Menu

At konfrontere en alkoholiker

Alkohol-afhængighed: Sådan motiverer du til hjælp

Få hjælp i dag

Sådan får du din pårørende til at søge hjælp

Langt størstedelen af alle vores klienter fortæller, at de har søgt behandling fordi, der er et eller flere mennesker i deres liv, som lider under konsekvenser af alkohol-afhængigheden.

Man skal altså ikke underkende de pårørendes betydning og slet ikke, når vi taler alkoholisme.

Der er ingen mennesker, der bliver afhængige af alkohol af lyst. Det er ingen barndomsdrøm akkurat ligesom at ingen af os ønsker at såre andre.

Intervention og helhedsorienteret indsats

Problemet er bare, at man altid kommer til at såre mennesker omkring en, når man lever med en afhængighed. Men sådan behøver livet heldigvis ikke at være.

Hos AlfaRehab tilbyder vi også gratis hjælp til pårørende da vi ved, at helhedsorienteret indsatser altid virker bedst.

Læs også: Få hjælp som pårørende

Den svære selverkendelse

Men alkoholafhængighed er en frygtelig følgesvend og den kan være enormt svær af komme af med. Først og fremmest fordi de fleste alkoholikere ikke vil stå ved deres afhængighed og som regel først gør det, når en pårørende tvinger dem til det.

Vi hører utrolig mange pårørende fortælle om hvordan de i årevis har forsøgt at opmuntre til behandling, men uden held. Oftest fordi emnet nemt kan give anledning til diskussioner og måske skænderier eller det, der er værre.

Derfor har vi samlet en række råd, som du forhåbentlig kan bruge.

Få hjælp til at motivere en alkoholiker

Er du pårørende og har du behov for gode råd og sparring hvordan du kan konfrontere en alkoholiker? Vi har enorm erfaring med alkoholisme og ikke mindst hjælp til pårørende.

Kontakt os – helt gratis og uforpligtende.

Konfrontere en alkoholiker

Hvad er intervention?

Intervention er et andet ord for motiverende samtale eller udtrykket ”at sætte stolen for døren.”

Det bruges dog kun i forbindelse med samtaler med misbrugere af alkohol og rusmidler, når pårørende stiller et ultimatum.

Det lyder hårdt, men er ofte nødvendigt for at hjælpe misbrugeren.

Hvornår skal jeg tage den svære samtale om alkoholafhængigheden?

Ganske “poppet” siges det, at timing er altid. Men livet skal jo leves, så det er svært at sige hvornår. Men en ting er helt sikkert – det kan kun gå for langsomt. I mister tid og liv – nu mere i venter.

Derudover vil vi anbefale at man tager den lidt svære snak så tidligt på dagen som muligt, så der forhåbentlig er ingen, eller meget lidt alkohol, involveret.

Derudover skal i have tid og ro til samtalen. Det nytter ikke at du skal afsted på arbejde om tyve minutter. Dagen skal være fri, for det er en samtale, der fortjener respekt.

Hvis samtalen skal tages med en person med et voldsomt temperament så overvej at gøre det et sted, hvor du er tryg. Således kan du bedre fokusere på det du gerne vil opnå med samtalen.

Konfrontere en alkoholiker
{

”Jeg er lykkelig for at jeg i dag er fri af min afhængighed men interventionen var sindssyg ubehagelig.

Jeg må dog også tilstå, at jeg aldrig havde søgt hjælp, hvis ikke hun havde krævet det.”

Morten 52 år

Konfrontere en alkoholiker
{

”Jeg havde tænkt på at kræve han fik behandling i 6 år. Og når vi skændtes, havde jeg da også nævnt det, men jeg havde aldrig krævet det.

Det gjorde jeg først, da vores datter fortalte, at hun altid var bange. Jeg vidste godt det ikke var rart eller trygt når vi skændtes, men jeg anede ikke at hun konstant var bange.

Det knuste mig og gav mig modet til at kræve han fik hjælp. Heldigvis valgte han os og kom i døgnbehandling i 3 måneder.”

Susan 43 år

Skam eller motivation?

Hos AlfaRehab tror vi på løsninger og derfor vil vi altid anbefale at i har fokus på der, hvor i gerne vil hen og det, som i gerne vil opnå frem for at jokke rundt i fortiden.

For den afhængige kan det også være meget motiverende at du ”maler” et billede af hvordan livet kan blive.

Skal vi være flere til stede til samtalen?

Der er ingen opskrift på den gode interventions-samtale. Hvis det er oplagt og i er flere med samme gode intention, kan det være en fordel at være flere, men vi anbefaler ikke at man indbyder perifere bekendtskaber til en så privat samtale, som det er.

Hvordan kan jeg forvente alkoholikeren reagerer?

Mennesker er forskellige, men de fleste som har et alkoholproblem, ved det godt selv, men er samtidig i fornægtelse. Så når de fleste konfronteres, er det helt naturligt, at de reagerer med vrede, benægtelse eller ligefrem latterliggørelse af dig.

Derfor kan det være helt ok lige at lade dem fordøje det sagte inden de svarer. Nogle anbefaler ligefrem at man går en lille tur i stilhed mens der tænkes.

Hvordan forbereder jeg mig på en intervention?

Det er meget forskelligt hvordan man griber den svære samtale an. Nogle skriver et brev, som de læser op, andre finder gamle minder frem som billeder af en god tid inden alkoholafhængigheden mens helt andre bare gør det kort og klart.

Vi vil dog anbefale, at du har talt med os inden eller er klar til at hjælpe den afhængige med et opkald til os om hvordan vi hjælper jer herfra.

Det er altid svært at lægge sit liv om og i sådan en situation, er en god ven alt værd. Og det gælder også i tiden efter.

Hør om mulighederne for vores hjælp

Det kan være et stort skridt at tage telefonen og ringe op til nogen man ikke kender og tale om private problemer. Men du kan være helt rolig, for at behandler din henvendelse anonymt.

Vores mål er blot at vejlede dig i strategier der kan hjælpe dig med at hjælpe din pårørende.

Så kontakt os på telefonen eller via mail til sikkerpost@alfarehab.dk. Så tager vi en uforpligtende snak om, hvordan du kan konfrontere en alkoholiker.

Få hjælp nu