Menu

Du er her: Forside » Fortællinger » Hashen stjal Klaus’s ambitioner, venskaber og drømme

Klaus og hash

Hashen stjal Klaus’s ambitioner, venskaber og drømme

I 40 år røg Klaus joints hver dag. I dag er Klaus clean, i arbejde og som ekstra bonus er hans drømme vendt tilbage. Men konsekvenserne af misbruget smerter ham stadig

Af: Nicola Voss

– Det sjove er, jeg kan egentlig ikke lide at miste kontrollen. Undtagen, når jeg røg. Der var det aldrig bare en lille hygge-joint. Jeg røg for at blive fuldstændig baldret i mit hoved, fortæller Klaus og uddyber hvordan det føltes, når han var skæv:

– Jeg så tingene fra forskellige vinkler. Fik skæve indfald og tankerne kom bare flyvende fra højre mod venstre. Det gik så stærkt. I dag går alting så langsomt og roligt, siger han og griner af sig selv, mens han tilføjer: –  Men nu kan jeg så til gengæld huske hvad, jeg tænker. Det kunne jeg ikke før.

Jeg har ikke drømt i 40 år

At huske tankerne er bestemt ikke den eneste forandring for Klaus. Der er nemlig også noget med drømmene. Altså de natlige af slagsen:

– Jeg tror, det er fordi, jeg var så skæv og tankerne gik så hurtigt. Jeg har ikke drømt i 40 år. De gange jeg har været clean undervejs er drømmene også vendt tilbage efter nogle måneder. Ligesom de er nu. Nu kan jeg huske dem. Forleden drømte jeg faktisk, at jeg røg.

Når nu man er blevet clean som Klaus er, kunne man tro, at sådan en drøm kunne afskrække ham. Til det siger han.:

– Jeg ved jo, at det er min underbevidsthed, der leger med mig. Den vil rigtig gerne ryge. Og jeg kan da godt tænke ’åh hvor kunne det være fedt,’ men lige når jeg har tænkt det, så tænker jeg på hvad konsekvensen af det ville være.

Konsekvenser og ligegyldighed

Konsekvenser kan være ubarmhjertige. Det har Klaus set og oplevet på det nærmeste:
– Min bror tog i den grad konsekvenserne af hans handlinger. Han var i spjældet flere gange.

Broderen betalte også en anden meget høj pris for sine valg. Han tog hårde stoffer og døde i en alder af bare 40 år. Ligeledes døde Klaus’s ene søster af konsekvenserne af misbrug i en alder af 53.

Dødsfaldene hos de ældre søskende har naturligvis påvirket Klaus på flere måder. Især broren holdt Klaus utrolig meget af og så op til ham, som de fleste yngre brødre gør med deres storebror.

Selv har Klaus aldrig rørt hårde stoffer og har aldrig haft lysten til det. Som type, har Klaus generelt altid tænk over konsekvenserne i det han gjorde – undtagen hans forbrug af hash:

– På Alfa har jeg lært, at almindelige mennesker lever efter principper. Jeg har altid levet efter min lyst. Når jeg ikke blev kriminel, var det ikke fordi, det var forkert at gøre ulovlige ting. Det var bare fordi jeg ikke havde lyst til at tage konsekvenserne.

Jeg var altid skæv. Jeg fandt jo bare et sted, jeg kunne ryge,..

Advarselstegn og sygdommen misbrug

Som tidligere rusmiddelafhængig er det vigtigt for Klaus at tænke i konsekvenser. For det er dem, der afholder ham i at tage et tilbagefald:

– Jeg har lært, at mit misbrug er en biologisk, psykologisk, social og åndelig sygdom. I dag kender jeg alle mine advarselstegn og det betyder, at jeg ved hvad jeg skal gøre, når jeg begynder at tænke på bestemte måder.

Klaus fortæller, at det er mange parametre han kan justere på – alt fra at huske at børste tænder til at få sin søvn er afgørende elementer for hans trivsel og den vej i livet, han nu har valgt.

Tabte venskaber

– I dag har jeg rigtig meget at miste, hvis jeg tog et tilbage fald og det afholder mig fra at gøre det. Jeg kan godt negligere alvoren af hash og tale det ned overfor mig selv, men når jeg så tænker i konsekvenser ved jeg, at jeg har alt for meget at miste, til det er det værd, siger Klaus med dyb alvor.

Noget af det, som de 40 års misbrug har betydet er, at nære venskaber er gået tabt:

 – Det piner mig dybt at have mistet mine dybe venskaber. Jeg har stadig kontakt til mange, men venskaberne er slet ikke hvad de var eller kunne være blevet. Og når man når op i min alder, får man ikke rigtig nye venner, siger Klaus med tydelig sorg.

Den kriminelle bror og den fraværende far

Klaus’s liv er i dag fyldt med mange indholdsrige elementer. Han har både en livsledsager, en voksen søn, et job og en hund. Et liv langt fra hans opvækst:

– Jeg havde en utrolig kærlig mor og en utrolig fraværende far. Min far var chauffør på en ambassade og noget af lønnen fik han udbetalt i sprut, så det var altid gang i den derhjemme, fortæller Klaus.

Klaus voksede også op med tre halvsøskende hvis far var død. Broderen betød meget for Klaus, men hans kriminelle livsbane var ikke ligefrem en ledestjerne.

– Jeg så jo op til ham fordi, han var min bror, men jeg gjorde jo også alt muligt for ham, fortæller Klaus eftertænksomt.

Han startede selv sin karriere som klejnsmed, men fandt hen ad vejen ud af at han var ”fejlcastet” til håndværkerbranchen, som han selv siger. I stedet blev han pædagog og arbejdede i mange år på både døgninstitutioner og med udviklingshæmmede.

Altid skæv og altid stresset

– Jeg var altid skæv. Jeg fandt jo bare et sted, jeg kunne ryge, fortæller han om årene som pædagog, som han endte med at trække sig fra:

– Man giver meget af sig selv som pædagog og jeg fik en søn, der havde meget brug for mig, så jeg skiftede kurs og kørte transport. Der var jeg også skæv og pisseligeglad. Jeg havde altid alle mulige forklaringer klar, til hvis jeg blev stoppet af politiet, men det er kun ske få gange, fortæller Klaus.

Stress og manglende ambitioner

Man tænker det må være stressende og til det svarer Klaus:

– Det var da hammer stressende altid at tænke over hvor og hvornår jeg skulle ryge. Hvor kan jeg købe det, har jeg nok, har jeg råd, altid have forklaringer klar og altid leve i skjul. Men sådan er misbrugere, siger Klaus næsten sukkende.

Man kan undre sig over hvordan en mand med flere uddannelser og en charmerende behagelig personlighed røg 5-10 joints dagligt i 40 år. Til det siger Klaus selv:

– Hele livet har jeg manglet ambitioner og har accepteret middelmådighed. Når jeg snakker med unge, som ryger hash, så fortæller jeg gerne, at jeg har flere uddannelser. Men at jeg ikke fik det maksimale ud af hverken uddannelserne eller mit arbejdsliv samt hvor meget det også har påvirket mine kæresteforhold.

Han fortæller det for at gøre opmærksom på, at der er andre veje at gå.
Muligheder at skabe, chancer at få.

Jeg fik depressioner og blev et surt svin…

Depressioner og behandling

Gennem årene har Klaus selv søgt behandling for sit hashforbrug og har været stoppet flere gange. Altid fordi hashen er endt med at stjæle hans gode humør og formørke hans livssyn:

– Jeg fik depressioner og blev et surt svin. Jeg tænkte, at alle var imod mig. Jeg havde det jo rigtig skidt og stoppede også hver gang især anden gang var jeg clean i 1,5 år. Desværre går man i behandling fra 09-15 de fleste steder og er så overladt til sig selv indtil næste morgen.

Det er mange timer, når man er i det. Men sådan er det jo ikke på Alfa med hele fritidsprogrammet og det er simpelthen så godt tænkt, siger Klaus og tilføjer:

– Og så havde jeg jo landets bedste tilbagefaldsekspert, Sólvá er helt genial og jeg bruger stadig så meget af det hun har lært mig, siger Klaus med stor taknemmelighed.

Alfas sociale fritidsprogram indeholder mange forskellige aktiviteter som klienter og tidligere klienter ofte benytter sig af:

– Jeg ville skidegerne være med til badminton, men jeg har først fri en time efter de spiller om mandagen, så det kan jeg desværre ikke. Boede jeg i byen ville jeg nok deltage i meget, men det er lidt sværere, når man bor udenfor byen, forklarer Klaus.

Åbenhed, ærlighed og villighed

Gennem årene har Klaus lært mange ting og noget af det som han særligt hæfter sig ved, er følgende:

– I NA (Narcotics anonymous) siger vi “Stick with the winners”. Og det er vigtigt, når man vil leve bevidst. Derudover tænker jeg at åbenhed, ærlighed og villighed er enormt vigtigt for at lykkes. Både overfor andre, men også over for sig selv. Det er i hvert fald de tre ord jeg altid kommer tilbage til, når jeg tænker over det.

Ligesom tilbagefaldsmønstrene er vigtige for Klaus, er der også et andet vigtigt budskab, som Klaus støtter sig til og som han glædeligt opfordrer andre til at huske:

– Du skal holde dig fra den første. Som vi siger i NA, så er én for mange og tusinde aldrig nok.

Fakta boks

Klaus Khanna, 59 år
Vicevært / Facility Manager hos Yellow Tec Facility

Bonus info: Har en rottweiler

N

Bedste råd til aktiv misbruger:

Hvis du vil have noget ud af dit liv, så søg professionel hjælp.

N

Bedste råd til tidligere misbruger:

Glem ikke / husk hvordan du havde det, da du var længst nede / da du søgte hjælp.
N

Bedste råd til pårørende til misbruger:

Husk at fortælle / vise hvad du føler samt være støttende, lyttende og ikke give op.
Hashen stjal Klauss ambitioner, venskaber og drømme

Ønsker du også hjælp?

Hør mere på telefon 35 35 35 81

Få hjælp som Klaus og slip ud af afhængighedens kløer med effektiv hjælp og behandling.

Vii tilbyder også gratis og effektiv støtte samt gode råd til dig der er pårørende – DU ER IKKE ALENE!