Antabus behandling

Information og hjælp til alkoholikere og pårørende

Få hjælp i dag

Hvad er antabus?

Myter, realiteter og information om antabus og hvorfor Sundhedsstyrelsen mener, at behandling med antabus aldrig bør stå alene som alkoholbehandling.

I mange år er antabus blevet brugt til behandling af alkoholmisbrug. Antabus er en hvid pille man opløser i vand og drikker. Det virker nærmest giftigt, hvis man indtager alkohol efter at have indtaget antabus. Det giver en form for ”meget slemme tømmermænd,” men kan i værste fald have en dødelig effekt. Dette skrækscenarie og den information er i bund og grund dét, der skal afholde misbrugeren fra at drikke alkohol, når de er i antabusbehandling.

Læs også: Hvem lider af et alkoholmisbrug?

Medicin alene gør dig ikke klogere på misbruget

Problemet ved brug af Antabus alene er bare, at det ikke løser og forklarer årsagen bag indtagelsen af alkohol. Symptombehandling er lidt som at tisse i bukserne. Det virker måske som en god ide i nuet, men på sigt er det nok bedre at lære at knibe sammen eller tisse af i god tid.

Når misbrugere udelukkende behandles med antabus uden terapi og støtte, snydes de. De lærer nemlig ikke årsagen til deres misbrug, faremomenterne og løsningerne.

Læs også: Hvad er medicin?

AlfaRehab logo

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller overforbrug af alkohol?

Måske du har brug for hjælp til en pårørende?

Kontakt os helt uforpligtende og hør mere om vores tilbud for hjælp og behandling.

Hvordan virker antabus?

Når du bruger antabus og samtidig indtager alkohol, får du en forøget koncentration af acetaldehyd i blodet. Acetaldehyd er en af de største årsager til ”tømmermænd”. Når koncentrationen forøges, sker der en negativ reaktion i kroppen, som medfører hovedpine, ansigtsrødme, angst, svimmelhed, øget blodtryk, hurtig puls, kvalme, opkastning og opkastningsfornemmelser. I værste tilfælde kan du risikere kollaps eller dødsfald.

Tanken bag at indtage antabus er at du, hvis du bliver overmandet af drikketrang, kan afholde dig fra at drikke alkohol af frygt for de ubehagelige og farlige konsekvenser. I praksis viser det sig desværre ofte at drikketrangen er så voldsom at den overtrumfer frygten for konsekvenserne af antabus.

Antabus interagerer aktivt med mange andre medikamenter, og du bør derfor altid oplyse til lægen, hvis du tager antabus eller anden medicin. Overdosering af antabus kan fremkalde psykose, hallucinationer og angstanfald.

Virker antabus?

Ordet antabus er dannet af de latinske ord anti (mod) og abusus (misbrug). Antabus indeholder disulfiram, et stof der forhindrer nedbrydningen af alkohol i leveren.

Antabus er et stof, der i midten af forrige århundrede blev opdaget af danske forskere. I Danmark er antabus stadig meget udbredt til medicinsk alkoholbehandling og ofte udskriver lægen det uden anden behandlingstilbud. Der mener vi ikke det virker, men kombineres det med terapi af en art ser vi ofte gode resultater hvor antabussen også hurtigt er noget der trappes ud af.

Kan man dø af at drikke på antabus?

Ja, man kan dø af antabus. I værste fald kan antabus behandling have en dødelig effekt hvis behandlingen ikke overholdes og patienten samtidig indtager alkohol. Derfor er det meget vigtigt at have korrekt information.

Da antabus behandling appellerer til en frygt for at indtage alkohol grundet konsekvenserne, er der mange der ikke kan overholde denne behandling fordi de simpelthen ikke får noget ud af det.

Frygtscenariet virker for nogle i en begrænset tidsperiode. Ofte sker der desværre det, at misbrugeren finder ud af måder at kontrollere antabussen på ved hjælp af andre medikamenter eller også springer de over – for igen at drikke alkohol. Det er ikke af ond vilje, men det er i forvejen svært at slippe en afhængighed og næsten umuligt hvis du forventes af gøre det inspireret af frygt og uden støtte, hjælp og viden herom. Alkoholisme er en sygdom og som med alle andre sygdomme, skal den syge lære at leve med sygdommen og ikke i frygt for den.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at medicinsk alkoholbehandling altid suppleres med social misbrugsbehandling.

Hvis du og lægen finder frem til at antabus eller anden alkoholmedicin bør være en del af din misbrugsbehandling, så ordinerer lægen det til dig. Du kan komme i antabusbehandling når du er indskrevet i et af AlfaRehabs tilbud og vil blive tilset af vores psykiater og dermed fortsætte din medicinske behandling kombineret med en social behandling mens du  er i vores behandlingscenter.

Bivirkninger og abstinenser ved Antabus

Nogle oplever ingen bivirkninger mens andre oplever mange bivirkninger. Til eksempel kan nævnes hævelser i ansigtet, åndedrætsbesvær, nedsat appetit, skiftende humør med mere. Læs mere på Sundhedslex. I starten vil alle der trapper ud af et misbrug altid opleve abstinenser – det er helt normalt men ubehageligt og netop derfor er social støtte enorm vigtig i misbrugsbehandling.

Information om dosering

Hvis du får ordineret antabus, så indledes behandlingen med at du får 800 mg de første 2-3 dage, hvorefter du får 200 mg dagligt eller 400-800 mg 2 gange pr. uge. Du skal altid aftale med din læge om du skal begynde behandling med antabus da det er et receptpligtigt medikament og ikke alle mennesker tåler det

Fordele og ulemper ved brug

Fordelen ved antabus er, at det kan hjælpe nogle alkoholikere med at kontrollere deres drikketrang. Ulempen er, at dette for mange kun virker kortvarigt og at det er en behandlingsform der ikke bør stå alene da det udelukkende virker ved at aktivere frygt hos alkoholikeren og ikke ser på årsagerne bag misbruget.

Findes der en alternativ behandling?

Flere undersøgelser peger på at antabus har en meget begrænset virkning. Antabus er ikke længere det bedste/foretrukne tilbud på medicinsk behandling til at behandle alkoholafhængighed. Flere fagfolk anbefaler i stedet nogle andre typer af alkoholmedicin. Lægemidlet acamprocat har fx en langt bedre dokumenteret effekt.

Læs også: 4 alternativer til antabus

3 ofte stillede spørgsmål om Antabus:

Hvad koster antabus?

Antabus koster nogle hundrede kroner. Som regel laver lægen en recept på det, hvorefter du stiller glasset hos lægen og indtager det der.

Hvor længe virker antabus?

Når antabus behandling er indledt, så bør du ikke indtage alkohol i 1-2 uger efter du har indtaget antabus pga. af præparatets lange halveringstid.

Hvornår er antabus ude af kroppen?

Antabus bliver længe i kroppen og vil oftest først være helt optaget efter 2 uger.

Læs også: Substitutionsbehandling

Sundhedsstyrelsen og alkoholbehandling

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man kun tilbyder antabus efter nøje overvejelser, fordi der er usikkerhed om, hvorvidt antabus har den ønskede effekt og der er risiko for bivirkninger og i yderste konsekvens dødsfald, hvis du drikker alkohol med antabus i kroppen.

Desuden anbefaler Sundhedsstyrelsen at medicinsk alkoholbehandling altid suppleres med social misbrugsbehandling. Denne anbefaling skyldes det omtalte problem ved at antabus bliver en form for symptombehandling og ikke kommer til bunds i problemet.

Hvis du og lægen finder frem til at antabus eller anden alkohol medicin bør være en del af din misbrugsbehandling, så ordinerer lægen det til dig. Du kan komme i antabusbehandling når du er indskrevet i et af AlfaRehabs tilbud og vil blive tilset af vores psykiater.

Antabus behandling

Vil du have hjælp til behandling af dit alkoholmisbrug?

Kontakt os, helt uforpligtende, og hør mere om fordele og ulemper ved at behandle misbrug af alkohol med antabus.

Sammen finder vi den rette behandling, der passer bedst til dig og din situation.

FÅ HJÆLP NU