Menu

Hash psykose – få hjælp her

Vi tilbyder professionel hjælp og rådgivning til både dig, der lider af hashpsykose, og dine pårørende.

Kontakt os døgnet rundt: 35 35 35 81

Landsdækkende behandlinger

Behandling 24/7 alle ugens dage

Vi hjælper flere hundrede personer årligt

Sundhedsfaglige behandlere

hash psykose symptomer

Hvad er en hashpsykose?

En hashpsykose er en psykose, der begynder under rusen i forbindelse med at ryge hash. En hashpsykose kan dog også begynde op til to uger efter indtagelse.

Man kan få en hashpsykose, uanset om man ryger hash, skunk eller pot, eller ved anden indtagelse af cannabis. Det kan for eksempel være ved indtagelse af cannabis som olie.

Jeg havde røget i mange år, men pludselig fik jeg en psykose og måtte faktisk indlægges”

Karina – tidligere hashafhængig

Hvordan får man hashpsykose?

Det er ikke muligt at svare på, hvordan man får en psykose. En hashpsykose kan ramme alle personer, der ryger hash, og det gælder uanset, om man ryger hash hver eneste dag og tilmed har gjort det i adskillige år, om man kun har røget et par få gange, eller om man ryger meget sjældent.

Det hænger heller ikke sammen med, om man ryger en stor mængde hash, eller hvordan man ryger.

Førende fagfolk inden for området er tilmed i tvivl om, hvorvidt det overhovedet er på grund af indtaget af hash, at man får en psykose, eller om psykosen ville være kommet alligevel, og hashen derfor blot har fået den til at komme tidligere.

Derfor er det vigtigt, at man ved, at når man ryger hash, er man altid i risiko for at få en psykose, og når man ryger, at man er opmærksom på, hvordan man har det.

Vi kan hjælpe dig med at stoppe med at ryge hash

Hos AlfaRehab tilbyder vi skræddersyet hjælp og rådgivning, både til dig, der har en afhængighed af hash, og til dine pårørende, som mærker problemerne helt tæt på.
Kontakt os døgnet rundt på: (45) 35 35 35 81.

Symptomer på psykose

En hashpsykose kan føles på mange forskellige måder. Når man taler om mere øjeblikkelige bivirkninger, kan følgende nævnes:

  • Forvrængede sanser
  • Panik og angst
  • Søvnighed
  • En nedsat reaktionsevne
  • Depression og tristhed.

Der er dog også nogen, der bliver ramt af nogle mere langsigtede bivirkninger ved at ryge hash, som er:

  • Problemer med indlæring
  • Problemer med at huske og koncentrere sig
  • Permanente hjerneskader
  • Ændringer i personligheden.

 

gule stjerner

Taknemmelig!

I dag har jeg ikke længere brug for at ryge en joint for at få hverdagen til at fungere.

Jeg er så glad for at hashen er væk og for at blive set og hørt!

Tak til Alfa – lifesavers er hvad i er!

gule stjerner

Min datter er tilbage

Min datter var kommet ud på et sidespor og hendes venner var bestemt ikke dem der hjalp- tværtimod.

Efter behandling hos AlfaRehab er hun tilbage til den hun var. Hun spiser, smiler og er bare glad. Jeg er så lykkelig!

gule stjerner

Nu er jeg clean

Jeg var på AlfaRehab og fik en fantastisk hjælp. Personalet er super dygtige, og omsorgsfulde,jeg har nu været clean i 5 et halvt år.

Og uden den mulighed havde jeg ikke været clean, det er et varmt og trygt sted. De gør det så godt!!

Typer af hashpsykoser

De toksiske psykoser

Psykosen der opstår i løbet af den akutte rus, og rygere kalder det ”at få noia på”.

Den toksiske psykose kan resultere i en bestemt sindstilstand med en forstyrret forståelse og opfattelse, ligesom man oplever erindringsforstyrrelser.

Psykosen kan også resultere i en meget alvorlig forvirringstilstand, hvor man har problemer med at orientere sig og er ude af sig selv. Dette vil dog gå over, så snart hashen er ude at kroppen igen.

Der er også nogle variationer af de toksiske psykoser, der kan vare op til flere uger. Udvikler man denne variation, vil man føle sig desorienteret i forhold til rum og tid, ligesom man har vrangforestillinger. Desuden kan man blive mere aggresiv ved hashpsykose, ligesom der kan forekomme hallucinationer.

Man estimerer, at cirka 10 procent af alle dem, der bruger cannabis produkter, bliver ramt af en af toksisk psykose.

De funktionelle psykoser

De funktionelle psykoser optræder både kort og lang tid efter indtagelse af cannabisprodukter.

Psykosen kan vare i flere år og påvirker hjernens funktion, hvilket resulterer i vrangforestillinger, forvredne tanker og paranoide idéer.

Når man udvikler de funktionelle psykoser, er det typisk at optræde indadvendt, men man kan også være udadreagerende eller opleve svær angst.

Hash psykose varighed

En hashpsykose kan variere fra op til et halvt år til blot nogle timer for andre.

Dette afhænger af den enkelte person, og det er endnu ikke præcist kendt, hvad der bestemmer, hvor lang tid en hashpsykose varer.

Uanset varigheden er der ingen tvivl om, at en hashpsykose er en alvorlig og meget ubehagelig tilstand at befinde sig i.

Derfor er det vigtigt at tage det alvorligt og søge professionel hjælp, hvis du enten er pårørende til en person, der viser tegn på hashpsykose, eller hvis du selv gør det.

Du kan blandt andet få hjælp og behandling hos AlfaRehab, hvor vi tilbyder professionel hjælp i forbindelse med misbrug af hash.

Vi tilbyder gratis hjælp til pårørende

Er du pårørende til en hashpsykose?

Vi ved, at det altid er smertefuldt at være pårørende til en misbruger, og det gælder også for pårørende til hashafhængige.

Ofte er det en pårørende, der har hjulpet med at tage beslutningen om at søge hjælp. Faktisk har mere end 60% af alle, vi har i behandling, haft en pårørende, der har hjulpet.

AlfaRehab tilbyder gratis hjælp og rådgivning til de pårørende – uanset om misbrugeren er i behandling hos os eller slet ikke er i behandling.

Symptomer på hash psykose

Symptomerne på hashpsykose er først og fremmest vrangforestillinger. Det vil sige, at man går rundt med nogle tanker og ideer i hovedet, som ikke passer.

Det kan være, at man er overbevist om, at man bliver forfulgt eller overvåget.

Der er også nogle mennesker med hashpsykose, der er i en tilstand, hvor de tror, at der er overvågningsudstyr i deres hjem. Det gør, at de ikke tør bruge deres telefon eller computer længere.

Hvis man lider af hashpsykose, kan man også føle, at ens familiemedlemmer og venner vil gøre én ondt eller at tilfældige mennesker på gaden kigger efter én og taler om én.

Andre symptomer på hashpsykose kan være hallucinationer, der som regel kommer til udtryk ved, at man begynder at høre stemmer eller lyde inde i sit hoved. Det kan være, at man er overbevist om, at nogen taler til én, selvom man er alene i et rum, eller man hører støj såsom underlige kliklyde.

Der er også nogen, der ser ting, som ikke andre ser. Nogle oplever, at ansigter på mennesker bliver uhyggelige eller truende, mens andre ser skygger eller oplever, at genstande skifter farve, form eller udseende.

Hash og depression

Behandling af hashpsykose foregår som regel ved, at man modtager psykiatrisk behandling, som bliver efterfulgt af misbrugsbehandling.

Hvis det er en akut hashpsykose, der er tale om, er det en god idé at få behandling på en psykiatrisk skadestue, hvor man modtager medicin, der dæmper symptomerne.

Denne procedure gør sig altid gældende, uanset hvilken type psykose der er tale om.

Er du pårørende til én, der er i et hashmisbrug, eller er du bekymret for et familiemedlem eller en ven, som har misbrug af hash eller er afhængig af andre typer af stoffer, tilbyder vi hos AlfaRehab behandling af hashmisbrug i hele landet.

Behandling af hashmisbrug

Find hjælp her

Anonymt

Send besked

Gratis og uforpligtende

Ring 35 35 35 81

Hvad er chancen for at få en hashpsykose?

Alle mennesker, der ryger hash, er i risiko for at udvikle en hashpsykose. Det vil sige, at det ikke kun er et længerevarende hashmisbrug, der udløser en psykose. Faktisk er der visse mennesker, der allerede udviser tegn på en hashpsykose ganske kort tid efter, at de er begyndt at ryge hash.

Hvis man begynder at ryge hash som teenager, fordobler man sin risiko for at udvikle skizofreni eller opleve psykotiske episoder. Dette gælder især, hvis man kommer fra en familie, hvor der er flere tilfælde af psykiske sygdomme.

Ca. 7 ud af 10 danskere, der får diagnosen hashpsykose, bliver genindlagt med en ny psykose, og cirka halvdelen af disse udvikler skizofreni inden for de efterfølgende 5 til 10 år. Det vil sige, at det ikke blot er et midlertidigt problem, når man bliver indlagt med en hashpsykose, og det skal derfor tages alvorligt.

Når man ser på statistikker, oplever ca. 15 % af de personer, der ryger hash, på et eller andet tidspunkt symptomer på en hashpsykose. Dog forsvinder disse symptomer af sig selv efter kort tid. Man stiller diagnosen hashpsykose, hvis symptomerne ikke forsvinder to dage efter, at man har indtaget hash. I den forbindelse opfordrer vi naturligvis til, at man søger professionel hjælp øjeblikkeligt.

Typiske tegn på hash psykose

De typiske tegn på hashpsykose er, at man føler angst og uro. Det kan være, at man ikke længere er tryg ved at gå ned ad gaden, hvorfor man i stedet isolerer sig derhjemme. Det er også meget normalt, at man ikke længere har kontakt til hverken familie eller venner. Tegn på hashpsykose kan også være, at man ofte går og undersøger sit hjem for overvågningskameraer eller mikrofoner, ligesom man trækker gardinerne for, så naboer eller andre ikke kan kigge ind. En sådan tilstand minder på flere måder om det, som patienter med skizofreni oplever. Nogle oplever, at disse tegn på en hashpsykose forsvinder helt af sig selv, mens andre har brug for hjælp. Hvis du kan nikke genkendende til noget af det ovenstående, kan du kontakte os hos Alfa. Vi tilbyder professionel hjælp til behandling af hashmisbrug gennem en sammenhængende indsats, der omfatter ambulant misbrugsbehandling, samtidig med at du får terapeutisk behandling. Det er desuden vigtigt at nævne, at hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har en hashpsykose eller ej, findes der ikke nogen test, man kan tage. I stedet opfordrer vi dig til at kontakte os, da vores kompetente medarbejdere har mange års erfaring inden for hashmisbrug og psykoser.