Menu

Alkohol psykose:

Alkohols påvirkning af hjernen

Hos AlfaRehab tilbyder vi skræddersyet hjælp og rådgivning til både dig, der har et alkoholmisbrug, og dine pårørende.

Kontakt os døgnet rundt: 35 35 35 81

Landsdækkende behandlinger

Behandling 24/7 alle ugens dage

Vi hjælper flere hundrede personer årligt

Sundhedsfaglige behandlere

Alkohol og hjernen

Hvordan får man en alkoholpsykose?

En psykose er en ændring i sindstilstanden, hvor virkelighedsopfattelsen forstyrres. Det er ikke en tilstand i sig selv, men en gruppe af symptomer, som typisk opstår i forbindelse med psykisk sygdom, herunder oftest skizofreni.

Dog kan euforiserende stoffer og alkohol også være en medvirkende årsag til at udvikle psykose.

Psykosen kan føre til forvirring af synet, lugtesansen eller smagssansen, men også til vrangforestillinger og hallucinationer.

Alkoholpsykose er en sjælden form for psykose. Det anslås, at omkring 3-4 % af alkoholikere vil opleve psykose under akut forgiftning, ved afvænning eller i begge tilfælde.

I den generelle befolkning er forekomsten af alkoholinduceret psykose langt lavere, nemlig kun 0,4 %. Der er altså markant mindre risiko for at udvikle en alkoholpsykose som almindelig forbruger, og en alkoholpsykose udløses typisk i forbindelse med tungt og regelmæssigt alkoholindtag.

Hvem får en psykose?

Selvom psykotisk adfærd i forbindelse med alkohol forekommer sjældent, har visse personer en større risiko for at få en psykotisk oplevelse:

Personer, der drikker alkohol i små eller moderate mængder, har lav til ingen risiko for at opleve en alkoholrelateret psykotisk episode.

Genetik kan desuden også spille en rolle i risikoen for at få en alkoholpsykose.

Alkoholpsykose

Taknemmelig!

Jeg kan ikke sige med sikkerhed hvilke del af indsatsen der har været udslagsgivende.

Men summen af kardemommen er, at jeg i dag ikke længere har behov for at drikke på daglig basis som jeg havde den dag, da jeg ringede

gule stjerner

Fri for alkohol

Jeg var dybt ulykkelig den dag jeg ringede første gang og jeg drak som en hest! uden at forstå at den sorg jeg søgte glemsel for på bunden af en flaske, blot blev forstærket af den forpulede alkohol.

Det ved jeg i dag. Og det er helt sikkert takket være mit forløb.

gule stjerner

Nu er jeg ædru

Jeg var på AlfaRehab og fik en fantastisk hjælp. Personalet er super dygtige, og omsorgsfulde,jeg har nu været ædru i 5 et halvt år.

Og uden den mulighed havde jeg ikke været ædru, det er et varmt og trygt sted. De gør det så godt!!

Typiske tegn på psykose:

Hallucinationer:

En hallucination er en stimulering af de fem sanser, hvor de bliver stimuleret uden ydre påvirkning. Man oplever altså noget, der ikke er virkeligt.

Typisk vil en psykotisk person se, høre eller lugte ting, som ikke eksisterer, men oplevelsen kan føles ægte for personen.

Vrangforestillinger:

En vrangforestilling kan beskrives som en falsk overbevisning, der fortsætter på trods af bevis for, at den er forkert.

Det kaldes også paranoia, og den psykotiske person kan have overbevisningen om, at alle andre vil skade eller snyde dem.

Dissociation eller depersonalisering:

En psykotisk person kan opleve en følelse af at blive dissocieret fra deres krop eller resten af verden.

De kan føle sig ude af stand til at kontrollere deres egne handlinger eller have følelsen af, at andre mennesker ikke er ægte.

Det er et mindre almindeligt symptom at føle sig løsrevet fra sig selv eller den omgivende verden.

Psykose symptomer

En alkoholpsykose udløses dog typisk i forbindelse med et massivt alkoholindtag – altså et stort indtag over en længere periode.

Hvis man har et lille eller moderat alkoholindtag, behøver man ikke frygte at få en alkoholinduceret psykose.

I mange tilfælde er det ikke nødvendigt med behandling for alkoholpsykose, da det er tilstrækkeligt at stoppe alkoholindtaget. Tilstanden kan også modvirkes gennem afgiftning eller afvænning.

I andre tilfælde er øjeblikkelig medicinsk behandling nødvendig for at stabilisere og sikre patienten. Dette er typisk tilfældet, hvis patienten har svært ved at stoppe alkoholindtaget selv, eller hvis deres psykose fører til farlig eller voldelig adfærd.

Hvis man er bekymret for at have alkoholpsykose, bør man søge læge eller skadestue.

Gratis hjælp til pårørende

Er du pårørende til en alkoholiker?

Vi ved, at det altid er smertefuldt at være psykose pårørende – og det gælder også for alkoholpsykose.

Ofte er det en pårørende, der har hjulpet med at træffe beslutningen om at søge hjælp. Faktisk har mere end 60% af alle, vi har i alkoholbehandling, haft en pårørende, der har hjulpet.

AlfaRehab tilbyder gratis hjælp og rådgivning til de pårørende – uanset om alkoholikeren er i behandling hos os eller slet ikke er i behandling.

Anonymt

Send besked

Gratis og uforpligtende

Ring 35 35 35 81

Ofte stillede spørgsmål

Vi møder mange spørgsmål – både fra personer, der selv drikker alkohol og som måske er afhængig af det, og fra pårørende, der oplever problemerne helt tæt på i dagligdagen.

Husk at du også kan ringe på tlf. (+45) 35 35 35 81 hele døgnet.

Hvad er alkohol psykose?

Alkoholpsykose er en sjælden tilstand, hvor en persons opfattelse af virkeligheden ændres. Det er estimeret, at omkring 3-4 % af alkoholikere vil opleve psykose enten under akut forgiftning, ved afvænning eller i begge tilfælde.

Hvordan får man alkoholpsykose?

Man risikerer at få en alkoholinduceret psykose, hvis man drikker store mængder alkohol over en længere periode. Dette kan resultere i forvirring af synet, lugtesansen eller smagssansen, vrangforestillinger og hallucinationer.

Hvilke personer har størst risiko for at få alkoholpsykose?

Personer, der gennemgår alkoholafvænning, er kroniske alkoholikere eller er akut berusede, har en øget risiko for at få en alkoholpsykose. Genetik kan også spille en afgørende rolle.

Hvis man har et lille eller moderat alkoholindtag, er der ingen overvejende risiko for at få en alkoholpsykose.

Kan man dø af alkoholpsykose?

Alkoholpsykose er ikke i sig selv dødelig, men det kan have alvorlige eller fatale konsekvenser. Ved alvorlige abstinenssymptomer eller voldsom og farlig adfærd kan medicinsk behandling være nødvendig.

Hvad er alkohol hjerne?

Grundet alkohols opløsende effekt har den en række negative virkninger på kroppen.

Nervecellerne er nemlig isolerede med fedt, og hvis man har drukket alkohol, vil det hurtigt blive ført op i hjernen via blodet, hvor det begynder at opløse fedtet.

Dette kan forstyrre signalerne, så du bliver sløv og din reaktionsevne bliver nedsat.

Indtager man en stor mængde alkohol på kort tid, kan der ske en forgiftning af kroppen, som kan medføre bevidstløshed.

Alkohol har en bedøvende effekt på hjernen. I visse tilfælde kan alkoholforgiftningen være livsfarlig.

Ved et længerevarende og stort indtag af alkohol kan man udvikle en alkoholpsykose, som kan have flere alvorlige konsekvenser for ens livskvalitet og sundhed.