Pårørende til en alkoholiker

Få hjælp og terapi som virker hos AlfaRehab

Få hjælp i dag

Sygdommen alkoholisme

Når en person bliver ramt af sygdommen alkoholisme, kan det have store konsekvenser for et familieliv. Ofte vil vedkommende trække sig længere og længere væk fra familiemæssige sammenhænge, børnenes liv, huslige opgaver, det sociale liv etc.

Mange pårørende til alkoholikere forsøger ofte at skjule, hvor slemt til står til i hjemmet.

Som nærtstående vil du ofte opleve, at alting i familien falder fra hinanden, og at alt kommer til at handle om den alkoholafhængiges behov.

Er du pårørende til en alkoholiker?

Er du pårørende til et menneske, der har et alkoholmisbrug, kan det have en række negative konsekvenser for dig. Der er derfor en stor risiko for, at du bliver så kraftigt påvirket af misbruget at du også har brug for terapi og professionel hjælp. Hos AlfaRehab er vi klar til at hjælpe dig.

At være medafhængig

“Medafhængighed” kan betegnes som, når du som pårørende til en alkoholiker bliver fanget i reaktioner og handlemønstre, som hverken gavner dig eller den afhængige.

Dette skal du være opmærksom på som pårørende til en person med alkoholmisbrug

Når man lever tæt på et menneske, som har diagnosen alkoholisme , kan det føre til en række adfærdsmønstre, som har en negativ indvirkning på både dig og den afhængige.

Det er kendetegnende for mange pårørende at forsøge at hjælpe deres familiemedlemmer ud af et ødelæggende misbrug af alkohol . Men at det kan vise sig at være umuligt, og den forgæves hjælp kan ende med at udløse vrede, kontrol og skuffelse.

At bruge al sin energi forgæves på at hjælpe en misbruger ud af sit misbrug, kan være meget belastende og kan ende i stor smerte og håbløshed.

Pårørende til alkoholmisbrug i hjemmet

I et hjem med alkoholmisbrug kan forholdene ofte blive så vanskelige, at også de pårørende har brug for hjælp til at bryde ud af “medafhængigheden”.

Er der børn i hjemmet, er det ofte relevant at hjælpe dem i terapi.

Det kan have en række negative konsekvenser for deres trivsel og fremtid, når den afhængige ikke kan drage naturlig omsorg og pleje for sine børn.

Barn af alkoholiker: sådan påvirkes børn af alkoholmisbrug i hjemmet

Børn af alkohol-afhængige kæmper ofte med følgende udfordringer:

  • Følelse af skam
  • Manglende evne til egenomsorg
  • Angst for at begå fejl
  • Tilbøjelighed til at give sig selv skylden for, der går galt
  • Optagethed af forælderens problemer, så de skubber deres egne til side
  • De tager ansvar for den afhængiges alkoholproblemer
  • Psykiske udfordringer
  • Udsathed for fysisk og psykisk vold
  • Stress

Børn har derfor behov for støtte og hjælp i hverdagen.

Program for terapi for pårørende til alkoholiker

Hos Alfa tilbyder vi flere forskellige muligheder for hjælp – og huske at du altid er velkommen til at kontakte os for at høre mere om terapi for pårørende.

Læs også: Hjælp til pårørende

At være pårørende eller tæt knyttet til en alkoholafhængig kan være meget hårdt. Mange overser helt denne problematik og behovet for hjælp til de pårørende.

Når den afhængige er kommet i behandling, efterlades de pårørende til sig selv. Det skaber ofte store problemer i familierelationerne, at det kun er den ene part, der har gennemgået en personlig udvikling. Det skaber samtidig en øget risiko for tilbagefald hos den afhængige.

For at imødekomme dette åbenlyse behov har Alfa sikret, at alle indskrevnes pårørende kan tilmelde sig til terapi via vores pårørende kurser på vores behandlingscenter. I mange tilfælde kan det være særdeles hjælpsomt for hele familien, at de pårørende får hjælp og starter i grupperne, samtidig med at den afhængige starter misbrugsbehandling.

Familien lider mindst lige så meget, og den bliver ofte klar til at søge hjælp før den afhængige gør det. Når familien får hjælp og får tilegnet sig mere viden om misbrug/afhængighed vil også gavne den afhængige, så han/hun måske ønsker fastholde sin bedring.

Læs mere om: Vores inspirationskilde for familiebehandling.

Lad os hjælpe

Er du pårørende og har du brug for hjælp til at håndtere dine tanker og følelser?

At være pårørende til en person med et misbrug eller overforbrug af alkohol kan være både  hårdt og udfordrende!

Kontakt os helt uforpligtende og hør mere om vores tilbud for hjælp.

Pårørende til alkoholiker

Få råd og hjælp som pårørende til alkoholiker hos AlfaRehab

Har du brug for hjælp, eller har du spørgsmål til vores pårørende-program eller vores tilbud om alkoholbehandling?

Kontakt os helt fortroligt og uforpligtende på tlf. +45 35 35 35 81, eller send os en besked – også selv om det kan være svært.

Vi sidder klar til at hjælpe dig og din familie med hjælp og rådgivning.

Ofte stillede spørgsmål som pårørende:

Hvem er pårørende?

Pårørende er alle dem, der er omkring en de holder af som er afhængig af alkohol  

Påvirkes børn af alkoholmisbrug?

Børn påvirkes i høj grad af alkoholmisbrug, da det både skaber utryghed og uro i familien. Konsekvenserne er kolossale.  

Hvad koster behandling som pårørende?

Hos Alfakbh.dk er pårørendeterapi gratis og uforpligtende.

Er du pårørende til en alkoholiker?

Hvis du er pårørende til en alkoholiker, skal du vide, at du sikkert har det meget sværere, end du selv anerkender. Derfor er det en god ide at opsøge pårørende terapi hos Alfa, hvor det er gratis. 

Hvad skal jeg være opmærksom på som pårørende?

Som pårørende skal du være opmærksom på at du hurtigt kommer til at leve på misbrugerens præmisser og derfor kan terapi være en rigtig god ide