Menu

Du er her: Forside » Afhængighed » Stoffrit herberg åbner på Roskildevej

Stoffrit herberg åbner på Roskildevej

Få hjælp i dag

Hjemløshed har mange ansigter

”Det jo ikke raketvidenskab. Det er hovedsageligt mangel på billige boliger, der gør folk hjemløse!” siger Jørgen Maltesen, der er manden bag det nye Herberg på Roskildevej. Han er direktør i AlfaRehab, som er et socialt tilbud med flere afdelinger. Herberget på Roskildevej er blot et af flere, som han står for.

Når mange hører udtrykket Herberg, tænker de fleste af os på stoffer, alkohol, uhumske værelser og laset tøj. Den slags herberger findes. Men herberget på Roskildevej er ikke sådan et.

Læs også: Alkoholbehandling på Sjælland

Herberget på Roskildevej kommer til at danne ramme om 16 individuelle lækre 1-værelses med eget bad og toilet samt te-køkken. Ovenpå boligerne er der en stor fælles tagterrasse med udsigt over Damhussøen! Vi synes nemlig, at nogle ordentlige rammer skal være standarden for moderne herberger.

”Vores erfaring er, at ingen gider bo på herberg. Men i disse omgivelser får borgerne de bedste betingelser for vækst og dermed et rigtig godt udgangspunkt for at finde vej til det gode liv,” siger direktør Jørgen Maltesen, der også fortæller, at progressionen går stærkere i motiverende, trygge omgivelser. Herunder kan du få et smug-kig af det nye herberg på Roskildevej.

Lad os hjælpe dig

Har du er blevet ramt af hjemløshed og har haft misbrug men nu er stoffri, eller i stabil medicinsk behandling.

Så kontakt os helt anonymt og vi ringer tilbage til dig og hjælper dig videre i processen.

herberg roskildevej
herberg roskildevej
herberg roskildevej
herberg roskildevej

Sparsom hjælp til hjemløse

”Det kan nogle gange virke som om man skal blive meget dårlig, før man kan få hjælp. Der mangler hjælp til alle dem, der bare er lidt dårlige. Som bare er kommet lidt på afveje. Dem, er der ikke mange, der rækker ud efter, men dem når vi”, fortæller Jørgen stolt.

Han kender branchen bedre end de fleste og været i den i over 25 år. Han forklarer, at vi alle kan komme galt afsted og få slået benene væk under sig:

”Nogle bliver hjemløse fordi de bliver skilt eller smidt ud af partneren. Andre mister jobbet. Nogle er heldige at have livliner der griber dem. Men det er ikke alle, og mange af dem, der pludselig bliver hjemløse, vil have stor risiko for at gå til grunde på et klassisk herberg,” forklarer han.

Stoffrit herberg

Når først man er hjemløs, starter derouten nemlig nemt. Så begynder man på stoffer og bruger alle pengene på dem. Til sidst kan man ikke tænke på andet end det næste fix:

”Derfor er det vigtigt med herberger som vores. Fællestrækkene er at de er rusmiddelfri. Derudover har vi nul-tolerance politik og urin-tester beboerne for stoffer og alkohol. Det støtter dem i at fastholde deres kurs mod egen bolig, job og et liv der er værd at lave,” siger Jørgen.

Han fortæller herefter om livet på et af hans herberger:

ADL træning – almindelig daglig levevis

”Generelt opfordrer vi til at man deltager så meget som muligt i de fælles aktiviteter, så som madlavning.”
Jørgen forklarer, at det er vigtigt at kunne fungere i fællesskaber og derfor denne sociale træning. En træning som i branchen kaldes, ADL, der står for ”almindelig daglig levevis.” Dette vil øge chancerne for at beboeren kan trives i sin egen bolig.

Læs også: Herberger hos AlfaHousing

Træning for hjemløse

Det vil sige, man skal lære og bevise at man med tiden kan klare helt almindelige dagligdags ting.
Her tænkes på elementer  som:

  • at holde sit værelse
  • indgå i sociale fællesskaber
  • købe ind
  • vedligeholde køleskabet
  • administrere sin økonomi.

 

Luksus-fælden

”Mange af dem, der bliver hjemløse, især dem under 30, har problemer med økonomien.

Lavpraktisk har de ingen penge sidst på måneden. Derfor spiller vi også spillet ”luksus-fælden” på herberget. Altså ligesom tv-programmet,” fortæller Jørgen.

De spiller netop det for at beboerne kan få det fulde overblik over deres økonomi. Samtidig hjælper de ansatte med at få styr på kreditorerne, hvis man har sådan nogle.
“Det gør vi jo fordi det ellers vil stå i vejen for deres nye bolig, når de får den,” forklarer Jørgen.

Funktionel hjemløs

For at få lov at bo på et herberg, skal man være aktivt boligsøgende medmindre man er det, der i branchen betegnes som funktionel hjemløs:

”Funktionel hjemløs betyder, at man har en bolig, måske har man fået flere advarsler, men på papiret har man en bolig. Man har måske svært ved at betale sin husleje. Man kan have mange forskellige mennesker rendende i sin bolig. Eller, man lejer den måske ud for at få råd til stoffer og sådan nogle ting der gør, at man betegnes som funktionel hjemløs,” forklarer Jørgen.

Det er jo sådan, at alt hvad vi har lært, kan vi som mennesker også aflære. Desværre kan dårlige vaner bare tage lidt længere tid at få bugt med.

Når livet ikke er særlig godt

”Vi møder mange mennesker, der har et arbejde og har et liv, der bare ikke er særlig godt. Dem kan vi nå fordi vores tilbud er fleksible. Vi møder klienterne og støtter dem og lytter til deres behov. Så hvis de fx siger, at de har brug for psykolog-timer, så får de det,” siger Jørgen

Hele værdi-sættet i virksomheden bygger på et tro på, at mennesker godt kan selv. De skal bare støttes og hjælpes til at finde frem til det de vil. For når livet giver mening, er det meget lettere at kæmpe for det.

Mennesker ved, hvad de vil

”De fleste mennesker ved faktisk godt hvad de gerne vil. Og endnu flere ved i hvert fald hvad de ikke vil. Så det der med at hjælpe folk med at finde frem til hvad, der vil være tåleligt er vigtigt.  Altså for at de kan betale husleje og bo i egen bolig og have et arbejde. Det tålelige scenarie er en stor del af arbejdet. Altså afdække de forhindringer, der er og så komme i gang med at jagte det de vil,” forklarer Jørgen.

Konkret betyder det, at behandlerne går med alt, hvad klienterne peger på, de gerne vil. Så længe det er elementer, der får dem tættere på det liv, de gerne vil leve.

Et liv, du ikke vil stikke af fra

Helt konkret kan løsningen beskrives i en sætning:

”Det drejer sig jo om at hjælpe mennesker med at skabe et liv, de ikke har lyst til at stikke af fra.”

Og lige præcis dét, er da en meget god leveregel for alle – bolig eller ej.

AlfaRehab logo
Hvis I har spørgsmål til vores indsats, eller ønsker at høre mere om mulighederne?

Kontakt afdelingsleder Benn Abramovvitz:

> Telefon 25 94 94 42

> Telefon 31 31 18 25

Eller ved at sende en besked her.