Menu

Du er her: Forside » Afhængighed » Hvordan opdager man et stofmisbrug

hvordan opdager man et stofmisbrug

Hvordan opdager man et stofmisbrug

Det kan være svært at opdage et stofmisbrug og ofte sværere, end man umiddelbart skulle tro.

En person som har udviklet et stofmisbrug, har svært ved selv at se, hvor farligt og nedbrydende misbruget kan være. Mange lukker af for virkeligheden, og har svært ved selv at sige fra overfor stofferne.

Det kræver hjælp at stoppe, samtidig kræver et svært misbrug den rette professionelle behandling for at komme godt ud af misbruget.

Mange misbrugere får humørsvingninger, de sover uroligt om natten og har ofte svært ved at koncentrere sig om simple ting.

I takt med at stofmisbruget bliver værre, begynder mange også helt at miste lysten til at lave de aktiviteter, de før synes godt om.

Daglige gøremål forsømmes

De daglige opgaver bliver forsømt, det samme gælder også arbejde eller skole. Venskaberne og familielivet bliver også forsømt eller måske helt glemt, og misbrugeren kan virke ligeglad, uoplagt og endda sløv.

Er man misbruger, eller har man en mistanke om, at en pårørende er misbruger, er det vigtigt at få den rette hjælp til at komme igennem misbruget.

Professionel hjælp kan være en god hjælp til at opdage de mange tegn, som der ofte vil være, når en person er misbruger.

Tegnene kan være svære at få øje på, og nogle vælger helt bevidst at lukke øjnene for dem.

Det er heller ikke kun de hårde stoffer som kokain, hash, amfetamin, heroin og ecstasy, som misbrugerne bliver afhængige af.

Overdrevet brug af forkert medicin og alkohol og i de forkerte mængder, er også ofte brugt som et vanedannende og farligt middel.

Tegn og symptomer på stofmisbrug

Når en person bliver afhængig af stoffer, vil det ofte betyde en ændring i adfærden. Det skyldes, at en stofmisbruger ikke kan få sin hverdag til at hænge sammen uden stofferne.

En person med misbrug af stoffer vil dog i langt de fleste tilfælde forsøge at skjule sin afhængighed for venner og familie.

Derfor kan det være svært at opdage, hvis en af dine nære har problemer med stoffer.

Der findes flere typer af afhængighed. Overordnet taler man om en psykisk og fysisk afhængighed.

Stofmisbrug ligegyldighed

De typiske tegn på et tiltagende stofmisbrug

  • Nedsat appetit
  • Hurtig tale
  • Irritation
  • Tilstoppet næse
  • Skader på slimhinden
  • Opstemthed
  • Rastløshed
  • Depressiv
  • Ligegyldighed
Stofmisbrug ubehag

De typiske symptomer på et stofmisbrug

  • Feber
  • Kramper
  • Kvalme
  • Opkast
  • Hovedpine

Psykisk afhængighed

Her tager personen stoffet, fordi det giver dem en tilfredsstillelse og en lykkefølelse. En afhængig vil opleve at få voldsom trang til at tage stoffer for at opleve denne lykkerus igen. En psykisk afhængig viser fx tegn på adfærdsændringer såsom:

  • Unaturlige humørsvingninger
  • Vag kommunikation omkring dagligdagsaktiviteter
  • En tendens til at blive mere introvert
  • Et stort pengeforbrug som ikke kan forklares.

 

Fysisk afhængighed

Her tages stoffet ikke blot for at opnå en lykkefølelse. Ved fysisk afhængighed har kroppen decideret tilpasset sig det stof, som misbruges. Derfor vil der også opstå fysiske symptomer på stofmisbrug (også kaldet abstinenser), når stoffet ikke tages.

Når man har et stofmisbrug, vil psykisk og fysisk afhængighed være til stede i forskelligt omfang. Omfanget af den psykiske eller fysiske afhængighed afhænger både af stoffet, som misbruges, og personen, der misbruger det.

Har du én i din omgangskreds, som udviser nogle af de typiske tegn på stofmisbrug, bør du ikke vente med at handle.

Er du i tvivl om, hvordan du skal gribe situationen an, sidder vores konsulenter klar til at vejlede dig.

Få hjælp nu

Har du brug for hjælp til dig selv, eller en som står der nær?

Telefonen er åben hele døgnet og du kan altid skrive til os her.

Hvilke stoffer misbruges ofte?

En afhængighed kan starte på mange måder. Lige fra sygdomsforløb hvor patienten har fået morfin, eller fordi ens omgangskreds drikker alkohol, ryger hash eller tager stoffer.

Hvis en person indtager stoffer for at opnå en rusvirkning eller for at glemme hverdagen, og hvis han/hun bliver ved med at indtage dem gentagne gange, er der tale om et stofmisbrug.

Alle stoffer og rusmidler kan have skadelig virkning på sigt. Men det er ikke alle stoffer, der giver afhængighedsproblemer lige hurtigt.

F.eks. er der mange, der ryger hash til fester og ved festlige lejligheder, ligesom der findes lejlighedsrygere, og ligesom ikke alle drikker alkohol i hverdagen, selv om de tager et enkelt glas i weekenden eller drikker sig beruset til en fest.

Er du bange for, at du er på vej ud i et misbrug – eller kender du en, som er? Så tøv ikke med at kontakte os. – Vi sidder klar til at hjælpe dig videre.

Unges forbrug af rusmidler

Undersøgelser foretaget de senere år har vist, at antallet af unge stofmisbrugere i Danmark er steget markant, særligt blandt unge mennesker mellem 20 og 30 år.

Særligt hash er en af de helt store syndere, når det kommer til unge misbrugere.

Overforbrug af alkohol blandt unge finder også sted. Unge og alkohol er netop et tilbagevendende emne i Danmark, da danske unge begynder at drikke alkohol langt tidligere end unge i andre lande.

Dette skal du vide

Har du en teenager i familien, som du mistænker for at have et misbrug, er der flere ting, du kan lægge mærke til. For ligesom hos andre misbrugere er der nogle forskellige tegn:

  • Den unge passer ikke sin skole, og karaktererne bliver dårligere
  • Pludselig dovenhed og ligegyldighed med sig selv og sit udseende
  • Hemmeligholdelse af, hvem den unge mødes og er sammen med
  • Et øget behov for ekstra penge uden nogen forklaring på hvorfor

Risikoen for at få et misbrug som ung kan øges af forskellige forhold. Såsom:

  • Omgangskredsen og forholdet til forældrene
  • Psykiske problemer – angst, stress, depression
  • Kraftigt temperament og manglende selvkontrol
  • Arv – nær familie med alkohol- eller stofproblemer

 

Nogle typer af stoffer skaber lettere og større afhængighed end andre – f.eks. kokain og heroin.

Unge beder sjældent selv om hjælp, hvis de har svært ved at styre et misbrug, og derfor må skole, venner og familie være særligt opmærksomme og tage ansvar, hvis de opdager et misbrug. Har du svært ved at overskue situationen, er vores konsulenter klar til at hjælpe dig videre. Kontakt os her.

Unges forbrug rusmidler

Hvordan kommer man ud af et misbrug?

Der er ikke én gylden vej ud af et stofmisbrug, og svaret på ”Hvordan stopper man et stofmisbrug” afhænger derfor af den enkelte misbruger.

Hos Alfa har vi den tilgang, at et stofmisbrug som regel bunder ud i et ønske om enten nydelse, selvforglemmelse eller selvoptimering.

Derfor er omdrejningspunktet for vores behandling af stofmisbrug heller ikke nødvendigvis stofferne i sig selv, men i stedet de bagvedliggende årsager til at tage stoffet.

Det er muligt at få hjælp til at komme ud af et stofmisbrug.

Hos Alfa fokuserer vi under behandlingen på at løse de bagvedliggende problemer, som er årsagen til misbruget, blandt andet ved at tilbyde stofmisbrugeren konkrete værktøjer og lære misbrugeren at bruge dem til at håndtere problemerne.

Hvordan konfronterer man en stofmisbruger?

De fleste misbrugere går ikke i behandling af sig selv. Det kræver, at familie eller venner stiller et krav om behandling. Som pårørende til en misbruger kan det dog virke svært at konfrontere og overbevise misbrugeren om at gå i behandling.

Der er ikke én opskrift på, hvordan du konfronterer korrekt, men der er nogle råd, du kan følge for at øge chancen for, at konfrontationen lykkedes og ender med behandling:

  • Vælg det rette tidspunkt, personen skal ikke være påvirket.
  • Skriv det ned, du gerne vil sige. Så husker du det hele og kan bevare overblikket.
  • Forklar, at der er håb for personen, hvis bare de tager imod et behandlingstilbud. Hav et tilbud klar, som I kan tale om.
  • Giv konkrete eksempler på, hvordan personens misbrug påvirker dig og gør dig ked af det.
  • Lad være med at diskutere. Mange misbrugere siger, at det jo ikke er så slemt. Men stå fast og sig, at misbrug aldrig er acceptabelt.
  • Vær gerne flere til stede for at øge chancen for gennembrud til misbrugeren.

Hjælp til pårørende til stofmisbrugere

Som pårørende kan det være utroligt frustrerende at se en, man har kær, leve i et stofmisbrug. Ofte vil stofmisbrugeren ikke selv anerkende misbruget eller affejer dig med dårlige undskyldninger, når du konfronterer vedkommende med problemet.

Det kan give følelser som afmagt og skyld. Selvom denne situation kan føles meget ensom, er du ikke alene. I en pårørendegruppe hos Alfa kan du dele dine oplevelser med andre i samme situation. 

Hos Alfa tilbyder vi desuden gratis hjælp til pårørende af misbrugere. Har dit barn eller måske dine forældre et misbrug, tilbyder vi familiebehandling til pårørende for klienter, som er indskrevet i et behandlingstilbud.

Kontakt os her

Har du brug for hjælp til dig selv, eller en som står der nær?

Telefonen er åben hele døgnet og du kan altid skrive til os her.