Hvornår er man alkoholiker?
Kend tegnene
Alfarehab tilbyder effektiv støtte og rådgivning til dig der er alkoholiker og til dig er pårørende til et alkoholmisbrug.
Kontakt os uforpligtende og hør mere på: telefon 35 35 35 81
Landsdækkende behandlinger
Rådgivning og hjælp 24/7 alle ugens dage
Vi hjælper flere hundrede personer årligt
Sundhedsfaglige behandlere
Alkoholforbruget i Danmark
Alkoholafhængighed er udbredt i Danmark og påvirker mange dagligt, og det kan være svært at erkende, hvornår regelmæssig drikning bliver et problem.
For nogle er et glas vin til aftensmaden harmløst, men for andre kan det føre til afhængighed.
Og mange kan ikke forholde sig til ordet “alkoholiker”. Men hvornår er man egentlig alkoholiker?
Hvor går grænsen mellem forbrug og misbrug? Og hvad er de konkrete tegn på, at man har et alkoholproblem?
Hvad er alkohol?
Alkohol er et psykoaktivt stof, der findes i drikkevarer som øl, vin og spiritus. Det påvirker hjernens funktion og kan skabe en følelse af afslapning og eufori.
Ved indtagelse absorberes alkohol hurtigt i blodbanen og transporteres til hjernen, hvor det ændrer kemiske processer. I små mængder kan det føles behageligt, men ved overforbrug kan det medføre alvorlige fysiske og psykiske helbredsproblemer.
Hvorfor bliver man afhængig af alkohol?
Når man drikker alkohol, udløses dopamin i hjernen, hvilket skaber en følelse af velvære. Dette kan føre til gentagen brug for at opnå den samme følelse.
Over tid tilpasser hjernen sig, kræver mere alkohol for den ønskede effekt, og alkohol afhængighed kan tage fat. Man kan opleve alt fra trang til tvangsmæssig brug.
Der findes biologiske, psykologiske og sociale faktorer, der alle spiller en rolle i udviklingen af alkoholafhængighed. Individuelle forskelle betyder, at nogle mennesker kan være mere udsatte end andre, og forståelsen af disse faktorer er nøglen til effektiv behandling og forebyggelse.
Hvornår bliver alkoholforbrug til misbrug?
Alkoholforbrug bliver til misbrug, når mængden og hyppigheden af indtagelsen begynder at påvirke ens hverdag negativt. Gentagne mønstre af drikkeri, som forårsager problemer på arbejdet, i forhold eller sundhed, indikerer, at grænsen er overskredet.
At erkende dette punkt er afgørende for at tage de nødvendige skridt mod helbredelse og balance i tilværelsen.
Få hjælp og støtte allerede i dag
Tag det første skridt mod en ædru fremtid ved at kontakte os i dag.
Vores dygtige omsorgsfulde team er klar til at hjælpe dig gennem denne udfordrende tid.
Er du pårørende til en nær med alkoholproblemer, tilbyder vi også omfattende støtte og rådgivning til dig.
Definering af grænserne
Hvornår er man alkoholiker? Dette spørgsmål stilles af mange, som kæmper med eller er i tvivl om deres alkoholforbrug.
Grænsen mellem socialt drikkeri og alkoholmisbrug kan være uklar og varierer fra person til person. Generelt set overskrides grænsen, når alkohol bliver en nødvendighed snarere end et valg, og begynder at dominere ens daglige liv og beslutninger. Vedvarende øget tolerance over for alkohol og regelmæssig trang til at drikke er væsentlige indikatorer.
Mange kan opleve forbrugsmønstret ændre sig gradvist, uden selv at indse det. At være ærlig med sig selv og søge feedback fra nære relationer kan hjælpe med at identificere problemadfærd tidligere og igangsætte en nødvendige ændringer.
Professionel hjælp og rådgivning er afgørende for dem, der har krydset denne grænse. Ved at erkende alkoholens indvirkning på ens liv, har man taget det første vigtige skridt mod helbredelse og balance. Husk, at det aldrig er for sent at søge hjælp og ændre retning mod en sundere fremtid.
Har du brug for hjælp? Kontakt os på (45) 35 35 35 81 til en helt fortrolig og uforpligtende samtale. Hvis du er mere tryg ved at sende os en besked, kan du gøre det her.
Tidlige tegn at holde øje med
Tidlige tegn på alkoholmisbrug kan være subtile, men de er vigtige at identificere tidligt for at tage handling.
- Hyppig brug af alkohol for at slappe af eller klare sig gennem dagen.
- Du drikker når du er alene og måske holder du det også hemmeligt for andre.
- Øget tolerance overfor alkohol, krævende større mængder for samme virkning.
- Glemsomhed eller blackouts i forbindelse med druk.
- Neglect af ansvar som arbejde, familie eller sociale forpligtelser.
- Du planlægger efter dine alkoholvaner hvor sociale aftaler og relationer i det hele taget begynder at komme i anden række.
- Ændringer i humør og personlighed, især når der ikke er adgang til alkohol.
At lægge mærke til disse advarselstegn, kan hjælpe med at forhindre, at et problem udvikler sig yderligere. Hvis man genkender disse tegn hos sig selv eller en nær, er det vigtigt at søge rådgivning og støtte.
Professionel hjælp kan gøre en stor forskel og tilbyde den nødvendige vejledning til at overvinde afhængighed.
Kontakt os på (45) 35 35 35 81 til en helt fortrolig og uforpligtende samtale
Hvordan ved man, om man er alkoholiker?
At erkende, hvornår ens alkoholforbrug er blevet problematisk, kan være en udfordring. Mange mennesker forsøger at rationalisere deres drikkevaner, men det er vigtigt at være ærlig over for sig selv.
En indikator på alkoholisme kan være tabet af kontrol over ens drikkevaner – når man ikke kan stoppe, selvom man ønsker det. Det kan også være at prioritere alkohol over andre vigtige aspekter af livet, såsom arbejde og relationer.
Tag vores gratis alkoholtest
Er du i tvivl om du har et alkoholmisbrug?
Hvis du har behov for lidt mere sikkerhed inden du rækker ud, kan du prøve vores gratis alkoholtest, for at få indblik i dine alkoholvaner.
Testen giver indblik i dine drikkevaner og en idé om behovet for behandling.
Behandlingsmuligheder for alkoholisme
Alkoholisme kan behandles effektivt gennem en række forskellige metoder, hver tilpasset den enkeltes behov. Terapier, såsom kognitiv adfærdsterapi, spiller ofte en central rolle i denne behandlingsproces.
Professionel støtte kan suppleres med medicinsk behandling, herunder anvendelse af medikamenter som naltrexon eller disulfiram. Disse medikamenter virker ved at nedsætte lysten til at drikke eller skabe ubehag ved indtagelse af alkohol.
På langt sigt kan deltagelse i støttegrupper også yde støtte og motivation til at opretholde en ædru livsstil i et trygt fællesskab. Nedenfor beskrives de tre primære løsninger til alkoholbehandling.
Ambulant behandling
Ambulant behandling betyder, at du bor hjemme og passer dine forpligtelser, mens du modtager behandling hos os, når det passer dig. Det er muligt at kombinere døgnbehandling med ambulant forløb, hvor du får intensiv støtte i den første tid efter hjemkomsten.
En fordel ved ambulant behandling er, at du kan anvende de værktøjer og den selvindsigt, du har opnået, i din hverdag og dermed forebygge tilbagefald. Samtidig får du støtte til at afprøve nye levemåder og foretage ændringer i dagligdagen.
Dagbehandling
Dagbehandling tilbyder en intensiv og struktureret tilgang til behandling af alkoholisme, som kan være yderst effektiv for mange. Under dagbehandling modtager patienterne daglig støtte og terapi.
Dette indebærer ofte en kombination af individuelt tilpassede terapiforløb og gruppeaktiviteter, der er designet til at styrke selvtilliden og fremme personlig vækst. Den højere intensitet og regelmæssighed af behandlingen sikrer, at patienterne får den nødvendige støtte i løbet af dagen uden at være væk fra deres hjem natten over.
Samtidig kan de opbygge en solid base for en sund og stabil fremtid. Dette gør dagbehandling til en attraktiv mulighed for dem, der søger effektiv behandling med minimal afbrydelse af deres daglige liv.
Døgnbehandling
Døgnbehandling kan være nødvendig, hvis udredningen viser behov for abstinensbehandling og afrusning. Her arbejder du intensivt med sundhedsfagligt personale om de mekanismer, tankemønstre og adfærd, der ligger bag alkoholmisbruget.
Du får selvindsigt og redskaber til at skabe en ædru hverdag gennem undervisning, gruppediskussioner og individuelle samtaler. Døgnbehandling giver dig et afbræk fra hverdagens krav, så du kan fokusere på at få det bedre.
Vi har læger, sygeplejersker, psykologer, psykoterapeuter og psykiatere tilknyttet til at yde døgnbehandling for alkoholproblemer.
Behandlingsmetoder til alkoholmisbrug
Alkoholbehandlingen indrettes altid efter dine individuelle behov. Indholdet vil altid taget udgangspunkt i én eller flere af følgende behandlingsmetoder:
- Afrusning: Når man stopper med at drikke alkohol, vil kroppen reagere med abstinenser som fx delirium tremens. Derfor er det vigtigt, at afrusning foregår i professionelle rammer – enten på en klinik, et behandlingssted eller et sygehus. Her kan fagfolk overvåge og behandle abstinenserne.
- Antabus: Antabus er en medicin, der reducerer din trang til alkohol og giver en ubehagelig reaktion, hvis du drikker. Dette kan motivere dig til at holde dig ædru og undgå alkohol.
- Kognitiv terapi: Her lærer du at identificere, analysere og håndtere dine udfordringer konstruktivt og holdbart. Dette sker gennem psykologsamtaler, skemaer og opgaver. Formålet er at ændre de tanker, følelser og adfærdsmønstre, der leder til dit alkoholmisbrug.
- MI: Motivational interviewing: MI, eller Motivational Interviewing, er en rådgivningsstil, hvor behandleren sammen med dig undersøger den ambivalens, der er forbundet med alkoholmisbruget.
- Psykoedukation: Grundtanken bag psykoedukation er, at viden kan erstatte myter om alkoholmisbrug. Du vil også få indsigt i hvordan misbruget har indflydelse på din hverdag og påvirker dine relationer til andre mennesker.
- Medicinsk misbrugsbehandling: Vores psykiater står for forsamtaler og udredning for dag- eller ambulant behandling. Psykiateren yder medicinsk misbrugsbehandling og har stor viden om psykiatriske diagnoser relateret til stofmisbrug og alkoholafhængighed. Fokus er på nedtrapning, stabilisering, receptmedicin og diagnosticering, hvis relevant.
- EMDR terapi: EMDR, eller “Eye Movement Desensitization and Reprocessing,” er en skånsom terapiform designet til behandling af PTSD. Den hjælper med at normalisere forstyrrende minder, tanker og følelser relateret til traumer.
- Tilbagefalsforebyggende terapi: Her lærer du, hvad der går galt ved tilbagefald. Terapien fokuserer på at identificere tidlige tegn på tilbagefald, så du lettere kan forebygge dem i fremtiden.
- Løsningsfokuseret terapi (LØFT): Den løsningsfokuserede tilgang (LØFT) er en terapiform, som bruges til dels at drage læring fra fortidens succeser frem for fortidens nederlag og dels til at rette fokus mod fremtidens mål frem for en forståelse af problemet.
Vi står klar til at hjælpe dig
Hos AlfaRehab er vi dedikerede til at give dig den nødvendige støtte og vejledning på vejen mod et liv uden alkoholafhængighed.
Du fortjener at leve et liv fyldt med muligheder og sundhed, og vi er her for at hjælpe dig hvert skridt af vejen.
Kontakt os helt uforpligtende for hjælp og støtte i din rejse mod et liv uden alkohol.
Støtte til pårørende til alkoholikere
Alkoholproblemer berører alle omkring den, der har et alkoholmisbrug, især ægtefæller og børn.
Misbrug af alkohol fører ofte til skilsmisser, vold, stress og utrygge miljøer.
Forskning viser, at alkoholbehandling er mere effektiv, når hele familien inddrages. Derfor er der nu større fokus på familieorienteret alkoholbehandling og terapi.
Hos AlfaRehab tilbyder vi gratis støtte og vejledning til pårørende, så du ikke står alene i en svær tid.
Vi giver dig mulighed for at møde andre pårørende og udveksle tanker og erfaringer med nogle der ligesom dig, har haft misbrug tæt inde på livet. Vores sundhedsfaglige behandlere er klar til at give dig de nødvendige værktøjer og den støtte, du har brug for, for at kunne håndtere situationen bedst muligt. Vi tilbyder individuelle samtaler, gruppeforløb og rådgivning, der er skræddersyet til dine behov.
Du kan altid sende os en anonym besked, ringe for en fortrolig samtale og så kan du tilmelde dig vores gratis pårørendegrupper.
Ydermere tilbyder vi hjælp til hele familien med gratis familiesamtaler, hvor i sammen vil få talt om tingene, og du som pårørende vil få en langt bedre indsigt i, hvad det egentlig betyder at være afhængig.
Læs mere om hjælp til pårørende her
Er du pårørende til alkoholmisbrug? Du kan altid kontakte os på (45) 35 35 35 81 for at få hjælp og støtte til, hvordan du håndterer det.
Alkoholmisbrug kræver professionel hjælp
De fleste alkoholikere og mennesker med alkoholproblemer kan i perioder undgå at drikke alkohol, ofte på grund af sociale eller arbejdsmæssige konsekvenser som skilsmisse eller fyring.
Desværre blusser drikkeriet ofte op igen, og man vender tilbage til sit normale forbrug eller mere.
Derfor kræver det professionel hjælp og motivation at gå i alkoholbehandling.
Lad os hjælpe
Tag det første skridt mod en ædru fremtid ved at kontakte os i dag.
Vores dygtige omsorgsfulde team er klar til at hjælpe dig gennem denne udfordrende tid.
Er du pårørende til en nær med alkoholproblemer, tilbyder vi også omfattende støtte og rådgivning til dig.
Derfor skal du vælge AlfaRehab når alkoholmisbrug rammer dig
- Individuelt tilpassede behandlingsforløb: Hos AlfaRehab tilbyder vi skræddersyede behandlingsforløb, der tager hensyn til dine unikke behov og situation.
- Professionelt sundhedsfagligt personale: Vores team består af erfarne og kvalificerede sundhedsfaglige behandlere, der sikrer en høj standard af pleje og støtte.
- Ingen ventetid: I vores ambulante alkoholbehandling kan du starte fra dag til dag. Du skal ikke vente på at komme i gang med behandling.
- Støtte til pårørende: Vi tilbyder også hjælp og vejledning til pårørende, så de kan få den nødvendige støtte i en svær tid.
- Fuld fortrolighed: Al behandling hos AlfaRehab udføres under retningslinjer for tavshedspligt, hvilket sikrer fuld fortrolighed og beskyttelse af dine oplysninger.
- Du kan kontakte os uforpligtende: Du kan altid kontakte os for en fortrolig og uforpligtende samtale, så du altid kan få hjælp, når du har brug for det.
Ofte stillede spørgsmål om at være alkoholiker
Her finder du svar på de mest almindelige spørgsmål om at være alkoholiker.
Hvad vil det sige at være alkoholiker?
At være alkoholiker betyder, at man har en kronisk sygdom, hvor man ikke kan kontrollere sit alkoholforbrug på trods af negative konsekvenser.
Hvad er symptomerne på alkoholisme?
Symptomer inkluderer øget tolerance, abstinenser, manglende kontrol over drikning og fortsat brug trods skadelige virkninger.
Hvornår bliver alkoholforbrug et problem?
Alkoholforbrug bliver et problem, når det påvirker dit daglige liv, ansvar og relationer negativt.
Hvordan kan jeg få hjælp som alkoholiker?
Du kan få hjælp gennem behandlingscentre, rådgivning og støttegrupper som Alfarehab.
Hvad er tegnene på, at en pårørende er alkoholiker?
Tegn inkluderer hyppig drikning, ændringer i adfærd, forsømmelse af ansvar og fysiske symptomer som rysten og blackouts.
Send os en besked
Skriv til os i vores kontaktformular, og vi svarer hurtigst muligt (gerne inden for 12 timer).
Kan du ikke vente på svar, er du altid velkommen til at ringe til os døgnet rundt på telefon 35 35 35 81.