Vælg en side

Alkohol psykose og delirium tremens

Alkohols påvirkning af hjernen:

Hos AlfaRehab tilbyder vi skræddersyet hjælp og rådgivning til både dig, der har et alkoholmisbrug, og dine pårørende.

Kontakt os døgnet rundt: 35 35 35 81

Alkohol psykose og delirium tremens - få støtte hos AlfaRehab

Landsdækkende behandlinger

Rådgivning og hjælp 24/7 alle ugens dage

Vi hjælper flere hundrede personer årligt

Sundhedsfaglige behandlere

Hvordan får man en alkoholpsykose?

Alkohol, herunder ethanol, kan have en dyb indvirkning på både din krop og dit sind. Når du drikker for meget, risikerer du at udvikle alvorlige tilstande som alkoholpsykose og delirium tremens.

Disse tilstande kan forårsage forvirring, hallucinationer og endda livstruende symptomer.

En alkoholpsykose udløses dog typisk i forbindelse med et massivt alkoholindtag – altså et stort indtag over en længere periode.

Hvis man har et lille eller moderat alkoholindtag, behøver man ikke frygte at få en alkoholinduceret psykose.

I mange tilfælde er det ikke nødvendigt med behandling for alkoholpsykose, da det er tilstrækkeligt at stoppe alkoholindtaget.

Tilstanden kan også modvirkes gennem afgiftning eller afvænning. I andre tilfælde er øjeblikkelig medicinsk behandling nødvendig for at stabilisere og sikre patienten.

Dette er typisk tilfældet, hvis patienten har svært ved at stoppe alkoholindtaget selv, eller hvis deres psykose fører til farlig eller voldelig adfærd.

Hvis man er bekymret for at have alkoholpsykose, bør man søge læge eller skadestue.

Læs også: Hvad gør alkohol ved hjernen? 10 følgeskader

Hvad er alkohol skader i hjernen?

En psykose er en ændring i sindstilstanden, hvor virkelighedsopfattelsen forstyrres.

Det er ikke en tilstand i sig selv, men en gruppe af symptomer, som typisk opstår i forbindelse med psykisk sygdom, herunder oftest skizofreni.

Dog kan euforiserende stoffer og alkohol også være en medvirkende årsag til at udvikle psykose.

Psykosen kan føre til forvirring af synet, lugtesansen eller smagssansen, men også til vrangforestillinger og hallucinationer.

Alkoholpsykose er en sjælden form for psykose. Det anslås, at omkring 3-4 % af alkoholikere vil opleve psykose under akut forgiftning, ved afvænning eller i begge tilfælde.

I den generelle befolkning er forekomsten af alkoholinduceret psykose langt lavere, nemlig kun 0,4 %.

Der er altså markant mindre risiko for at udvikle en alkoholpsykose som almindelig forbruger. En alkoholpsykose udløses typisk i forbindelse med tungt og regelmæssigt alkoholforbrug.

Læs også: Hvor længe bliver alkohol i kroppen?

Hvem får en psykose?

Selvom psykotisk adfærd i forbindelse med alkohol forekommer sjældent, har visse personer en større risiko for at få en psykotisk oplevelse:

Personer, der drikker alkohol i små eller moderate mængder, har lav til ingen risiko for at opleve en alkoholrelateret psykotisk episode.

Genetik kan desuden også spille en rolle i risikoen for at få en alkoholpsykose.

Symptomer på alkohol delirium

  • Desorientering: Du kan opleve en forvrænget opfattelse af tid og sted, hvor det virker umuligt at finde virkelighedens rette spor.
  • Rystelser: Din krop kan gennemgå ufrivillige rystelser, der udløses af nervøsiteten og angsten fra delirium tremens.
  • Svedudbrud: Overflødig svedproduktion kan forekomme, ofte ledsaget af en følelse af kvalme og opkast.
  • Intens ængstelse: En overvældende følelse af frygt og angst kan gribe fat i din mentale tilstand, hvilket fremkalder panik og uro.
  • Kramper: I nogle tilfælde kan du opleve kramper, der kræver akut medicinsk opmærksomhed.
  • Forøget puls og blodtryk: Din krop kan reagere med en markant øgning i hjertefrekvens og blodtryksniveauer, hvilket kræver hurtig og effektiv behandling.

Har du brug for hjælp til afhængighed? Eller sidder du med spørgsmål og ønsker at tale med en misbrugsrådgiver så tøv ikke. Ring (45) 35 35 35 81 allerede i dag.

Typiske tegn på psykose:

Hallucinationer:

En hallucination er en stimulering af de fem sanser, hvor de bliver stimuleret uden ydre påvirkning. Man oplever altså noget, der ikke er virkeligt, og i nogle tilfælde kan alkoholforbrug forværre disse sanseforvrængninger.

Typisk vil en psykotisk person se, høre eller lugte ting, som ikke eksisterer, men oplevelsen kan føles ægte for personen.

Vrangforestillinger:

En vrangforestilling kan beskrives som en falsk overbevisning, der fortsætter på trods af bevis for, at den er forkert.

Det kaldes også paranoia, og den psykotiske person kan have overbevisningen om, at alle andre vil skade eller snyde dem.

Dissociation eller depersonalisering:

En psykotisk person kan opleve en følelse af at blive dissocieret fra deres krop eller resten af verden.

De kan føle sig ude af stand til at kontrollere deres egne handlinger eller have følelsen af, at andre mennesker ikke er ægte.

Det er et mindre almindeligt symptom at føle sig løsrevet fra sig selv eller den omgivende verden.

Hvordan søger du hjælp?

  1. Erkend problemet: Det første skridt mod forbedring er at anerkende udfordringen og beslutte sig for at handle. Du har styrken og evnen til at overvinde dette.
  2. Kontakt en professionel: Søg hjælp fra sundhedspersonale med erfaring i alkoholafhængighed. De kan vejlede og støtte din vej gennem helbredelsesprocessen.
  3. Deltag i terapigrupper: Interaktion med andre, der går igennem lignende kampe, kan give dig styrke og forståelse i din rejse mod en alkoholfri tilværelse.
  4. Engager dig i sundhedsfremmende aktiviteter: Fokusér på aktiviteter, der fremmer fysisk og mental sundhed. Dette kan styrke din selvtillid og forbedre din livskvalitet.
  5. Udvikl en stabil støtteordning: Et stærkt netværk, bestående af familie, venner og professionelle, er afgørende for din succes i at overvinde afhængighed.

Behandling af alkoholmisbrug hos AlfaRehab

Hos AlfaRehab forstår vi, at alkoholmisbrug er en kompleks udfordring, men vi tror stærkt på, at du kan tage kontrollen tilbage over dit liv.

Med vores omfattende behandlingsprogrammer er vi dedikerede til at støtte dig på din vej mod helbredelse.

Vi tilbyder alkoholbehandlinger, der er tilpasset præcis dine behov. Det betyder, at uanset hvor du befinder dig i Danmark, kan vi tilbyde dig den rette behandling.

Vores professionelle team står klar til at hjælpe dig – om det er på et af vores behandlingscentre, i komforten af dit eget hjem, eller gennem vores online platforme.

Din rejse mod frihed starter her:

  1. Skræddersyet behandling: Vi tilpasser vores metoder efter dine individuelle behov, så du får den støtte, der passer bedst til dig og dine livsomstændigheder.
  2. Erfaring og ekspertise: Vores hold består af erfarne fagfolk, der forstår dine udfordringer, og som er klar til at guide dig mod en bedre fremtid.
  3. Fleksible behandlingsmodeller: Uanset om du foretrækker fysisk fremmøde, hjemmebehandling eller online sessioner, har vi en løsning, der kan imødekomme dine præferencer.
  4. Omfattende støttenetværk: Fra individuelle terapisessioner til gruppeforløb sikrer vi, at du får den bedste støtte under hele din helingsproces.
  5. Tilbagefalds forebyggelse: Med brug af MBRP tilbagefalds teknikker, minimerer du risikoen for at tage et tilbagefald.

Vi tror på, at med det rette miljø og de rette værktøjer, kan du overvinde din afhængighed og begynde et nyt kapitel fyldt med håb og muligheder.

Kontakt os i dag, og lad os tage de første skridt mod din frihed sammen. Ring til os helt uforpligtende på (45) 35 35 35 81 eller føler du dig bedre tilpas ved at skrive, kan du sende os en anonym besked her.

Er du pårørende til en alkoholiker?

Vi ved, at det altid er smertefuldt at være psykose pårørende – og det gælder også for alkoholpsykose.

Ofte er det en pårørende, der har hjulpet med at træffe beslutningen om at søge hjælp. Faktisk har mere end 60% af alle, vi har i alkoholbehandling, haft en pårørende, der har hjulpet.

AlfaRehab tilbyder gratis hjælp og rådgivning til de pårørende – uanset om alkoholikeren er i behandling hos os eller slet ikke er i behandling.

Ofte stillede spørgsmål om alkoholpsykose

Vi møder mange spørgsmål – både fra personer, der selv drikker alkohol og som måske er afhængig af det, og fra pårørende, der oplever problemerne helt tæt på i dagligdagen.

Husk at du også kan ringe på tlf. (+45) 35 35 35 81 hele døgnet.

Hvor mange genstande anbefaler Sundhedsstyrelsen?

For at bevare dit helbred anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du holder dig til maksimalt 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på én dag. Ved at følge disse anbefalinger reducerer du risikoen for skader og afhængighed.

Er 2 glas vin om dagen for meget?

Det kan være en start på usunde vaner. Overvej sundhedsmål og dræb ikke din motivation. Reducér, hvis det er nødvendigt!

Hvad gør alkohol ved kroppen?

Det kan skade organer og forårsage afhængighed, især når spiritus er involveret. Overvåg forbrug og prioriter en sund livsstil.

Hvad skader alkohol mest?

Alkohol skader primært leveren, hjernen og hjertet. Leveren risikerer skrumpelever, hjernen påvirkes kognitivt, og hjertet kan udvikle kardiomyopati. Pas på din krop ved at drikke ansvarligt.

Er 2 øl om dagen sundt?

Kan blive en risikofaktor over tid. Balanceret livsstil er nøglen! Vær opmærksom og drag omsorg for din sundhed.

Hvad er alkohol psykose?

Alkoholpsykose er en sjælden tilstand, hvor en persons opfattelse af virkeligheden ændres. Det er estimeret, at omkring 3-4 % af alkoholikere vil opleve psykose enten under akut forgiftning, ved afvænning eller i begge tilfælde.

Hvordan får man alkoholpsykose?

Man risikerer at få en alkoholinduceret psykose, hvis man drikker store mængder alkohol over en længere periode. Dette kan resultere i forvirring af synet, lugtesansen eller smagssansen, vrangforestillinger og hallucinationer.

Hvilke personer har størst risiko for at få alkoholpsykose?

Personer, der gennemgår alkoholafvænning, er kroniske alkoholikere eller er akut berusede, har en øget risiko for at få en alkoholpsykose. Genetik kan også spille en afgørende rolle.

Hvis man har et lille eller moderat alkoholindtag, er der ingen overvejende risiko for at få en alkoholpsykose.

Kan man dø af alkoholpsykose?

Alkoholpsykose er ikke i sig selv dødelig, men det kan have alvorlige eller fatale konsekvenser. Ved alvorlige abstinenssymptomer eller voldsom og farlig adfærd kan medicinsk behandling være nødvendig.

Hvad er alkohol hjerne?

Grundet alkohols opløsende effekt har den en række negative virkninger på kroppen.

Nervecellerne er nemlig isolerede med fedt, og hvis man har drukket alkohol, vil det hurtigt blive ført op i hjernen via blodet, hvor det begynder at opløse fedtet.

Dette kan forstyrre signalerne, så du bliver sløv og din reaktionsevne bliver nedsat.

Indtager man en stor mængde alkohol på kort tid, kan der ske en forgiftning af kroppen, som kan medføre bevidstløshed.

Alkohol har en bedøvende effekt på hjernen. I visse tilfælde kan alkoholforgiftningen være livsfarlig.

Ved et længerevarende og stort alkoholforbrug kan man udvikle en alkoholpsykose, som kan have flere alvorlige konsekvenser for ens livskvalitet og sundhed.