Menu

Du er her: Forside » Misbrugsbehandling » Bedre rusmiddelbehandling

sundhed til bedre misbrugsbehandling indlaeg

Bedre rusmiddelbehandling

Rusmiddelbrugere er overrepræsenterede i forhold til ulighed i sundhed

– og derfor har vi hos AlfaRehab enormt stort fokus på sundhedsfremmende initiativer i vores behandling.

Af: Nicola Voss
Sundhed var på programmet til årets konference hos Kommunernes Landsforening om rusmiddelbehandling. Virkeligheden er desværre, at mange rusmiddelbrugere er overrepræsenterede i forhold til ulighed i sundhed.
Derfor er det nødvendigt at behandlingsstederne tager sundhed meget alvorligt og inkorporer det i behandlingen.

Facts om sundhed og misbrugere

Heldigvis er behandlingen af misbrugeres sundhedsudfordringer blevet meget bedre og mange af dem, lever længere nu end for år tilbage. Dog er der stadig meget ulighed i deres sundhed. Blandt andet alderssvækkes de væsentlig før andre og som følge heraf dør de også tidligere.
Præcis hvorfor, kan ikke forklares, da det som så meget andet har mange årsager bag sig og endeligt er forskningen på området utrolig sparsom. En ting, står dog helt klart. Sundhed skal tænkes ind i behandling af rusmiddelbrugere, da det aldrig er for sent at blive sund!

Det ved vi altid vidst hos Alfa. Vores behandlingsmetode er meget holistisk og vores prioritering af sundhed ligeså. Vi oplever at tiden ofte kan føles lang for tidligere misbrugere og at de ofte ønsker en aktiv hverdag, men ikke helt ved hvordan de får skabt en sund en af slagsen. Derfor har vi fokus på dette fra første behandlingsdag.

Hos Alfa deler vi sundhed ind i følgende 3 kategorier:

  • Mental sundhed
  • Psykosocial sundhed
  • Fysiologisk sundhed

Mental sundhed

Et sund sind er for os et sind, der først og fremmest tør være til stede. Herunder er selvindsigt en vigtig del, da man naturligvis ikke kan passe på sig selv og sit sind, hvis ikke man tør kigge indad og mærke efter.

Mental sundhed er derfor meget mere kompleks end mange forstår.

For rusmiddelbrugere skal man forstå, at langt de fleste har brugt rusmidler til at dulme noget andet. Oftest sår på krop og sjæl. En metode, de ofte har brugt i utrolig mange år. Derfor river man ikke bare plasteret af og ser et smukt healet ar.

Sjælen healer sig, men kun i de rette omgivelser, rammer og over lang tid. Tålmodighed, rummelighed og selvaccept er den dyd i det psykologiske felt og indenfor mental sundhed og trivsel.

Psykologer, terapeuter og grupper
Derfor tilbyder vi altid vores klienter mange samtaler med både behandlere og psykologer, ligesom vi har mange fælles-samlinger i grupper hvor vi i fællesskab bliver klogere på os selv og hinanden.

For at mærke sig selv, skal man ofte ned i gear. Rigtig mange af vores klienter er utrolig stressede og derfor tilbyder vi også nærværs-øvelser og fysisk afspænding, da det kan være med til at stoppe eller mindske tankemylder.

Forskning har konkluderet mange positive resultater i kombinationen af mindfulnessbaseret rusmiddelbehandling.

Psykosocial sundhed

Vi mennesker er sociale ”dyr” og hos Alfa tror vi på fællesskaber og det magiske de kan. Vi oplever desværre at mange af vores klienter føler sig ekskludere, ensomme og skamfyldte når de kommer til os og derfor har en begrænset omgangskreds.

Fritids-program

Som modvægt hertil tilbyder vi et utrolig aktivt og meget blandet socialt fritids-program, hvor vi plejer vore sociale gener.

Vi tilbyder både fælles afgang til andre stoffri fællesskaber og netværk, vi afholder socialdage hvor vi hygger og spiller brætspil, filmklub, madklub og koloni.

Alt sammen for at minde vores klienter om at andre mennesker er godt selskab – akkurat som de også selv er.

sundhed til bedre misbrugsbehandling sund kost

Fysiologisk sundhed

Vi har naturligvis læger, psykiatere og sygeplejersker, der hjælper med den målbare fysiske sundhed hos vores klienter. Men vi er også opmærksomme på at det er afgørende at bruge bevægeapparatet, når vi taler sundhed og rusmiddelbehandling.

Lattermuskler og sved på panden
På nuværende er det primært vores frivillige fritids-program, der løfter denne opgave. Heldigvis oplever vi utrolig stor tilslutning hertil.
Vi tror selv, at det skyldes vores iver efter at tilbyde en bred vifte af aktiviteter og at disse altid gennemføres med smil på læben.
Så skulle der være en, der gennemfører uden sved på panden, så er lattermusklerne til gengæld blevet brugt og det er jo også sundhedsfremmende i sig selv.

Noget af det vi tilbyder, er træning, karate, saunagus, fodbold, badminton, bowling og vinterdyp.

Sund kost
Derudover serverer vi naturligvis lækker, sund og hjemmelavet mad for alle vores klienter. Vi underviser også i sund kost og levestil og inspirerer til det ved netop at servere det.

Kontakt os her

Har du brug for hjælp til dig selv, eller en som står der nær?

Telefonen er åben hele døgnet og du kan altid skrive til os her.