Vælg en side

Ny kampagne skal hjælpe unge til at sige nej til stoffer på festival

Regeringen og sundhedsfaglige eksperter er bekymrede for unges brug af illegale rusmidler, især de vanedannende og livsfarlige opioider, som vokser i popularitet – også blandt de helt unge.

Derfor tager Sundhedsstyrelsen nu på festival, for at tage en snak med de unge.

Kontakt os helt fortroligt og uforpligtende på: (45) 35 35 35 81.

Stoffer på festival

Landsdækkende behandlinger

Rådgivning og hjælp 24/7 alle ugens dage

Vi hjælper flere hundrede personer årligt

Sundhedsfaglige behandlere

Nej patruljer på festival

Når tusindvis af festglade unge i år valfarter mod landets festivaler, kommer samtalerne ikke kun til at handle om musik, kærlighed og vejret.

På camp-områderne kan man nemlig også løbe ind i Sundhedsstyrelsen, der vil være til stede med såkaldte ’Nej-patruljer’. Her håber de at tage en snak med de unge omkring stoffer, grænser og fællesskaber.

Mottoet for den nye festivals indsats lyder ”Der findes ikke et eneste dårligt nej til stoffer”. Et budskab, som også kommer til at være synligt til festivalerne på digitale skærme, bannere og sociale medier.

Det sker som led i regeringsudspillet Ungdom uden opioider, som regeringen har lanceret i kølvandet på den alarmerende stigning i brugen af illegale opioider blandt danske unge.

AlfaRehab mener

Hos AlfaRehab byder vi initiativerne og ’nej-patruljerne’ velkommen.

Vores erfaring, med unge i rusmiddelbehandlingen, fortæller os at det er meget vigtigt at have fokus på at hjælpe de unge med at finde strategier for hvordan de undgå og modstå det sociale pres der kan være forbundet med brugen af rusmidler. 

Unge har brug for at vide hvor og hvordan de kan få hjælp til at navigere i sociale miljøer hvor rusmiddelforbrug er en norm, men også i miljøer hvor rusmidlerne bruges sjældnere og mere eksperimenterende.

Derfor mener AlfaRehab også at disse initiativer og ’nej-patruljer’ også bør være forankret i den generelle forebyggelse på uddannelsessteder og f.eks. hos læger eller andre steder hvor de unger har deres gang i hverdagen, og ikke kun under festivalperioderne.

Opioider er populære blandt unge

I en rundspørge blandt unge i alderen 15-17 år, svarede 60 % af de adspurgte som havde prøvet opioider, at de endnu ikke var fyldt 15, da de prøvede rusmidlet første gang.

Opioider, som er beslægtet med heroin, er blevet udbredte på det sorte marked i form af smertestillende receptpligtige præparater, der er kendt for at være enormt afhængighedsskabende og forbundet med en stor risiko for dødelige overdoser.

Tal anslår, at op mod halvdelen af stofrelaterede dødsfald i Danmark skyldes opioider. 

I dag er adgangen til illegale opioider i Danmark blevet så let, at unge kan købe dem på sociale medier som Snapchat, eller direkte over disken i en kiosk, hvis man bor i hovedstadsområdet.

Selvom flertallet af de unge på festivalerne ikke bruger illegale rusmidler, så frygter man fra Sundhedsstyrelsen, at festivalerne kan være et sted, hvor unge kan komme galt afsted med stoffer.

Her kan især opioider være farlige, fordi de har en sløvende effekt, der i kombination med alkohol kan fører til nedsæt vejrtrækning, og i værste tilfælde kvælning og død.

”Vi ved, at når mange unge mennesker er samlet ét sted, kan der opstå en boble, hvor man føler sig usårlig og får lyst til at prøve noget, man ellers ikke ville. Men med stoffer – og opioider – kan konsekvenserne være alvorlige og langvarige. Her kan man ikke bare sige, at ’what happens at Roskilde, stays at Roskilde’. Derfor er vi her for at bakke unge op i at sige nej – på den måde, der føles rigtig for dem,” skriver Jonas Egebart, som er direktør i Sundhedsstyrelsen, på deres hjemmeside.

Kampagnen vil være til stede på i alt 9 festivaler, herunder Roskilde, Jelling, Skive og Vig. Sundhedsstyrelsen skriver desuden, at erfaringer fra i år skal bruges til at styrke indsats yderligere i 2026 og 2027.