misbrug, ligesom vi hjælper pårørende.

Hvad er chancen for at få en hashpsykose?

Alle mennesker, der ryger hash, er i risiko for at udvikle en hashpsykose. Det vil sige, at det ikke kun er et længerevarende hashmisbrug, der udløser en psykose. Faktisk er der visse mennesker, der allerede udviser tegn på en hashpsykose ganske kort tid efter, at de er begyndt med at ryge hash.

Begynder man at ryge hash som teenager, fordobler man sin risiko for at udvikle skizofreni eller opleve psykotiske episoder. Det gælder særligt, hvis man er fra en familie, hvor der er flere tilfælde af psykiske sygdomme.

Cirka 7 ud af 10 af de danskere, som bliver stillet diagnosen hashpsykose, bliver genindlagt med en ny psykose, og cirka halvdelen af disse udvikler skizofreni inden for de efterfølgende 5 til 10 år. Det vil sige, at det ikke blot er et forbigående problem, når man bliver indlagt med en hashpsykose, hvorfor det bestemt skal tages alvorligt.

Når man taler statistik, oplever cirka 15 % af de personer, der ryger hash, at de på et eller andet tidspunkt har oplevet symptomer på en hashpsykose. Dog er disse symptomer forsvundet af sig selv efter lidt tid. Man stiller diagnosen hashpsykose, hvis symptomerne ikke er forsvundet to dage efter, at man har indtaget hash. I den forbindelse opfordrer vi naturligvis til, at man søger professionel hjælp øjeblikkeligt.

Hos Alfa sidder vi klar til at hjælpe dig ud af dit hashmisbrug. Du kan kontakte os anonymt via vores hjemmeside, og så ringer vi tilbage til dig og hjælper dig videre i processen.

Hvor mange får hashpsykose?

Der er cirka 250 tilfælde hvert år af hashpsykoser i Danmark.

Hvordan føles hashpsykose?

En hashpsykose kan føles på mange forskellige måder. Når man taler om mere øjeblikkelige bivirkninger, kan følgende nævnes:

 • Forvrængede sanser
 • Panik og angst
 • Søvnighed
 • En nedsat reaktionsevne
 • Depression og tristhed

Der er dog også nogen, der bliver ramt af nogle mere langsigtede bivirkninger, som er:

 • Problemer med indlæring
 • Problemer med at huske og koncentrere sig
 • Permanente hjerneskader
 • Ændringer i personligheden

Typiske tegn på hashpsykose

De typiske tegn på hashpsykose er, at man føler angst og uro. Det kan være, at man ikke længere er tryg ved at gå ned ad gaden, hvorfor man i stedet isolerer sig derhjemme. Det er også meget normalt, at man ikke længere har kontakt til hverken familie eller venner. Tegn på hashpsykose kan også være, at man ofte går og undersøger sit hjem for overvågningskameraer eller mikrofoner, ligesom man trækker gardinerne for, så naboer eller andre ikke kan kigge ind.

En sådan tilstand minder på flere måder om det, som patienter med skizofreni oplever. Nogen oplever, at disse tegn på en hashpsykose forsvinder helt af sig selv, mens andre har brug for hjælp. Hvis du kan nikke genkendende til noget af det ovenstående, kan du kontakte os hos Alfa. Vi tilbyder professionel hjælp til behandling af hashmisbrug gennem en sammenhængende indsats, der omfatter ambulant misbrugsbehandling, samtidig med at du får terapeutisk behandling.

Det er desuden vigtigt at nævne, at hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har en hashpsykose eller ej, findes der ikke nogen test, man kan tage. I stedet opfordrer vi dig til at kontakte os, da vores kompetente medarbejdere har mange års erfaring inden for hashmisbrug og psykoser.

Lad os hjælpe dig med effektiv behandling

Har du behov for hjælp, eller er du pårørende til en med et hashmisbrug, kan vi hos AlfaRehab ligeledes være behjælpelige.

Du skal bare – helt forpligtende, kontakte os på telefon, eller ved at sende os en besked, og så kan vi i fællesskab finde ud af, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe.