Menu

Du er her: Forside » Fortællinger » Jeg vil aldrig tilbage til den, jeg var

Jeg vil aldrig tilbage til den jeg var

Jeg vil aldrig tilbage til den, jeg var

Dan gik fra at være hjemløs misbruger til i dag at være clean, fuldtidsbeskæftiget og have sin egen hoveddør. 3 ting som Alfa muliggjorde for Dan, fordi han valgte, det gode liv

Af: Nicola Voss
”Tillykke med udringningen og velkommen til det gode liv,
” sagde behandleren til Dan på hans sidste dag i dagsbehandling.
Forinden lå en historie om et barn, der blev omsorgssvigtet. Om årevis af misbrug af joints, øl og kokain. Om at sælge stoffer og lukke øjnene for aftagernes elendigheder. En historie om flere døgnbehandlinger, hjemløshed og årevis af dårlig samvittighed overfor hans børn.

Men det er også en historie om en mand, der elsker sine døtre. En mand, der har formået at uddanne sig til tømrer trods misbruget og måske vigtigst af alt – en stædig mand, der har beholdt troen på noget bedre, trods den virkelighed han igen og igen har befundet sig i.
Virkeligheden i dag er, at det gode liv faktisk allerede er startet, da jeg møder Dan til hans udringning.

Fra kontanthjælp til fuldtidsjob

Efter ophold på Alfa Fredensborg, kom Dan i dagsbehandling i København. Det var hurtigt tydeligt for alle omkring ham, at han var klar til et bedre liv. Hver en fiber i hans slanke krop skreg efter at bevise sig selv værdi. Alfas jobformidler fik hurtigt formidlet kontakt til LH-Gruppen, hvor Dan startede i arbejde, et par gange om ugen mens hans gik i behandling.

Det betød, at Dan meget hurtigt takkede nej til kontanthjælp og 2 dage efter sin udringning, begyndte han på fuldtid som tømrer i skadeservice.

Jeg har fundet ud af at jeg er dygtig til mit arbejde. Jeg kan godt lide det og jeg kan godt lide friheden og fleksibiliteten samtidig med fast timeløn. Tidligere har jeg lavet meget nybyggeri hvor man arbejder på akkord og det er helt vildt stressende,” fortæller Dan.

Rugbrød, billigt kød og små påskeæg

Dan er 42 år og han har allerede en stor mængde livserfaring. Hans misbrug startede da han var 13 år og han voksede op hos en mor, der prioriterede misbrug over grøntsager:

”Jeg fik altid rugbrød og billigt kød for at hun havde råd til sin hash. Og det gjorde jeg jo også selv overfor mine piger. De fik altid det mindste påskeæg fordi det også var det billigste,” indrømmer Dan.

Han bliver tydeligt påvirket, når vi taler om døtrene, som bor hos ham hver anden weekend:

”Jeg har da overvejet om pigerne ville være bedre stillet uden mig. Rigtig meget,” tilstår han. Misbruger eller ej, er der ingen mennesker, der ønsker at føle, at de mislykkes.

Dysfunktionel familie historik

”Historikken med dysfunktionel familie slutter med mig. Det skal den,” siger Dan bestemt og fortæller stolt om hvordan samværet med pigerne har ændret sig efter han er blevet clean:

”Vi hygger os rigtig meget. Før var pigerne jo bange fordi jeg overreagerede ved de mindste ting. I dag kan vi tale om ting og jeg bruger meget tid på at fortælle dem, at det er vigtigt, at man taler om hvordan man har det.

Stakkels lille mig

Ved udringningen var nogle af de ord, som Dan blev beskrevet med:

Oprigtig – Kærlig – Et forbillede – Stædig – Ansvarsbevidst – Vellidt – Empatisk – Rolig

Ord, som alle tilstedeværende var enige i passede på Dan – Den Dan, han er i dag.

Tidligere ville Dan nok være blevet beskrevet på en anden måde og siger selv:
”Jeg var konfliktsøgende. Jeg hadede verden og syntes, at det var pisse synd for mig.”

Og selvom vi er mange, der uden tvivl syntes at det var synd for Dan, er det ikke medlidenhed han ønsker.
Tværtimod, er det tydeligt, at han har lagt en plan for et godt liv, som han nu holder fast i.

Egen hoveddør

Dan er clean, (155 dage!) han har et job og så er han flyttet ind på et af Alfas stoffri herberger.

”Det er superlækkert, at jeg har min egen hoveddør og eget toilet. Jeg er sgu for gammel til at dele toilet med en knægt på 20,” siger han grinende og fortæller om hvor befriende det er at have et sted at sove, der er hans.

Også for døtrenes skyld, når de er på weekend hos deres far.

Taknemmelighed

Som de fleste tidligere misbrugere han Dan skammet sig over sig selv og blevet udskammet. Måske er det derfor, at venlighed og oprigtighed betyder meget for ham. Mens jeg taler med ham:

  • Roser han sin nye chef for hans venlighed
  • Han roser moderen til sine børn for hendes tålmodighed
  • Børnene for “bare” at være
  • Sagsbehandleren, der sendte ham i døgnbehandling
  • Alfa’erne der hjalp med hans afhængighed, job og bolig.

 

Pårørendeterapi til x’en

”Mine piger betyder jo alt og moderen til de to yngste har altid ønsket, at jeg skulle have samkvem med dem. Det har gjort meget lettere,” siger Dan.

Det er tydeligt, at x’ens imødekommende tilgang betyder meget. Derfor hjalp Alfa Dan med at iværksætte pårørendeterapi for døtrenes mor, så hun kunne bearbejde nogle af de dybe spor, som Dans misbrug har sat i hende og deres fælles børn.

Moralsk kompas

Taknemmeligheden over sit nye liv er tydelig og Dan siger selv:
”Efter jeg er blevet clean, er det som om tingene er kommet til mig. Jeg vil aldrig tilbage til den, jeg var før.  Den gamle Dan vidste godt hvad, der var rigtigt, men jeg ignorerede det. I dag ved jeg, at følelser er dit moralske kompas og i dag lytter jeg til dem.

Og netop den indsigt, er noget, vi alle har godt af at huske.

Kontakt os her

Har du brug for hjælp til dig selv, eller en som står der nær?

Telefonen er åben hele døgnet og du kan altid skrive til os her.