tilbagefald alt du skal vide

Tilbagefald – alt du skal vide

Læs artiklen om tilbagefald

Af: Nicola Voss
Man får ikke et tilbagefald. Man tager et. Og hvis man tager et tilbagefald så vil man ikke rigtig være clean. Dét tror mange, men det er desværre oftest helt forkert!

Tilbagefald er et valg, Det er vi helt enige om og det er et valg, akkurat som så meget andet i livet. MEN det er ikke ensbetydende med at man ikke er motiveret for en tilværelse uden afhængigheder.

Tilbagefald betyder ikke at man ikke vil ændre sit liv og ikke ønsker behandling. Tilbagefald er nemlig oftest en del af processen. Det er utrolig få afhængige som kommer i behandling uden nogensinde at tage et tilbagefald.

Det betyder ikke, at det er umuligt og hos Alfa er vi da også vidne til at der findes misbrugere, der holder sig clean i 25+ år. Og det er jo fantastisk – det er bare ikke normen indenfor misbrug og det er også helt ok.

Vaner og livsstilsændringer

Alle mennesker ved hvor svært det er at ændre vaner. Når man er blevet misbruger er det fordi ens forbrug har været så slemt, at det blev et misbrug.

Det blev noget, der berørte alle parametre i ens liv. Derfor er det at blive fri af rusmidler en direkte livsstilsændring. Og derfor, er det ikke bare et spørgsmål om at sige nej, hvis man falder i.

Misbruget kan have udfyldt mange roller i klientens liv.

Misbruget kan have fungeret som:

  • Belønning
  • Slukke følelser/tanker
  • Til beroligelse
  • Til at skaffe penge
  • Til at håndtere abstinenser
  • Som en del af netværket
  • Etc, etc etc

 

Eksempler på tilbagefald

Derfor skal der nødvendigvis ikke særlig meget uro til før et regulært tilbagefald kan genopstå.
En historie fra 2 af vores klienter er.:

{

”Jeg stod i køen og skulle betale mine varer og opdagede at jeg havde taget en six-pack uden at tænke over det.

Jeg synes det var pinligt at sige, at jeg ikke skulle have den, så jeg købte den og tænkte, at så havde jeg den til gæster.

De må jo godt drikke alkohol selvom jeg ikke gør det mere. Men om aftenen drak jeg dem…”

{

”Jeg havde været clean i næsten fem år. Jeg havde mistet mit kørekort fordi jeg havde kørt påvirket. Alt gik fint.

Men så slog min kæreste og jeg op og selvom jeg ikke havde lyst til at være i det forhold, så blev det svært at sidde alene om aftenen.”

Tilbagefald er en del af processen

Hos Alfa ser vi tilbagefald som en del af processen og vores fokus er derfor altid på hvad, klienten har lært af tilbagefaldet.

Alt hvad de har lært i behandlingen om dem selv, om strategier og copingmekanismer går jo ikke tabt bare fordi de tager et tilbagefald. Man skal forstå, at det er en enorm opgave at gøre noget andet end man plejer og for hver gang de falder i, lærer de noget nyt, som de tager med sig,

– Udtaler psykolog hos Alfa, Jan Rimer.

Traumer, misbrug og tilbagefald

Jan Rimer har arbejdet med misbrugere siden 1995 og har også arbejdet på andre behandlingssteder. Jan ser utrolig ofte at mange misbrugere har et eller flere ubehandlede traume i bagagen som naturligvis er meget smertefuldt at bære rundt på. Ifølge ham er traumet ofte årsagen til misbruget:

”Når vi mennesker oplever noget ubehageligt bliver vores konklusion desværre at der er noget galt med os selv. ”Jeg er forkert” tænker de fleste og bærer den skam med sig videre i livet”.

“Derfor behandler vi altid årsagen her på Alfa, så klienterne kan reforstå sig selv og deres historik. Når vi er trygge evner det menneskelige sind at finde helt rigtige konklusioner af sig selv,

– fortæller psykolog Jan Rimer.

Misforståelser om tilbagefald

Psykolog Jan Rimer understreger også en grundlæggende misforståelse om tilbagefald:

”Tilbagefald er ikke et spørgsmål om vilje. Det er et utrolig svær opgave at blive clean og ofte skal der flere tilbagefald til før det rigtig lykkes. Men så længe de lærer noget nyt hver gang, er processen brugbar.

Ligesom et sår på huden healer og bliver pænt, evner sindet det samme, så længe det er afslappet og trygt.

Derfor er det vigtigt at misbrugere også får professionel hjælp, når de tager tilbagefald så læringen kan fortsætte og healingen begynde,”

Det evige tilbagefald

Der findes også en specifik teori om tilbagefald som især ytres indenfor misbrugsmiljøet.

Det er teorien om “Det evige tilbagefald” der kort sagt handler om, at vi alle er i konstant tilbagefald. Forstået på den måde, at hvis vi alle gav slip, og fuldstændig gav pokker i hvad vi gjorde, spiste og hvordan vi opførte os så ville kaosset herske og al selvbeherskelse være udvasket. Misbruger eller ej.

{

“Vi kender det da alle. Vi må holde igen for ikke at give slip på os selv og vores standarder. Derfor starter jeg altid morgenen med at rede min seng.

Det er bare et lille træk, men  så er dagen startet med at jeg tog et bevidst valg om at være i kontrol og sætte standarden for dagen,”

(tidligere klient og tidligere misbruger)

Afhængighed er en meget ond følgesvend og netop derfor er det utrolig svært at ændre sit liv, når først den er kommet indenfor døren.

Hos Alfa har vi heldigvis succes med vores behandling – først og fremmest fordi den bygger på en tiltro til misbrugeren, deres ønsker og behov.

Kontakt os her

Har du brug for hjælp til dig selv, eller en som står der nær?

Telefonen er åben hele døgnet og du kan altid skrive til os her.