Menu

Smertestillende: Misbrug og behandling

Få hjælp i dag

Hvad er smertestillende?

Smertestillende er et udtryk for en rækker lægemidler, der bruges til at lindre smerter. Visse præparater bruges til lindring af svage til moderate smerter, og disse kan ofte købes i håndkøb. Der findes også stærkere præparater, som bruges til smertelindring af moderate til stærke smerter. Disse er receptpligtige og skal ordineres af en læge.

Et lægemiddel er en kemisk forbindelse, som enten kan være naturlig eller kemisk, og det kan både bruges til diagnosticering, forebyggelse, behandling eller lindring af sygdomme og symptomer.

Smertestillende medicin virker ved at påvirke centralnervesystemet og blokere for smertesignaler i hjernen. Nogle af præparaternes aktive stoffer omdannes til små mængder morfin, når det nedbrydes i kroppen, mens andre består af opioider som tramadol eller morfin.

Der findes tre typer smertestillende medicin i håndkøb:

Smertestillende medicin er meget vanedannende, og ved længere tids forbrug risikerer man at komme ud i et misbrug, som kan have alvorlige konsekvenser for ens livskvalitet.

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller overforbrug af smertestillende medicin?

Måske du har brug for hjælp til en pårørende?

Kontakt os helt uforpligtende og hør mere om vores tilbud for hjælp og behandling.

Hvad bruger man smertestillende til?

Smertestillende kan bruges til lindring af svage, moderate og stærke smerter. Nogle lægemidler bruges til at behandle akutte smerter, mens andre bruges til at behandle længerevarende eller kroniske smerter.

Svage til moderate smerter kan være:

  • Hovedpine
  • Muskel- og ledsmerter
  • Tandpine
  • Menstruationssmerter

Stærkere smertestillende skal ordineres af læger og anvendes bl.a.:

  • Til patienter, der er blevet opereret eller har været udsat for en ulykke, hvor der opstår smerter efterfølgende
  • I tilfælde af at patienten har behov for at tage smertestillende medicin over længere tid

I nogle tilfælde kan man godt blande flere typer smertestillende medicin for at få en bedre eller hurtigere effekt. Der findes dog mange lægemidler, som ikke kan kombineres med andre, bl.a. fordi risikoen for slemme bivirkninger bliver forøget. Kontakt egen læge for information om, hvorvidt du kan blande nogle specifikke præparater.

Smertestillende kan føre til både fysisk og psykisk afhængighed, og derfor bør man ikke overskride den anbefalede dosis eller lægens anvisninger.

Læs også: 3 grunde til at alkohol og smertestillende er en farlig cocktail

Kan man blive afhængig af smertestillende?

Der er risiko for at udvikle et misbrug og en afhængighed af alle lægemidler – både receptpligtig og håndkøb. Smertestillende lægemidler indeholder stoffer, der kan være meget vanedannende, og som kan føre til afhængig ved vedvarende brug.

Dertil kan man også udvikle afhængighed af medicinens virkning, hvilket betyder, at man behøver dem for at kunne fungere normalt. Eksempelvis kan overforbrug af hovedpinepiller føre til hovedpine, som kræver øget brug, ligesom sovepiller kan risikere, at du ikke kan sove uden pillerne.

Håndkøbsmedicin er lettilgængelige produkter, som mange anvender til at håndtere smerter i hverdagen, f.eks. hovedpine eller menstruationssmerter. Det betyder, at man har rig mulighed for at udvikle og understøtte et problematisk forbrug præparatet.

Opioider er vanedannende, hvilket øger risikoen for at blive fysisk eller psykisk afhængig. Da stærkere medicin bruges ved længerevarende eller kroniske smerter kan det være nemt for misbrugere at forlænge recepten og dermed understøtte deres afhængighed.

Tegn på misbrug af smertestillende

Et misbrug viser sig ofte ved, at medicinen eller rusmidlet har negativ indflydelse på misbrugerens hverdag, helbred, jobsituation eller sociale relationer.

Det vigtigste tegn på, at du er ved at udvikle et misbrug af medicin, er, at du overskrider den anbefalede eller anviste dosis. Det kan dels vise sig ved, at du fortsætter med at bruge medicinen efter behandlingsperioden er slut, eller at du ændrer den daglige dosis uden at konsultere din læge.

Ved vedvarende brug af medicinen vil man opleve, at man opbygger en højere tolerance overfor midlet – toleranceudvikling – hvor kroppen vænner sig til mængden, der skal nedbrydes. Det betyder, at der på sigt skal indtages en større og større mængde for at opnå samme effekt som tidligere.

Et andet tegn på misbrug og afhængighed er, at du får abstinenser, når du stopper med at indtage medicinen. Disse abstinenser kan komme sig af, at kroppen mangler den effekt, som medicinen giver, og du vil derfor opleve ubehagelige symptomer som f.eks. muskelsmerter, kvalme, angst og diarré.

Bivirkninger ved misbrug af smertestillende

Der kan være en lang række bivirkninger forbundet med et misbrug af smertestillende medicin afhængigt af den kemiske forbindelse i lægemidlet.

Et misbrug af medicin slider voldsomt på din krop og dine organer, og det kan resultere i:

  • Mavesår
  • Sløret syn
  • Allergiske reaktioner
  • Nedsat vejrtrækning
  • Leverbetændelse
  • Nyre- eller leversvigt
  • Anafylaktisk chok
  • Døsighed eller træthed
  • Hovedpine
  • Angst og forvirring eller delirium
  • Kramper eller muskelsvaghed
  • Hallucinationer
  • Forhøjet blodtryk

Har du brug for hjælp?

Udviser du, eller en du kender, et eller flere tegn på misbrug af medicin, er det vigtigt at søge hjælp og information hos egen læge eller et behandlingscenter.

Det kan være rigtig svært at komme ud af et misbrug eller slippe af med sin afhængighed, særligt fordi smertestillende håndkøbsmedicin er lettilgængeligt.

Behandlingen består delvist af udtrapning og afvænning, men der kan også være behov for medicinsk behandling for at modstå abstinenser og samtaleterapi.

Ofte stillede spørgsmål om smertestillende medicin:

Hvad er smertestillende?

Smertestillende er et udtryk for en rækker lægemidler, der bruges til lindring af svage, moderate og stærke smerter. Nogle lægemidler bruges til at behandle akutte smerter, mens andre bruges til at behandle længerevarende eller kroniske smerter.

Hvordan virker smertestillende?

Smertestillende medicin virker ved at påvirke centralnervesystemet og blokere for smertesignaler i hjernen. Nogle af præparaternes aktive stoffer omdannes til små mængder morfin, når det nedbrydes i kroppen, mens andre består af opioider som tramadol eller morfin.

Hvilke typer smertestillende findes der?

Der findes mange forskellige typer smertestillende medicin, hvoraf nogle kræver recept. Man kan købe tre typer i håndkøb: Paracetamol (Pamol), ibuprofen (Ipren) og acetylsalicylsyre (Kodimagnyl).

Kan man blive afhængig af smertestillende?

Ja, der er risiko for at udvikle et misbrug og både en fysisk og psykisk afhængighed af smertestillende lægemidler.

Hvordan ved jeg, om jeg misbruger smertestillende?

Det vigtigste tegn på, at du er ved at udvikle et misbrug af smertestillende, er, at du overskrider den anbefalede eller anviste dosis.

Et misbrug vil som regel også vise sig ved, at forbruget af medicinen påvirker din hverdag, helbred, jobsituation eller sociale relationer. 

Er der bivirkninger forbundet med et misbrug af smertestillende?

Der kan være en lang række bivirkninger forbundet med et misbrug af smertestillende, herunder hovedpine, leverbetændelse og nyresvigt.

Hvad er abstinenser?

Abstinenser opleves, når man stopper med at bruge rusmidler, alkohol eller medicin, man er afhængig af. De fleste oplever dog ikke abstinenser ved udtrapning af stoffet, men i sjældne tilfælde kan der opstå abstinenser, hvor medicin som metadon eller antabus kan være nødvendigt. Det manifesterer sig typisk ved kvalme, opkast, diarré og rysten eller angst.

Hvem må tage smertestillende?

Det meste håndkøbsmedicin kan bruges af sunde og raske voksne mennesker til at lindre forbigående ubehag eller smerter.

Personer med f.eks. nyre- eller leversygdomme eller hjerteproblemer, gravide og børn under 15 år bør ikke tage medicin uden at have konsulteret egen læge.

Læs altid indlægssedlen grundigt, inden du anvender lægemidler.

Hvad gør jeg, hvis jeg har taget for meget smertestillende?

Hvis du har taget for meget smertestillende, skal du straks søge lægehjælp eller ringe til 1813. Du kan også kontakte Giftlinien på tlf. 8212 1212.

Hvor køber man smertestillende?

Noget medicin kan købes i håndkøb på apoteket, i supermarkeder eller online. Du skal være fyldt 18 år for at købe håndkøbsmedicin. Din læge eller tandlæge kan også ordinere receptpligtig medicin til dig, som du skal hente på apoteket.